Silvestrovská štrúdľa fotorecept

chapona - fotkachapona, 11. januára 2015
Silvestrovská štrúdľa (fotorecept)
Foto: chapona

Táto štrúdľa sa u nás ťahala vždy na Silvestra, lebo na Nový rok sa u nás zišla rodina a každý sa na ňu Zobraziť celý popisTáto štrúdľa sa u nás ťahala vždy na Silvestra, lebo na Nový rok sa u nás zišla rodina a každý sa na ňu tešil

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
380-400 ml
5 PL
1 PL
1 KL
Plnka:
2 ks (2x250 g)
2 ks (2 x 200 g)
1 ks
1+1 ks
1+1 ks




Postup

  1. 1

    Do mixéra vlejeme vodu, pridáme olej, soľ, ocot, pridáme múku.

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto to vyzerá cca po 5 min. miesenia (cesto by nemalo byť príliš tuhé, aby sa dalo dobre roztiahnuť)

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyklopiť na dosku (lopár) a vybúchať o stôl (ja som to predtým búchala o dosku a podarilo sa mi ju rozbiť:)), teraz ju búcham o stôl, resp. o dosku na linke.

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto rozdeliť na dva bochníky a odložiť ich min. na 30 min. pod teplú misku (prípadne na misku dať hrnček s teplou vodou). potom dať na obrus trochu posypaný múkou a pomaly začať naťahovať

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po trpezlivom naťahovaní a obskakovaní okolo stola sa nám podarí cesto nepotrhať a neztiahnuť k našej spokojnosti

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ak sa už cesto nedarí ďalej "naťahovať", okraj cesta obtrháme asi takto

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kraj cesta zmiesime na bochník, odložíme si ho pod misku - ešte sa zíde:)) roztiahnuté cesto pofŕkame roztopenou masťou a natrieme plnkou - tvarohová (zabudla som fotiť) 2 ks tvaroh + 1 vanilk.cukor, 1 vajce + 1 žĺtok, trochu smotany kyslej (aby nebola plnka veľmi suchá), cukor kryšt. pod+a chuti - plnku dať na okraj cesta, naukladať na ňu vykôstkované čerešne (z 2 pohárov 7 dcl), tie rozložiť aj po celom ceste. Pozahýbať okraje pomocou obrusa (zľava a zprava) a cesto zrolovať pomocou obrusa. Z tejto dávky sú 2 štrúdle. Môžu sa rozrezať, alebo len zohnúť na plechu (aby neboli zbytočne suché konce). Pomasťiť a dať do vyhriate rúry upiecť na 200-210 st. cca 30 min.

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšia môže byť napr. maková s postrúhanými (vyžmýchanými) jablkami: mak zmiešať s cukrom podľa chuti - túto plnku treba posypať po celom ceste, posypať jablkami (cesto je pofŕkané masťou, aj plnka)

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    okraje cesta prehnúť na plnku a pomocou obrusu zrolovať = 2 ks štrúdle

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    alebo len zohnúť na plechu, pomastiť a upiecť - štrúdle pečiem podľa plnky vždy zvlášť, lebo každá vyžaduje iný čas pečenia

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    kapustová na sladko: 1 hlávka kapusty - postrúhať, posoliť, nechať postáť, potom vyžmýchať, posypať na pomastené cesto, posypať mletým čiernym korením a kryštáľovým cukrom (ja som dala málo plnky - cesto má byť celé pokryté kapustou) tu vidno ako som pozahýbala okraje cesta - tie treba trochu pokvapkať masťou a pomocou obrusu zrolovať

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte som robila smotanovú - pomiešať šlahačk. smotanu a kyslú smotanu, posoliť, pokoreniť, popolievať na cesto a zrolovať - zabudla som fotiť, toto je už len zbytok upečenej:))

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    z každého cesta nám zostal jeden bochník, ten už medzičasom "odstál" takže sa dá trochu roztiahnuť - ten pofŕkame masťou, pokoreníme a zrolujeme, upečieme. Na Nový rok si uvaríme polievku - na masti popražíme do sklovita cibuľku, pridáme papriku, dolejeme vodou, pridáme petržlenovú vňať, posolíme, pokoreníme, uvaríme. Do taniera si každý vloží podľa chuti nakrájanú štrúdľu a zaleje vriacou polievkou (polievku som nefotila)

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tu som sa znažila odfotiť to, čo sa mi podarilo napiecť; piekla som vo všetkých plechoch, čo som doma našla:)) štrúdľa je vynikajúca aj na druhý deň je ako čerstvá, keď sa prihreje (to robí zrejme tá masť)

