Foto: patroveckypitrs
Toto je tiež jeden z receptov na bačovu nótu. Základ tvoria tvrdé suché rožky a zvyšok bačove dobroty.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Prvé si polámem suché rožky do väčšej misy. Zalejem ich 0,6 l mliekom a nechám napučať.
-
2
Pripravím si ostatne suroviny.
-
3
Slaninu krájam na 1cm kocky a dám do hrnca vyškvariť. Občas miešam nech mi slanina neprihorí.
-
4
Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak posekám. Oštiepok krájam na 1 cm kúsky.
-
5
Bryndzu rozriedim s 1 dcl mlieka.
-
6
Rožky sa mi napučali na kašu, tak ich okorením a posypem drvenou rascou.
-
7
Do slaniny počas škvarenia pridám cibuľu opečiem do slabo hneda a na zaver dám aj cesnak. Ten nechám prevoniať a odstavím zo sporáku a nechám vychladnúť. Cesnaku dáme koľko kto znesie.
-
8
Ak je slanina s cibuľou chladna, pridám ju k rožkom. Tak isto tam dám bryndzu, oštiepok a vajcia. Dobre to premiešam. Solím opatrne ostatné suroviny sú slané.
-
9
Zo slaniny som odobral trochu masti a potrel som plech. Na plech som hmotu vylial a rovnomerné ju rozložil. Na vrch som prstami posypal celú rascu. Počítajte, že počas pečenia bryndzovník narastie, tak plech treba použiť hlbší. Dám do rúry na 180°C na 40 minúť. To si ustrážte, podľa typu rúry.
-
10
Ku koncu to vonia až žalúdok krúti. Po tej dobe, to mám hotové. A teraz nasleduje ta najťažšia úloha, dočkať až do vychladnutia.
-
11
Ak je bryndzovník chladný, pokrájame ho a môžme sa pustiť do neho. Skúste a nebudete banovať. Želám aj Vám dobrú chuť. A mate návod ako využiť zvyšok starých rožkov, ak mate dosť strúhanky.
kupim slaninku a ide sa na to, velmi sa uz tesim :-)
takto musí prezrieť syr,z ktorého som robila bryndzu :-)
ja by som to podával teplé, so zemiakmi a uhorkou, či šalátom, načo čakať kým vychladne:)
to je umenie…….
@Marcy (8.9.2016 21:44)
ďakujem, tak ja som urobila na takom plechu ale pol dávky... v dohľadne urobím plnú dávku, bude vyšší... a so zjedením už problém nevidím, cha... je to dobrota!!!!!!!!