Foto: chapona
Táto štrúdľa sa u nás ťahala vždy na Silvestra, lebo na Nový rok sa u nás zišla rodina a každý sa na ňu Zobraziť celý popisTáto štrúdľa sa u nás ťahala vždy na Silvestra, lebo na Nový rok sa u nás zišla rodina a každý sa na ňu tešil
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do mixéra vlejeme vodu, pridáme olej, soľ, ocot, pridáme múku.
-
2
Takto to vyzerá cca po 5 min. miesenia (cesto by nemalo byť príliš tuhé, aby sa dalo dobre roztiahnuť)
-
3
vyklopiť na dosku (lopár) a vybúchať o stôl (ja som to predtým búchala o dosku a podarilo sa mi ju rozbiť:)), teraz ju búcham o stôl, resp. o dosku na linke.
-
4
cesto rozdeliť na dva bochníky a odložiť ich min. na 30 min. pod teplú misku (prípadne na misku dať hrnček s teplou vodou). potom dať na obrus trochu posypaný múkou a pomaly začať naťahovať
-
5
po trpezlivom naťahovaní a obskakovaní okolo stola sa nám podarí cesto nepotrhať a neztiahnuť k našej spokojnosti
-
6
ak sa už cesto nedarí ďalej "naťahovať", okraj cesta obtrháme asi takto
-
7
kraj cesta zmiesime na bochník, odložíme si ho pod misku - ešte sa zíde:)) roztiahnuté cesto pofŕkame roztopenou masťou a natrieme plnkou - tvarohová (zabudla som fotiť) 2 ks tvaroh + 1 vanilk.cukor, 1 vajce + 1 žĺtok, trochu smotany kyslej (aby nebola plnka veľmi suchá), cukor kryšt. pod+a chuti - plnku dať na okraj cesta, naukladať na ňu vykôstkované čerešne (z 2 pohárov 7 dcl), tie rozložiť aj po celom ceste. Pozahýbať okraje pomocou obrusa (zľava a zprava) a cesto zrolovať pomocou obrusa. Z tejto dávky sú 2 štrúdle. Môžu sa rozrezať, alebo len zohnúť na plechu (aby neboli zbytočne suché konce). Pomasťiť a dať do vyhriate rúry upiecť na 200-210 st. cca 30 min.
-
8
Ďalšia môže byť napr. maková s postrúhanými (vyžmýchanými) jablkami: mak zmiešať s cukrom podľa chuti - túto plnku treba posypať po celom ceste, posypať jablkami (cesto je pofŕkané masťou, aj plnka)
-
9
okraje cesta prehnúť na plnku a pomocou obrusu zrolovať = 2 ks štrúdle
-
10
alebo len zohnúť na plechu, pomastiť a upiecť - štrúdle pečiem podľa plnky vždy zvlášť, lebo každá vyžaduje iný čas pečenia
-
11
kapustová na sladko: 1 hlávka kapusty - postrúhať, posoliť, nechať postáť, potom vyžmýchať, posypať na pomastené cesto, posypať mletým čiernym korením a kryštáľovým cukrom (ja som dala málo plnky - cesto má byť celé pokryté kapustou) tu vidno ako som pozahýbala okraje cesta - tie treba trochu pokvapkať masťou a pomocou obrusu zrolovať
-
12
ešte som robila smotanovú - pomiešať šlahačk. smotanu a kyslú smotanu, posoliť, pokoreniť, popolievať na cesto a zrolovať - zabudla som fotiť, toto je už len zbytok upečenej:))
-
13
z každého cesta nám zostal jeden bochník, ten už medzičasom "odstál" takže sa dá trochu roztiahnuť - ten pofŕkame masťou, pokoreníme a zrolujeme, upečieme. Na Nový rok si uvaríme polievku - na masti popražíme do sklovita cibuľku, pridáme papriku, dolejeme vodou, pridáme petržlenovú vňať, posolíme, pokoreníme, uvaríme. Do taniera si každý vloží podľa chuti nakrájanú štrúdľu a zaleje vriacou polievkou (polievku som nefotila)
-
14
tu som sa znažila odfotiť to, čo sa mi podarilo napiecť; piekla som vo všetkých plechoch, čo som doma našla:)) štrúdľa je vynikajúca aj na druhý deň je ako čerstvá, keď sa prihreje (to robí zrejme tá masť)
cítim vôňu..cítim chuť..
verím-že tí lační-sú ti vdační..
i ja bych bola..
že nie som ti rodina-moja smola..:-)
Moja mama robievala sama cesto na krémeš a tiež ho dlho "obúchavala" po stole alebo po doske. No neviem, prečo. Prečo sa cestom búcha ?
A pre @zinnajdha - z cesta sa tým búchaním o stôl vytrepáva vzduch, aspoň som to ja tak počula. A je pevnejšie a vláčnejšie.
Teória, to je moje, len tú prax keby som dokázala zvládnuť, hehehe....
Ja by som rada pri takomto niečom rada asisstovala,u nás sa nikdy štrúdľa neťahala a sama si na to netrúfam. Ale rada by som to videla na živo. Mne sa páči tá kapustová a smotanová plnka.
perfektná práca;
@jamarlen tými preloženými plechmi som len chcela ukázať, koľko som ich napiekla, inak som to nedokázala odfotiť:))
@sovka62 máš pravdu, skúsené kuchárky to robia ako si to opísala Ty, ale je tvrdohlavo strúham jablká a nevadí mi tá šťava, na staré kolená som objavila čaro makovo-jablkovej štrúdle (doteraz som mak "nemusela")
@danielas nakrájaná štrúdľa sa zalieva horúcou polievkou ako akákoľvek iná závarka (napr. krutóny) podobnú varia aj francúzi
@mariamka fotka sa mi trochu posunula, asi som zle fotila
a pre všetkých trpezlivých varecháčov, chcela som Vám ukázať, že to nie je "nemožné" ťahať doma štrúdľu - ale je to len pre tých, čo majú dosť času:)) len sa treba odhodlať
určite nikdy nenaťahám také štrúdle ako moja mama = už ma upozornila, že ako to mám v obr. č. 4 - má sa 1. cesto trochu natiahnuť, pomastiť, 2. cesto tiež natiahnuť na veľkosť 1. cesta, položiť na seba a ťahajú sa dve cestá spolu - je ešte lepšia, takže sa budem zdokonaľovať ďalej:))
varecha.pravda.sk/recepty/prava-tahana-makovo-visnova-a-j...