Šišky a grapníky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Viem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky. Robievam roky tento recept a nezmenila som ho nikdy,lebo mi veľmi chutí.Asi pred 30 rokmi,ho doniesla aj s ochutnávkou kolegyňa do práce.

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie.
  2. Z dvoch deci teplého mlieka,lyžice múky,lyžičky cukru,a kocky droždia si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť. Do 1 kg múky pridáme nastrúhané studené uvarené zemiaky.Soľ,žĺtka,kvások,ostatné mlieko,t.j.2,5 deci,olej,citrónovú kôru,rum,z dvoch bielok našľahaný sneh. Vypracujeme vláčne,lesklé cesto,ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.Trvá to asi 3/4 hodiny.
  3. Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme,okruhlou formičkou vykrajujeme šišky.V prostriedku malým kolieskom tiež vykrojím guľku.A zvyškové cesto nakrájam na grapníky.
  4. Cestíčko na šišky.
  5. Vykrájané tvary,ktoré sa budú vysmážať.
  6. ...a ešte...)))
  7. Nechám ich ešte asi 10 minút podkysnúť a vysmážam na horúcom oleji.Pri vysmážaní oheň stiahnem,aby sa neprepalovali a boli prepečené.
  8. Poukladám ich na papierové utierky.Posypem práškovým cukrom,do ktorého so vmiešala vanilinový cukor.Gulky vykrojené zo šišiek namočím do čokoládovej polevy.
  9. Grapníky,ktoré je vlastne zostatkové cesto, narežem na štvorčeky a obdĺžniky a urobím v ich strede ostrým nožom zárezy.Takto sa dobre prepečú.A potom už len s chuťou hamkať chutné grapníky a šiškové kolieska a malé šiškové guľky oliate čokoládkou.