    Silvestrovská štrúdľa (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jamarlen
krásne štrúdle, pekne, zrozumiteľne spracovaný rcp., obdivuhodne preložené ich máš na tie plechy...
radost
ach..bože môj..šikovnica-robotnica..!
cítim vôňu..cítim chuť..
verím-že tí lační-sú ti vdační..
i ja bych bola..
že nie som ti rodina-moja smola..:-)
jerica
Tomu sa povie , EX super klasika, práca bezchybnááá :-) krásne podané, presne tak som robievala ked sme nepoznali iné štrúdlové cesto, cc.40r. späť :-) určite si to pripomenula vhodný čas (pre mňa) .
frezia68
Krásny recept.....sladké obchádzam,ale tu musím chváliť :-)
mamatata2
Krásne sú, si veľmi šikovná, moja mama to takto vedela, tie obrázky sú akoby u nás doma. Super.
palokuchki
Napiekla si paradne strudle. Recept je pekne zrozumitelne napisany. Uz sa len pustit do roboty.
danielas
Strudle paradne!!! Mna zaujal bod 13. Zalejes strudlu polievkou? No, preco nie. Este som take neokusila. Moze byt celkom zaujimave . -)
elena
pre danielas: To je tá zbytková štrúdľa - aby sa všetko využilo - preto sa dáva do polievky. Naše staré matere nič nevyhadzovali a všetko využili.
sovka62
Jejdanenky, to je nádhera! Ťahanú nezvládam, len vaľkám, ale podľa tvojho postupu sa do nej určite pustím. Raz sa to hádam musí podariť. Tú zo zbytkov cesta určite naplním balkánskym syrom (bulharská banica) a budeme sa zalizovať aj za ušami. Ak sa neurazíš, posuniem ti radu mojej mamy: jablká na štrúdľu nikdy nestrúhaj do misky, aby nezostali mokré a nepustili šťavu. Cesto pokvapkaj maslom (masťou, olejom), posyp práškovým cukrom (ak chceš aj makom, ak mak vynecháš, daj trochu strúhanky) a jablká nastrúhaj rovno na cesto. Tak je štrúdľa vyššia, lebo je tam aj šťava, ktorú inak z jabĺk vytlačíš. Ak chceš, skús a hlavne, drž mi palce, nech sa mi už konečne raz podarí.
zinnajdha
perfektný návod. Zatiaľ som nevidela nikoho vyťahovať cesto na štrúdľu a teraz to budem skúšať.
Moja mama robievala sama cesto na krémeš a tiež ho dlho "obúchavala" po stole alebo po doske. No neviem, prečo. Prečo sa cestom búcha ?
momi
perfektné! konečne sa to naučím. Tento víkend som skúšala ťahať podľa návodu v Kulinarii Maďarsko s cestom podľa Paulusa. Chuťovo dobré, len som nebola taká šikovná ťahačka ako tá stará Maďarska v knihe a tak sa mi v štrúdli vytvoril taký hrubý cestový stred. Veľmi ďakujem za tento podrobný a presný postup!
afataga
mozno sa raz odhodlam aj ja, ked budem velka :-), nemam na to odvahu, ale kostovat by som neodmietla :-)
hubata
Mňa okrem perfektného štrúdľového cesta zaujali netradičné plnky: kapustová a smotanová. Sú ako stvorené pod silvestrovské pitie. Krásne ich máš, určite sú aj chuťovo vynikajúce. S radosťou ukladám do KK, naberiem odvahu a vyskúšam podľa tvojho skvelého fotopopisu, aj keď to nebude cesto ako tvoje, na to nemám. Dávam plný počet hviezdičiek za perfektnú prácu @Chapona.
evanaaa
Krásne, iste dobručké štrudle! Ja by som musela najprv ťahať stôl do stredu, potom zháňať niekoho, kto mi ho vytiahne.....ajajaj, asi robiť nebudem, ale ten, kto to takto robí, ako ty, @chapona , je majster!
A pre @zinnajdha - z cesta sa tým búchaním o stôl vytrepáva vzduch, aspoň som to ja tak počula. A je pevnejšie a vláčnejšie.
sovka62
Aha, zabudla som napísať svoj názor na to, prečo sa cestom búcha. Je to kvôli uvoľneniu lepku, lebo len keď je vláčny, dá sa cesto ťahať.
Teória, to je moje, len tú prax keby som dokázala zvládnuť, hehehe....
mariamka
parada a tie plnky! inspirativne,, snad nie je podmienka, ze iba na Silvestra, aj ked, ja by som na to potrebovala aspon 3 dni :)) este by som mala dotaz na @redakciu , ak to bude citat, nedala by sa fotka posunut trosku nahor? sice aj obrus je pekny, ale kolacik zanika, dakujem :)
marianne
@sovka aký máš parádny nový kočkovský outfit,sekne Ti to:-)
Ja by som rada pri takomto niečom rada asisstovala,u nás sa nikdy štrúdľa neťahala a sama si na to netrúfam. Ale rada by som to videla na živo. Mne sa páči tá kapustová a smotanová plnka.
sovka62
@marianne , keď som natrafila na sovičku s klobásou a vidličkou, nemohla som odolať. Obrázok nebol v správnom formáte, ale zaťala som sa, vyše hodiny som sa radila s ujom Googlom ako to dostať do jpeg, skúšala a nešlo. Ale ja som veeeeľmo tvrdohlavá, len tak sa nevzdám (aj keď sa nezdám) a aha ho, tu je! Páči sa mi, je krajšia ako ja.
manya
recept si ukladám, čo ak náhodou motyka vystrelí, ešte že si pridala ten posledný variant, do polievky sa hádam podarí;
perfektná práca;
chapona
ďakujem za pozitívne ohlasy, prvýkrát som ju ťahala potajme - ak by sa nevydarila:)) čerstvá je najlepšia, ale aj prihriata, ťahanie chce len trochu trpezlivosti, treba skúšať. Mne vyhovuje hlavne to, že nemusím miesiť ručne (mám trochu problémy s prstami = zdravotné)
@jamarlen tými preloženými plechmi som len chcela ukázať, koľko som ich napiekla, inak som to nedokázala odfotiť:))
@sovka62 máš pravdu, skúsené kuchárky to robia ako si to opísala Ty, ale je tvrdohlavo strúham jablká a nevadí mi tá šťava, na staré kolená som objavila čaro makovo-jablkovej štrúdle (doteraz som mak "nemusela")
@danielas nakrájaná štrúdľa sa zalieva horúcou polievkou ako akákoľvek iná závarka (napr. krutóny) podobnú varia aj francúzi
@mariamka fotka sa mi trochu posunula, asi som zle fotila
a pre všetkých trpezlivých varecháčov, chcela som Vám ukázať, že to nie je "nemožné" ťahať doma štrúdľu - ale je to len pre tých, čo majú dosť času:)) len sa treba odhodlať
určite nikdy nenaťahám také štrúdle ako moja mama = už ma upozornila, že ako to mám v obr. č. 4 - má sa 1. cesto trochu natiahnuť, pomastiť, 2. cesto tiež natiahnuť na veľkosť 1. cesta, položiť na seba a ťahajú sa dve cestá spolu - je ešte lepšia, takže sa budem zdokonaľovať ďalej:))
havino
krásny recept a riadna štrudľová nálož teda, klobúk dole, pekne si pofotila, ak má niekomu postup pomocť. Ja už ťahanie mám za sebou zo 5 x a už teraz bez obáv idem do toho vždy, ak sa nenahneváš dovolím si pridať recept, s ktorým som začala ja a aj zostanem pri ňom, ale nedá mi podla teba pridať ten ocot, pretože olej máš tiež, viem, že sa má ocot dávať, ale doteraz som len raz dala a cesto bolo iné, gumovitejšie, v chuti som rozdiel nepoznala, ale horšie sa mi ťahalo, toto čo pridám link sa ťahalo aj podla komentárov naozaj samo. Kedže som dosť zvedavá a chcem porovnať, tak určite vyskúšam tvoje zloženie. Aj plnky pre mňa nové kapustová a smotanová,aj spotreba okrajkov, či odtrhancov, ukladám si recept, šikovná si.

 varecha.pravda.sk/recepty/prava-tahana-makovo-visnova-a-j...

havino
a zabudla som, tiež cesto len v robote miesim, tiež ruka sústavne presilená, uplne perfektne ho tam doslova oplieskam o steny robota a potom ešte na linke :-)
jozka2
Chapona,obdivujem tvoju zrucnost ako sikovne si vyuzila tie zhrubnute kusky,ani ja ich nikdy nevyhadzujem,tak ako su vyprazim ich na primerane horucom oleji a potom pocukrujem aj so skoricou no je to vyborne.
jarunka
Krasne strudle, moja babicka takto isto robievala, len ona ich nestacala, ale narezala na dlzku pechu, na chuti to nemeni. Obdivujem tvoju zrucnost. Toto nevie hocikto.
chapona
@jarunka sama som fotila, takže som ju stáčala, len deď som ju trhala, ona potom postojí pod miskou a ťahá sa ako predošlé, len je tuhšia, nenatiahne sa na takú veľkosť ako predošlé, takže sa len pomastí, pokorení, posolí a zroluje = "závarka" do polievky (nezavára sa len sa zalieva ako som už napísala = treba okoštovať, inak sa to nedá opísať, tá chuť)
helenore
Super recept, stará dobrá klasika, ja by som chcela ísť k tebe na takú štrúdľu, ohh mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia