Sedliacky koláč

mariamka - fotkamariamka, 4. februára 2014
Sedliacky koláč
Foto: mariamka

Koláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov Zobraziť celý popisKoláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov s kyslou kapustou, chcela som vyskúšať túto "ľahšiu" alternatívu s hlávkovou a oplatilo sa.

6-8
porcií
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
250 ml (stredná)
250 ml
15 g (1/3 kocky)
250 ml
1 PL
1/2 ČL
1 ČL
medzi prsty
Kapustová náplň:
1 ks
1 ks (alebo polovica väčšej)
3-4 plátok (alebo podobné chudé údené, prerastená slanina)
1/2 - 1 nožička
Bryndzovo-smotanová zálievka:
125 g
100 ml
1 ks
 alebo iné bylinky podľa chuti
cca 100 g




Postup

  1. 1

    Urobíme si kysnuté cesto, vypracujeme klasicky, robotom alebo v DP, nemá byť veľmi hutné. Ja som dala pol na pol chlebovú a celozrnnú múku, takže aj trošku zdravé. Necháme 1/2 - 3/4 hodinu kysnúť. Tu už je vykysnuté.

    Sedliacky koláč  - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme náplň. Pokrájame nahrubšie cibuľu a speníme ju na masti. Pridáme na kocky nakrájanú kapustu, trošku osolíme, miešame a sprudka oprážame. Stačí 10 minút, nech je kapusta na skus. Pridáme na malé kocky pokrájané údené mäso a klobásu na kolieska. Už iba prehrejeme, okoreníme a odstavíme.

    Sedliacky koláč  - obrázok 2
  3. 3

    Vhodnú formu vyložíme papierom, ja som ho aj trochu pomastila ako aj boky, naolejovanou rukou roztľapkáme cesto. Doporučujem vyššiu alebo väčšiu formu, mne to pri pečení chcelo silou-mocou ujsť :)

    Sedliacky koláč  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zálievku: V mise rozkvedláme bryndzu, vajce, sladkú smotanu, pridáme kôpor, alebo bylinky, aké máte radi (petržlen, pažítka, majorán). Už som nesolila, lebo väčšina ingrediencií je slaná dosť.

    Sedliacky koláč  - obrázok 4
  5. 5

    Kapustovú plnku rozložíme na cesto /nevadí, ak je ešte teplá/, zalejeme pripravenou zálievkou a pokladieme kocky balkánskeho syra.

    Sedliacky koláč  - obrázok 5
  6. 6

    Piekol sa pri 200 °C cca 40 minút. Mala som cesto dosť vysoké, tak som mu dala čas, nech sa prepečie. A tu je krásavec.

    Sedliacky koláč  - obrázok 6
  7. 7

    Bola som zvedavá na tú kombináciu hlávkovej kapusty, údeného, bryndze... keďže som si to všetko vymyslela a namiešala... Ale boli sme a hlavne moji chlapci príjemne prekvapení jemnou chuťou chrumkavej kapusty a príjemne slanej kôprovo-brynzdovej zálievky. A keď sedliacky, tak po sedliacky :).

    Sedliacky koláč  - obrázok 7
  8. 8

    Ešte pohľad zblízka /pri umelom svetle nič moc/, len aby ste mali predstavu o ceste. Úvodné foto je fotené na druhý deň za studena, je to rovnako chutné a praktické jedlo. Dobrú chuť.

    Sedliacky koláč  - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
@Mariamka , toľko dobrých vecí si tam dala, že musí byť koláč len a len perfektný, 5*
eviana
@mariamka , parádna papanica. Toto keby videl môj syn tak to hneď teraz chce ísť robiť :) 100 bodový nápad, 5* je veru málo zaň :)
kukulienka71
aj mne sa veľmi páči tvoj koláčik,kapustové môžem akokoľvek.Pridala si tam chutné suroviny,dobre vymyslené.Ja robievam nasladko aj naslano takéto koláče z tenkého cesta,ale to je už na každom,ako mu chutí lepšie...Šikulka!
alex37
@mariamka , koláčik nebezpečný /antidietický/ , ale keď musím tak musím :-) aspoň sa obhájim celozrnnou múkou :-)
mariamka
@alex37 ze "anti-" :))) ved co tam je nezdrave? ta stipka masa a klobasy? mozes miesto toho dat udene tofu :) srandujem ,, vyskusas, uvidis, .. napadlo ma, ze by to mozno slo aj na inom ceste upiect, listkovom, maslovom, pizzovom, len ci sa nerozmoci, diky :)
@izabella929 Izabelka dakujem :)
pusta
@mariamka , vynikajúci koláč, s výbornými ingredienciami, ktoré idú l sebe, sýte a v tejto zime ako stvorené. mám rada tvoju kreativitu.
popačuje sa mi veľmi :-)
*****
marianne
a ked sme pri tych slanych kolacoch aj tento vyzera dobre..ta kapusta tam nema chybu,na nu ma ten kolac chytil a moravske sa sice uz dojedlo,ale dobru sluzbu sparavi aj stara dobra slanina...a urobim ho spaldovy,koniec pre dnesok dokomentovane,som sa rozbehla,ale take dobre recepty isli,ze az...:-))
janger
@mariamka , dalsia dobrotka od teba. Kolac ma veru paradnu plnku :-). Same dobre veci. Nepoznam to ani s kyslou kapustou.
kuchticka
Tento recept ide do mojej KK a coskoro vyskusam. Manzel bude mat I s klobasou, ja zasa s kuskom udeneho lososa, pridaneho az po zohriati na tanier. Vdaka. Milujem taketo recepty - v jednom hrnci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia