Sendvič z pšenično-ražnej múky

ancicka - fotkaancicka, 21. marca 2011
Sendvič z pšenično-ražnej múky
Foto: ancicka

Takýto chlebík si vždy upečiem ,ked sa nám minie chlieb .Je to raz -dva.Je chutný a voňavý.

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
4 dl vlažná
1/2 kocky
2  čl
1 PL celá
1 PL-rovna
1  čl
 -troška nastruhame
 alebo rasca na posypanie




Postup

  1. 1

    Do múky pridám vodu,cukor, a rozmrvím droždie.Pridám soľ,rascu,ocot a troška nastruhám muškatového orecha (asi 1/4).Všetko spolu dobré zamiesím a vytrepem cesto,tak aby sa odlepovalo od varechy.Nechám vykysnúť.

    Sendvič z pšenično-ražnej múky - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnúte cesto vyvaľam a urobím sendvič na dlšku plechu.Položím na pomastený plech a nechám aspoň 15 min.podkysnuť.Povrch potriem vodou a posýpem sezamom,alebo rascou.Rúru vyhrejem na 200°C.Pri tejto teplote pečiem 10-15 min.(záleži na rure),a 10-15 min pri teplote 100°C,tak aby chytal zlatistú farbu.Na dno rúry dám ohňovzdornú misku s vodou.

    Sendvič z pšenično-ražnej múky - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení ešte ráz za horúca pretriem studenou vodou a nechám vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu

viki1
Vyzerá veľmi dobre a chutne , skúsim upiecť!.
nadia56
ten je krasny, chvalim, ukladam do kk a uz aj idem piect, pekny den vsetkym :-)
abend
@ancicka , čo by to spravilo, keby som tento Tvoj recept použila do domácej pekárne, vidím,že chlebík je nádherný, myslíš, že bude taký aj keď ho upečiem v domácej pekárni ?
ancicka
@marianna-ked je hladka múka tak je chlebík biely.Bolo by dobré k nej pridať jeden menší uvarený zemiak a bol by vyborny.@-abend ,ja pekárničku nemám,neviem ,ale skús.Ja myslím,že áno.
garanco
Takýto pšenično-ražný pečiem v domácej pekárničke, s jedným zemiakom, niekedy aj so slnečnicovými jadrami a posekanými vlašskými orechmi (okrem muškátového orieška). Predtým som piekla aj rúre, ako Ty píšeš, s vodou na spodku. Pekne sa Ti vydaril!
jerica
pridávam do MKK :-))obrázok ako vyšitý:-))
pekarik
aká je to múka pšeničnoražná,alebo aký je podiel pšeničnej a ražnej t.j. rohodujúce,rascu nie každý znáša,ta dopekacia teplota je príliš nízka,veď ide o pečenie cca 75O gr hmoty,inač štruktúra surovín a zakyslenie je dobá
ancicka
@pekarik-P šeničnoražna múka je múka,ktorú dostaťnapr. v KAUFLANDE,alebo jú miešam pol na pol.Kto nemá rascu rád ,tak nech nedáva a tá dopekacia doba je v elektrickej rúre akurát,pretože to nieje chlieb,ale sendvič a je robený s pol kg múky.Treba prečítať poriadne suroviny a aj postup!
pekarik
sendvič,veka tuková je do 4OO gr s obsahom tuku,tento Váš je klasický pšeničnoražný chlieb v tvare veky,šišky, s tou teplotou pečenia ma nepresvedčite, z toho množstva cesta by som vytvaroval na plech dve veky,sendviče dlhšie/alebo chlieb dlhaň to volajú/,denne to pečiem
pekarik
starí pekári overujú pečenie klopaním na spodnú kôrku,mladí overujú na váhe,ak je prepek 15-2O% t.j ak pečieme 1 kg cesta ,upečený výrobok by mal mať 8OO-85O gr,čiže od toho sa odvíja aj doba pečenia,je to vec overenia

maartina
...včera som piekla tento chlebík trošku s malými obmenami a v chlebovej forme ...krásne sa upiekol a chutil výborne, večer sme mali návštevu a všetci si pochvaľovali ...tak pečiem znova zajtra :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
@ancicka dnes som upiekla tento tvoj sendvič a musím ti povedať, že bol vynikajúci. Kúpila som v Tescu už namiešanú pšenično-ražnú múku, tak som to aj vyskúšala. Vďaka za recept.