Foto: tatranka
Viem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky. Robievam roky Zobraziť celý popisViem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky. Robievam roky tento recept a nezmenila som ho nikdy,lebo mi veľmi chutí.Asi pred 30 rokmi,ho doniesla aj s ochutnávkou kolegyňa do práce.
príprava
Suroviny
1000 g |
|
1 dcl |
|
2 ks |
|
2 ks - sneh |
|
3 ks,varené |
|
1 bal |
|
4,5 dcl |
|
2 lyžice |
|
1 balíček |
|
1,5 lyžičky |
|
6 lyžíc |
|
z jedného citróna |
|
šišky musia plávať na vysmážanie |
|
na polevu guliek trochu |
|
Postup
-
1
Ingrediencie.
-
2
Z dvoch deci teplého mlieka,lyžice múky,lyžičky cukru,a kocky droždia si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť. Do 1 kg múky pridáme nastrúhané studené uvarené zemiaky.Soľ,žĺtka,kvások,ostatné mlieko,t.j.2,5 deci,olej,citrónovú kôru,rum,z dvoch bielok našľahaný sneh. Vypracujeme vláčne,lesklé cesto,ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.Trvá to asi 3/4 hodiny.
-
3
Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme,okruhlou formičkou vykrajujeme šišky.V prostriedku malým kolieskom tiež vykrojím guľku.A zvyškové cesto nakrájam na grapníky.
-
4
Cestíčko na šišky.
-
5
Vykrájané tvary,ktoré sa budú vysmážať.
-
6
...a ešte...)))
-
7
Nechám ich ešte asi 10 minút podkysnúť a vysmážam na horúcom oleji.Pri vysmážaní oheň stiahnem,aby sa neprepalovali a boli prepečené.
-
8
Poukladám ich na papierové utierky.Posypem práškovým cukrom,do ktorého so vmiešala vanilinový cukor.Gulky vykrojené zo šišiek namočím do čokoládovej polevy.
-
9
Grapníky,ktoré je vlastne zostatkové cesto, narežem na štvorčeky a obdĺžniky a urobím v ich strede ostrým nožom zárezy.Takto sa dobre prepečú.A potom už len s chuťou hamkať chutné grapníky a šiškové kolieska a malé šiškové guľky oliate čokoládkou.
zemiakmi v ceste su pre mna novinkou.Stoja za vyskusanie!
Tu sa vykrojene gulky v preklade volaju " siskove diery";-) .