Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom fotorecept
Foto: cesminaz
Dalsie jablkove koláčiky do zbierky :-) Vrelo odporucam,su fantasticke..
porcií
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
200 g |
|
200 g (margarín) |
|
2 PL |
|
4,5 dcl vlažné |
|
2 ks (vaječný) |
|
50 g čerstvé |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
1 ks (prášok) |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
1-2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
2 ks (vaječný) |
|
Na posyp: | |
opečený |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol a premiesame lyzicou.Pridame 2 zltky,zmäknute(dopoli uz spustene) maslo a kvasok,ktory sme si pripravili z 2dcl mlieka+1kl Cukor+drozdie.A nakoniec pridame este aj zvysnych 2,5 dcl mlieka...
-
2
..poriadne premackame :-) premiesame,aby neostala nikde muka..Dostaneme mäkke,mastnejsie cesto..
-
3
...cesto uz nemiesime, len pomocou muky upravime do bochnika.Poprasime mukou,zakryjeme utierkou a dame na teplejsie miesto kysnut na 1-1,5 hodiny..
-
4
..zatial kym nam cesto kysne,si pripravime plnku.Potrebujeme 1kg uz ocistenych jablk.Polku jablk nastruhame a druhu polku si pokrajame na male kocky.Pridame krystalovy Cukor podla chuti,2 vanilkove cukre,1Pl vanilkovej prichute,1-2 Pl cerstvej citronovej stavy,1 vanilkovy puding(prasok) a dobre premiesame.Ak bude treba,tak dame aj 2-3 PL struhanky,to zalezi od stavnatosti jablk-ja som dala :-) Plnku odlozime zatial bokom..
-
5
...cesto mi kyslo 1,5 hodiny.Kyslo pomerne pomaly,ale to je normalne,lebo je to tazsie a mastnejsie cesto :-) Takze sa nezlaknite a nechajte ho kludne kysnut ak treba aj dlhsie nez 1hodinu.Vela robi aj teplota v akej kysne :-)
-
6
Cesto vyberieme na pomucenu dosku a urobime valec,z ktoreho krajame rovnake kusky cesta..Mne vyslo 26ks,to je presne dost.Nebudu ani velke ani male,take presne pekne kolaciky ;-)
-
7
..kazdy kusok cesta este premiesime a urobime bochnicek..
-
8
..nenechame kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej.Bochnicek si vyvalkame do tvaru vajca,ale nie velmi natenko,inak sa vam cesto od plnky premoci.. cca.11x8cm.Do prostriedku dame pozdlz 2kl plnky..
-
9
..potom uchopime do dlani a prstami pozdlz uzavrieme cesto tak,aby jablka nekukali von :-) Tie boky kludne riadne pritlacte,aby sa zlepili. Neberte priliz vela cesta a velmi ho nenatahujte,inak nebudete mat okolo jablk vsade rovnako to cesto..
-
10
..bude to vyzerat takto..ako ked zasijete plnene kura :-P ..a polozime s uzavretou stranou na pomucenu dosku..
-
11
..potom ich poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame 20-30 minut stat..
-
12
..natrieme ich bielkom..Ak vam priliz nepodkysli,nezlaknite sa :-) oni nakysnu v rure.
-
13
..a dobre posypeme opecenym sezamom.Mozme ten sezam aj zlahka nato pritlacit :-) Takto posypane vlozime do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-) treba si ich radsej uz od 15tej minuty sledovat,lebo kazda rura inak pecie :-)
-
14
..uz upecene kolaciky ;-P Pekne nakysli a jablkova plnka vobec nevytiekla!
-
15
Kolaciky su vynikajuce.Cesto je velmi jemne a chutovo velmi dobre :-) Toto cesto nechuti ako ine cesta,ma celkom svojsku,jedinecnu chut ktora fantasticky ladi s "vanilkovym" jablkom a opecenym sezamom! Odporucam ochutnat :-) Nech vam chuti..
jablkove super extra nemusim, no ale da sa tomuto odolat?
niekto to uz spominal - taketo by mali zakazat :-(
2PL mi pride moc
Pekne sviatky aj vam @zuzkacho ;-D