Segedín narýchlo

durecpack - fotkadurecpack, 23. januára 2014
Segedín narýchlo
Foto: durecpack

Ked sa chcete rýchlo a kvalitne napapať, je tu návod na rýchly segedín. Stačí mať poruke kapustu zo suda, mäso v mrazáku, múku v Zobraziť celý popisKed sa chcete rýchlo a kvalitne napapať, je tu návod na rýchly segedín. Stačí mať poruke kapustu zo suda, mäso v mrazáku, múku v šuplíku a 3/4 hodinku času.

8
porcií
45 minút
príprava
15/15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
1000 g
500 g
1 ks
1 bal.
2-4 ks
0,25 l




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kúsky, dáme do tlakového hrnca do rozohriateho oleja a zatiahneme ho až pustí svoju vlastnú šťavu. Pridáme gulášové korenie polovicu balenia. Premiešame a pridáme bobkové listy, kyselú sudovú kapustu. Zmiešame spolu a podlejeme litrom vody. Uzavrieme tlakový hrniec a necháme tepelne upraviť 15 minút.

    Segedín narýchlo - obrázok 1
  2. 2

    Ako sa nám tepelne upravuje mäso s kapustou, pripravíme si cesto na knedľu. Zmiešame pol kila polohrubej múky, kvások a primerané množstvo vody a trošku soli. Cesto rozdelíme na dva diely a na pomúčenej doske necháme vykysnúť 15 minút. Cesto sme miešali v elektrickom miesiči.

    Segedín narýchlo - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám pracuje cesto na knedle, odstavíme hrniec a dorobíme kapustu pridaním smotany. Kapustu sme nezahustili, stačí keď nepridáme veľa vody pred dusením. Segedín bude akurát. Kto má pocit, že mu zmáča knedle riedka šťava, môže si pridať malé množstvo zemiakového škrobu rozmiešaného v smotane. Osobne nemám rád rozmočenú knedľu smotanovou šťavou, ale radšej zahustený segedín. Nakoniec dosypeme zvyšnú časť gulášového korenia, prípadne naviac červenú štipľavú papriku a dosolíme jedlo. Knedle paríme vo vode 12-15 minút. Pred dokončením ich poprepichujeme špajdľou. Po vybratí sa potrú masťou alebo olejom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

