Šišky a grapníky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Viem,že je tu spústu receptov na dobré,chutné šišky.No je obdobie fašiangov a nedá mi,aby som sem nedala aj svoj recept na chutné šišky,grapníky.
Robievam roky tento recept a nezmenila som ho nikdy,lebo mi veľmi chutí.Asi pred 30 rokmi,ho doniesla aj s ochutnávkou kolegyňa do práce.
Postup
- Ingrediencie.
- Z dvoch deci teplého mlieka,lyžice múky,lyžičky cukru,a kocky droždia si pripravíme kvások.Necháme vykysnúť.
Do 1 kg múky pridáme nastrúhané studené uvarené zemiaky.Soľ,žĺtka,kvások,ostatné mlieko,t.j.2,5 deci,olej,citrónovú kôru,rum,z dvoch bielok našľahaný sneh.
Vypracujeme vláčne,lesklé cesto,ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.Trvá to asi 3/4 hodiny.
- Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme,okruhlou formičkou vykrajujeme šišky.V prostriedku malým kolieskom tiež vykrojím guľku.A zvyškové cesto nakrájam na grapníky.
- Cestíčko na šišky.
- Vykrájané tvary,ktoré sa budú vysmážať.
- ...a ešte...)))
- Nechám ich ešte asi 10 minút podkysnúť a vysmážam na horúcom oleji.Pri vysmážaní oheň stiahnem,aby sa neprepalovali a boli prepečené.
- Poukladám ich na papierové utierky.Posypem práškovým cukrom,do ktorého so vmiešala vanilinový cukor.Gulky vykrojené zo šišiek namočím do čokoládovej polevy.
- Grapníky,ktoré je vlastne zostatkové cesto, narežem na štvorčeky a obdĺžniky a urobím v ich strede ostrým nožom zárezy.Takto sa dobre prepečú.A potom už len s chuťou hamkať chutné grapníky a šiškové kolieska a malé šiškové guľky oliate čokoládkou.