Sedliacky bryndzovník (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Toto je tiež jeden z receptov na bačovu nótu. Základ tvoria tvrdé suché rožky a zvyšok
bačove dobroty.
8 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Prvé si polámem suché rožky do väčšej misy. Zalejem ich 0,6 l mliekom a nechám napučať.
- Pripravím si ostatne suroviny.
- Slaninu krájam na 1cm kocky a dám do hrnca vyškvariť. Občas miešam nech mi slanina neprihorí.
- Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak posekám. Oštiepok krájam na 1 cm kúsky.
- Bryndzu rozriedim s 1 dcl mlieka.
- Rožky sa mi napučali na kašu, tak ich okorením a posypem drvenou rascou.
- Do slaniny počas škvarenia pridám cibuľu opečiem do slabo hneda a na zaver dám aj cesnak. Ten nechám prevoniať a odstavím zo sporáku a nechám vychladnúť. Cesnaku dáme koľko kto znesie.
- Ak je slanina s cibuľou chladna, pridám ju k rožkom. Tak isto tam dám bryndzu, oštiepok a vajcia. Dobre to premiešam. Solím opatrne ostatné suroviny sú slané.
- Zo slaniny som odobral trochu masti a potrel som plech. Na plech som hmotu vylial a rovnomerné ju rozložil. Na vrch som prstami posypal celú rascu. Počítajte, že počas pečenia bryndzovník narastie, tak plech treba použiť hlbší. Dám do rúry na 180°C na 40 minúť. To si ustrážte, podľa typu rúry.
- Ku koncu to vonia až žalúdok krúti. Po tej dobe, to mám hotové. A teraz nasleduje ta najťažšia úloha, dočkať až do vychladnutia.
- Ak je bryndzovník chladný, pokrájame ho a môžme sa pustiť do neho. Skúste a nebudete banovať. Želám aj Vám dobrú chuť. A mate návod ako využiť zvyšok starých rožkov, ak mate dosť strúhanky.