Šišky a grapníky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 29. januára 2011
Šišky a grapníky (fotorecept)
Foto: tatranka

Viem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky. Robievam roky Zobraziť celý popisViem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky. Robievam roky tento recept a nezmenila som ho nikdy,lebo mi veľmi chutí.Asi pred 30 rokmi,ho doniesla aj s ochutnávkou kolegyňa do práce.

90 minút
príprava

Suroviny

1000 g
1 dcl
2 ks
2 ks  - sneh
3 ks,varené
1 bal
4,5 dcl
2 lyžice
1 balíček
1,5 lyžičky
6 lyžíc
z jedného citróna
šišky musia plávať na vysmážanie
na polevu guliek trochu

Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z dvoch deci teplého mlieka,lyžice múky,lyžičky cukru,a kocky droždia si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť. Do 1 kg múky pridáme nastrúhané studené uvarené zemiaky.Soľ,žĺtka,kvások,ostatné mlieko,t.j.2,5 deci,olej,citrónovú kôru,rum,z dvoch bielok našľahaný sneh. Vypracujeme vláčne,lesklé cesto,ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.Trvá to asi 3/4 hodiny.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme,okruhlou formičkou vykrajujeme šišky.V prostriedku malým kolieskom tiež vykrojím guľku.A zvyškové cesto nakrájam na grapníky.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestíčko na šišky.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykrájané tvary,ktoré sa budú vysmážať.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a ešte...)))

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechám ich ešte asi 10 minút podkysnúť a vysmážam na horúcom oleji.Pri vysmážaní oheň stiahnem,aby sa neprepalovali a boli prepečené.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poukladám ich na papierové utierky.Posypem práškovým cukrom,do ktorého so vmiešala vanilinový cukor.Gulky vykrojené zo šišiek namočím do čokoládovej polevy.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Grapníky,ktoré je vlastne zostatkové cesto, narežem na štvorčeky a obdĺžniky a urobím v ich strede ostrým nožom zárezy.Takto sa dobre prepečú.A potom už len s chuťou hamkať chutné grapníky a šiškové kolieska a malé šiškové guľky oliate čokoládkou.

    Šišky a grapníky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babav
Velmi pekne !Chut nepoznam ,recept je zvlastny ,sisky so
zemiakmi v ceste su pre mna novinkou.Stoja za vyskusanie!
Tu sa vykrojene gulky v preklade volaju " siskove diery";-) .
tinca
Martuška super máš ich na jednotku a tri variácie.
palokuchki
Citala som a cakala co to bude tie grapniky. Nepoznala som to slovo. Uvareny zemiak do siskoveho cesta ma naucila davat moja svokra. Paci sa mi to, sisky su jemnejsie. Recept si ukladam.
cica2
wau, krásne sa ti vydarili!!! Vďaka za receptík, rada vyskúšam:)
elisticka
jej Martuska aj ja robievam take sisky ako ty ale tie grapniky ma dostali:-))))
frona
@tatranka a sú po upečení nafúknuté s dierami dnu? Ak ano, určite urobím, lebo vyzerajú krásne
babi
Krásne, pravé fašiangové dobroty. Cesto zo zemiakmi nepoznám, je to pre mňa novinka,
tatranka
Teším sa,že vás môj recept oslovil.Vyskúšajte a napíšte mi.
matased
@tatranka , aj mne sa tieto šištičky páčia, robievam doma tvarohové, tie mám vyskúšané, ale tentoraz vyskúšam tieto.
spetkasoli
milá @tatrano čka, veru aj tie tvoje som si uložila, máš ich nádherné, určite si ich urobím, už som si ich šupla do KK. Všetky tvoje recepty sú velmi dobré a veľa z nich už aj odskúšané a každému vždy moc chutilo. Si veľmi šikovná a velmi pekná dáma, těším sa na dalšie tvoje dobroty:)
dajanca
vyskúšam z polovičnej dávky, sme len dvaja a z kila by sme nepojedli... aj s tými sa budeme asi dlhšie pasovať... :-)
jozka2
mas ich nadherne,nadychane,ja ich vykrojim,necham podkysnut a pri vkladani do olejaotocimvrchnu stranu dole a v prostriedku palcami a ukazovak.ich natrhnem aby vznikol otvor a trochu povytiahnem,tak mi poradila jedna kucharka z nasej zav.jedalne kde robili sisky ktore rozpravali,to bola fajnota.Ta dierka sa stiahne,postacujuci otvor je tam a do neho davam dzem a pocukrujem.