Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 13. februára 2014
Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept)
Foto: yogicek

Podobný recept tu na Vareche už je, ale ja prikladám svoj. Líši sa zložením a finálnou úpravou. Tento môj recept venujem @puste.

120 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,7 kg
0,5 kg
0,5 kg
0,4 l
Koreniny na 1 kg masy:
20 g
5 g
6 g
6 g (zázvor)
1,5 g
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Žemle nakrájame na väčšie kocky a zalejeme vínom. Pokiaľ sa žemle namáčajú, pomelieme na jemno pliecko a bôčik (melieme na fašírkovej doske). Pomleté mäso zmiešame s namočenými žemľami (nežmýkame) a znova pomelieme. Pridáme soľ, koreniny a poriadne premiešame. Necháme 2hod. odpočinúť. Medzi tým vlažnou vodou prepláchneme črievka.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odležanú masu plníme do pripravených črievok. V mojom prípade do tenkých bravčových. Pomôže nám zase náš mlynček dedko s nástavcom. Plníme voľne , aby nám potom pri vyprážaní nepraskali. Tentokrát nevyrábame krátke klobásky, ale jednú dlhú tak, aby sa nám po zatočení vošla do panvičky, na ktorej ju budeme vyprážať. Konce klobásky zaviažeme potravinárskou šnúrkou.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatočenú klobásku prepichneme jednou špilkou tak, aby sme zachytili oba konce klobásky. Druhou špilkou prepichneme klobásku kolmo na prvú špilku. Do kríža. Za pomoci špiliek sa nám bude potom klobáska dobre obaľovať a otáčať na pavičke pri vyprážaní.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klobásku obalíme v hladkej múke. Vyprážame pomaly v oleji pri nižšej teplote, aby nepraskala.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V polovičke času pečenia otočíme na druhú stranu .

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotová upečená klobáska má byť zlatavej farby a črievko musí byť upečené do chrumkava.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s chlebíkom upečeným podľa rcp. od @lucietta. http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-takmer-bez-prace-/47559-recept.html Dobrú chuť.

  8. 8

    Trošku klobások pre @yogička pod zub do zásoby.

    Seriál na pokračovanie - diel V. Biela vínna klobása (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
@yogicek , teeeeeda... tu už ani klobúk dolu nestačí. Ty si to vedel, že ma s týmto zasa dostaneš, že? Parádne sú, snažím sa predstaviť si ich chuť, neviem či mi fantázia na to stačí... no ... mi kvôli Tebe kus monitoru chýba, som neodolala a zahryzla :) Plný počet hviezd jasných a dám aj do KK, možno raz nájdem odvahu :) Ďakujem za skvelý recept :)
pusta
@yogicek , veľmi pozorne som si recept prečítala. je to presne recept, aký poznám, s ingredienciami ako majú byť a po mojej chuti :-)
precízne vypracovaný postup, perfektné foto.
neviem, čo skôr ti na toto povedať - srdce mi búši šťastím a prekypuje radosťou :-))))) hotový gallop...ešte nikdy mi nikto nevenoval svoj dokonalý recept a ešte k tomu na vareche. :-)
prekvapil si ma neočakávane v tom najlepšom slova zmysle...
je to pre mňa úžasná pocta a poklona od skvelého kuchára ako si ty, veľmi si to vážim.
úprimne ti dakujem a želám ti mnoho krásnych receptov, nech ti to dobre varí vždy!!!
pusta
***** hviezdičiek som už dala, keby to bolo možné aj oveľa viac ti patrí, milý @jogicek
pusta
oprava:
*yogicek - prepáč mi, splašenej :D
elalea
......dufam,ze bude mat este vela pokracovani.....;)
mariamka
ja sa ani nejdem montovat medzi vas, ved je Valentin :))
yogicek
Všetkým Vám pekne ďakujem.
@eviana , dúfam, že po mne nebudeš chcieť náhradu za zničený monitor
@elalea , to dúfam aj ja, len to chce ďalší mrazák, aby som to mal kam dávať, naraz sa to nezje
luss44
@yogicek milý, ďalší skvelý diel Tvojho seriálu. Poradím Ti - ďalší mrazák nekupuj, podeľ sa so svojimi vernými Varecháčkami a máš po probléme. Ešte jedno nám prezraď - kde si sa doteraz skrýval, aj so svojimi chutnými mäsovými dobrotami?
eviana
@yogicek , vidíš, to mi nenapadlo žiadať náhradu... ale nie zlý nápad... nešlo by to vybrať v naturáliách klobásových? :)))
pusta
yogicek, toto je klasické pečenie, ale aj grilovaná by bola výborná.
yogicek
@pusta
Ja ich aj grilujem, ale nemám rád tie moderné plynové a elektrické grily. Klasika vonku a drevené uhlie, je drevené uhlie. A teraz sa mi nechcelo stáť na balkóne v kožuchu.
pusta
@ogicek , to by som ani ja nechcela teraz stáť vonku k vôli grilovaniu :D
máš totálnu pravdu, grilovať klasicky vonku nad dreveným uhlím to je teda bomba :-) (y)
kimlo
@yogicek mas odomna zase 5*, len pokracuj v seriali, netrpezlivo cakam na dalsie casti. :-)
yogicek
@kimlo
Ja Ti ďakujem priateľu. Pochvala od Teba poteší. Minule som Ti navrhoval výmenu. Pozri si komentár odo mňa u tvojho šalátu z tresky.
yogicek
Luss44
Bol by som poctený, keby som sa mohol podeliť o tie moje zásoby s tými ktorým sa moje výrobky páčia. No a schovaný som bol preto, lebo som si netrúfal medzi kopu perfektných kuchárok a kuchárov ktorí tu sú až do doby než ma jedna z nich takpovediac nenakopla.
kimlo
@yogicek ja tú tresku robievam tak 3-4x do roka, a vymeniť by som ju veru ani nestihol lebo sa po nej len zapráši...musíme vymyslieť iný obchod.. :-)
havino
ja som ich tu už včera obzerala, ale nedalo sa mi písať a teda musím dnes napísať, že hned som ich aj môjmu ukázala a slovo chlapa padlo, tak takéto si mamina urobíme, urobíme drahý, mu vravím, len nie som si istá či som nepodarovala mlynec na mäso susede po mojej mame, že ja klobásy robiť neviem a ani nebudem, tak zajtra pátram po ňom , super seriály nám pridávaš, je sa čo učiť od teba, pokračuj 5*
yogicek
@havino
Ďakujem za Tvoj pekný komentár. Pátraj, snáď ho vypátraš. Daj vedieť či si ho zohnala, fakt sa Ti to oplatí do toho pustiť. Jednoduchší recept na klobásky bez údenia hádam neexistuje. Ak dodržíš recept, tak si naozaj pochutnáš. Majú dobrú kombináciu korenín s jemným nádychom vína. Hlavne nepoužívaj nejaké podradné víno. Až to zrealizuješ daj vedieť.



