Foto: durecpack
Ked sa chcete rýchlo a kvalitne napapať, je tu návod na rýchly segedín. Stačí mať poruke kapustu zo suda, mäso v mrazáku, múku v Zobraziť celý popisKed sa chcete rýchlo a kvalitne napapať, je tu návod na rýchly segedín. Stačí mať poruke kapustu zo suda, mäso v mrazáku, múku v šuplíku a 3/4 hodinku času.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso nakrájame na kúsky, dáme do tlakového hrnca do rozohriateho oleja a zatiahneme ho až pustí svoju vlastnú šťavu. Pridáme gulášové korenie polovicu balenia. Premiešame a pridáme bobkové listy, kyselú sudovú kapustu. Zmiešame spolu a podlejeme litrom vody. Uzavrieme tlakový hrniec a necháme tepelne upraviť 15 minút.
-
2
Ako sa nám tepelne upravuje mäso s kapustou, pripravíme si cesto na knedľu. Zmiešame pol kila polohrubej múky, kvások a primerané množstvo vody a trošku soli. Cesto rozdelíme na dva diely a na pomúčenej doske necháme vykysnúť 15 minút. Cesto sme miešali v elektrickom miesiči.
-
3
Keď nám pracuje cesto na knedle, odstavíme hrniec a dorobíme kapustu pridaním smotany. Kapustu sme nezahustili, stačí keď nepridáme veľa vody pred dusením. Segedín bude akurát. Kto má pocit, že mu zmáča knedle riedka šťava, môže si pridať malé množstvo zemiakového škrobu rozmiešaného v smotane. Osobne nemám rád rozmočenú knedľu smotanovou šťavou, ale radšej zahustený segedín. Nakoniec dosypeme zvyšnú časť gulášového korenia, prípadne naviac červenú štipľavú papriku a dosolíme jedlo. Knedle paríme vo vode 12-15 minút. Pred dokončením ich poprepichujeme špajdľou. Po vybratí sa potrú masťou alebo olejom. Dobrú chuť!
varecha.pravda.sk/recepty/segedinsky-gulas/6466-recept.ht...
takze Székelygulyás alebo segedinsky gulash sa robi inac, a varim ho podla madarskeho vzoru a bez knedle.
myslím, že z pôvodných slovenských jedál, nie je velmi čo vyberať, preto každý recept, so zahraničným pôvodom, sa viac, či menej podobá na originál...tak a teraz si mi dal chrobáka do hlavy a idem si vygúgliť originál...lenže problém bude asi v tom, že za originál sa bude vydávať 100 rôznych receptov...asi si to zjednoduším a pozriem si recept od @pusta... :-) a bohužial, neviem maďarsky, no skúsim to...nedela, poobede, za to nič nedám...
p.s.: @pusta tu recept na Székelygulyás nemá, aj keď som sa prehrabala 26 stranami receptov a maďarská verzia je dosť podobná tejto, aj keď oni majú radi mastnejšie ingrediencie, myslím, že sú na špici srdcovo-cievnych ochorení....a ako sme sa dopracovali ku knedle, ako ku prílohe, zisťovať nebudem, je to dobré a nám to tak chutí :-)....
@violeta ,
nie nemám vo svojich receptoch szegedín "Székely guláš" - som nesmierne poctená však tým, že si sa prehrabával v mojich rcp, ani som netušila, že ich je už 26 strán:-)
samozrejme, že skutočný maďarský szegedín sa varí úplne ináč, aj čo do prípravy, aj čo ingredirencií...teraz nemám všetko doma k tejto úžasnej pochúťke, časom môžem pridať receptík :-)
v srdcovo-cievnych ochoreniach, žiaľ, aj SR má v rámci svetových štatistík smutný prím, nielen Maďari - nuž ale ked do pekla, tak na peknom koni :D
knedle sú známe nielen v českej kuchyni, ale samozrejme majú svoj prím v rakúskej kuchyni, aj v madarskej sa objavuje, aj tam ju majú v obľube, ale považujú ju skôr za typicky českú prílohu.