luss44
narobil si mi chute takto večer :) na segedín sa chystám už týždeň, v sobotu urobím. Tvoja verzia sa mi páči, robím podobný
kukulienka71
segedín mám veľmi rada,ale len tak po svojom pripravený,z pliecka.Ako paríš knedle vo vode?Tak bud varíš vo vode,alebo paríš nad ňou...a ked vo vode,tak nemusíš prepichovať,para tam nie je...
boxik
Zmeškal si , včera bol a ešte ho trochu zostalo. Cením si hlavne to , že v tom množstve ,,zdravých receptov´´ čo sa tu aj dnes na nás navalilo aspoň trochu normálneho jedla .Máš u mňa najvyššie hodnotenie za 5*.
pupavciatko
srdečná vďaka za typ na segedín...bola som bzradná, nevedela somza celý svet vymyslieť, čo budem variť v nedeľu.. atu ma osvietil tvoj segedín...vďaka
violeta
@durecpack , nielenže si ma inšpiroval ku včerajšiemu obedu, ale zároveň som vyskúšala dusiť mäso spolu s kyslou kapustou len 15 minút, predtým som ho opiekla na masti, opiekla cibulu a cesnak, nakorenila, pridala vodu a na koniec kapustu, segedín bol akurát a ja ti týmto ďakujem za zlepšovák a zrýchlovák...:-)
2010
Asi som staromodny ale recepty ktore sa maju robit rychle robim rychle - china, recepty ktore su tradicne ako segedin robim pomaly alebo ich nerobim ked nemam cas, a korenie gulas neviem co je ? mne staci rasca, cierne korenie, sol a paprika a sol a 30 minut extra casu.
violeta
@2010 , segedín chce v skutočnosti viac času, ak robíš aj knedlu, takže až tak rýchle som obed hotový nemala, tu nejde ani o gulášové korenie, ktoré v súčasnosti už nepoužívam ani ja, pozná ho iste každý, ale to je na inú diskusiu....tlakový hrniec som používala často, na dusenie mäsa,keď boli deti mladšie, je pravda, že dnes už nie tak často, ale nechápem, čo sa ti nezdá na zrýchlení dusenia a v tomto prípade spolu s kapustou, ja na tom nevidím nič, čo by malo pokaziť tradičné jedlo...dusením kapusty takým, či onakým spôsobom sa väčšina vitamínov aj tak zničí...
2010
@violeta , asi som vadny ale ked sa rozhodnem varit neslovensky recept tak ho varim tak ako bol povodny, ci je to vietnamsky alebo madarsky,
takze Székelygulyás alebo segedinsky gulash sa robi inac, a varim ho podla madarskeho vzoru a bez knedle.
violeta
@2010 , :-) asi nie si vadný, ale určite riadne tvrdohlavý...takých poznám, v žilách im prúdi aj moja krv :-).....
myslím, že z pôvodných slovenských jedál, nie je velmi čo vyberať, preto každý recept, so zahraničným pôvodom, sa viac, či menej podobá na originál...tak a teraz si mi dal chrobáka do hlavy a idem si vygúgliť originál...lenže problém bude asi v tom, že za originál sa bude vydávať 100 rôznych receptov...asi si to zjednoduším a pozriem si recept od @pusta... :-) a bohužial, neviem maďarsky, no skúsim to...nedela, poobede, za to nič nedám...
viera1
@2010 myslím,že sme sa už niekde posunuli od stredoveku,kedy sa omáčky varili na hradoch 48 hodín.Ja som vďačná za túto techniku a technológiu,neviem ako by som časovo zvládla domácnosť a zamestnanie bez týchto pomocníkov.
violeta
@viera1 , ja som sa musela smiať pri tej predstave, ako dnes gazdiná stojí pri omáčke 48 hodín a ešte k tomu na hrade :-)))), celkom zábava, prepáč @durecpack , akosi sa to zvrtlo z prvotnej pochvaly...
p.s.: @pusta tu recept na Székelygulyás nemá, aj keď som sa prehrabala 26 stranami receptov a maďarská verzia je dosť podobná tejto, aj keď oni majú radi mastnejšie ingrediencie, myslím, že sú na špici srdcovo-cievnych ochorení....a ako sme sa dopracovali ku knedle, ako ku prílohe, zisťovať nebudem, je to dobré a nám to tak chutí :-)....
medovnicek
segedín mám veľmi rada, nemám tlakový hrniec, tak mi príprava trvá dlhšie, týmto svojim receptom si mi pripomenul, že som ho už dlhšie nerobila a treba to napraviť
2010
@viera1 , no nevaril som 42 hodin ale az hodinu v liatinovom hrnci a Székelykáposzta je na stole, @durecapck dik za inspiraciu dlho som nevaril tuto klasiku :-)
pusta
@durepack , mne sa tvoj recept veľmi páči, s kľudným svedomím ti dávam ***** :-)
@violeta ,
nie nemám vo svojich receptoch szegedín "Székely guláš" - som nesmierne poctená však tým, že si sa prehrabával v mojich rcp, ani som netušila, že ich je už 26 strán:-)
samozrejme, že skutočný maďarský szegedín sa varí úplne ináč, aj čo do prípravy, aj čo ingredirencií...teraz nemám všetko doma k tejto úžasnej pochúťke, časom môžem pridať receptík :-)
v srdcovo-cievnych ochoreniach, žiaľ, aj SR má v rámci svetových štatistík smutný prím, nielen Maďari - nuž ale ked do pekla, tak na peknom koni :D
knedle sú známe nielen v českej kuchyni, ale samozrejme majú svoj prím v rakúskej kuchyni, aj v madarskej sa objavuje, aj tam ju majú v obľube, ale považujú ju skôr za typicky českú prílohu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia