Silvestrovská štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: chapona
Táto štrúdľa sa u nás ťahala vždy na Silvestra, lebo na Nový rok sa u nás zišla rodina a každý sa na ňu tešil
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup- Do mixéra vlejeme vodu, pridáme olej, soľ, ocot, pridáme múku.
- Takto to vyzerá cca po 5 min. miesenia (cesto by nemalo byť príliš tuhé, aby sa dalo dobre roztiahnuť)
- vyklopiť na dosku (lopár) a vybúchať o stôl (ja som to predtým búchala o dosku a podarilo sa mi ju rozbiť:)), teraz ju búcham o stôl, resp. o dosku na linke.
- cesto rozdeliť na dva bochníky a odložiť ich min. na 30 min. pod teplú misku (prípadne na misku dať hrnček s teplou vodou). potom dať na obrus trochu posypaný múkou a pomaly začať naťahovať
- po trpezlivom naťahovaní a obskakovaní okolo stola sa nám podarí cesto nepotrhať a neztiahnuť k našej spokojnosti
- ak sa už cesto nedarí ďalej "naťahovať", okraj cesta obtrháme asi takto
- kraj cesta zmiesime na bochník, odložíme si ho pod misku - ešte sa zíde:))
roztiahnuté cesto pofŕkame roztopenou masťou a natrieme plnkou - tvarohová (zabudla som fotiť) 2 ks tvaroh + 1 vanilk.cukor, 1 vajce + 1 žĺtok, trochu smotany kyslej (aby nebola plnka veľmi suchá), cukor kryšt. pod+a chuti - plnku dať na okraj cesta, naukladať na ňu vykôstkované čerešne (z 2 pohárov 7 dcl), tie rozložiť aj po celom ceste. Pozahýbať okraje pomocou obrusa (zľava a zprava) a cesto zrolovať pomocou obrusa. Z tejto dávky sú 2 štrúdle. Môžu sa rozrezať, alebo len zohnúť na plechu (aby neboli zbytočne suché konce). Pomasťiť a dať do vyhriate rúry upiecť na 200-210 st. cca 30 min.
- Ďalšia môže byť napr. maková s postrúhanými (vyžmýchanými) jablkami: mak zmiešať s cukrom podľa chuti - túto plnku treba posypať po celom ceste, posypať jablkami (cesto je pofŕkané masťou, aj plnka)
- okraje cesta prehnúť na plnku a pomocou obrusu zrolovať = 2 ks štrúdle
- alebo len zohnúť na plechu, pomastiť a upiecť - štrúdle pečiem podľa plnky vždy zvlášť, lebo každá vyžaduje iný čas pečenia
- kapustová na sladko: 1 hlávka kapusty - postrúhať, posoliť, nechať postáť, potom vyžmýchať, posypať na pomastené cesto, posypať mletým čiernym korením a kryštáľovým cukrom (ja som dala málo plnky - cesto má byť celé pokryté kapustou) tu vidno ako som pozahýbala okraje cesta - tie treba trochu pokvapkať masťou a pomocou obrusu zrolovať
- ešte som robila smotanovú - pomiešať šlahačk. smotanu a kyslú smotanu, posoliť, pokoreniť, popolievať na cesto a zrolovať - zabudla som fotiť, toto je už len zbytok upečenej:))
- z každého cesta nám zostal jeden bochník, ten už medzičasom "odstál" takže sa dá trochu roztiahnuť - ten pofŕkame masťou, pokoreníme a zrolujeme, upečieme. Na Nový rok si uvaríme polievku - na masti popražíme do sklovita cibuľku, pridáme papriku, dolejeme vodou, pridáme petržlenovú vňať, posolíme, pokoreníme, uvaríme. Do taniera si každý vloží podľa chuti nakrájanú štrúdľu a zaleje vriacou polievkou (polievku som nefotila)
- tu som sa znažila odfotiť to, čo sa mi podarilo napiecť; piekla som vo všetkých plechoch, čo som doma našla:)) štrúdľa je vynikajúca aj na druhý deň je ako čerstvá, keď sa prihreje (to robí zrejme tá masť)
|