 www.zeleziarstvoplus.sk/plnicka-klobas2?id=431...
pusta
jéééj, @yogicek , presne takúto obyčajnú veľkú plničku používal ešte strýko mojej nebohej mamy u nás na zabíjačkách doma. po naplnení si ju dal piestom na brucho, na konuse mal narolované črievko a plnil a plnil...ja, ako malé dieťa som sa na neho rada dívala ako šikovne mu to išlo :-)
venoval sa mi už od včasného rána, ked opaľoval zabité prasa, stiahol mu paznecht a nastokol mi ho na prst ešte teplý so slovami - na tu máš prsteň moja :DDD
vdaka ti za oživenie šťastných spomienok môjho detstva, tú ničím radostnú nezamiteľnú a pravú atmosféru dedinskej zabíjačky :-)
yogicek
@pusta
ja podobnú mám, ale nepoužívam. Vieš aká to je drina? Ja som kedysi dávno sľúbil svojim rukám, že ťažko pracovať nebudú a ja sľuby dodržujem.
pusta
@yogicek , ja ti to veru verím a rada podpíšem :-)
vieš, ten strýko mojej mamy bol vysoký, vymakaný,urastený muž s poriadne vypracovanými rukami a nesmierne šikovný - myslím, že málokto dokázal to, čo on, aspoň čo som ja videla v živote. spokojne zvládol u nás zabiť dve prasce a ešte aj zabíjačku u niekoho iného v ten deň a to sa vtedy ešte všetko robilo ručne, žiadne technické vymoženosti - vedel správne koreniť, od neho nám chutilo ako od nikoho :-)
bol nielen zručný, ale aj veselý a chápavý, dobrý človek.
sľuby tvojho druhu ja sama dodržujem už dávno :DDD
som rada, že držíš dané slovo i sám sebe :-)
sanc0
Ohlasov na recept je neurekom vsetko kladne, tak som tento recept vyskusal. Ako partia si robievame pravidelne klobasy tak sme chceli skusit nieco nove. Pouzili sme tento recept ale chyba lavky. Klobasy boli strasne prevonane, proste v recepte je to neskutocne premrstene s koreninami. Klobasy zjeme, jedle su, mnozstvo soli a pepru v norme ale tie vonavky ako muskatovy kvet, zazvor a klinceky tak toto je neskutocne premrstene. Tam toho staci tak desatina. V inych receptoch su tieto mnozstva na 10 kg, mozno sa autor pomylil v desatinnej ciarke. Nevadi, nabuduce skusim repete s redukovanymi mnozstvami korenin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia