Foto: pivonka
Jesto viacero receptov na Schwarzwaldskú tortu. Ja som zvolila recept bez alkoholu, lebo som ju piekla z príležitosti narodenín môjho vnúčika Jurka.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
100 g |
|
100 - 150 g |
|
100 g |
|
5 PL |
|
100 g |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
150 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 pohár 7 dc odkôstkované bez nálevul |
|
1/8 l |
|
, alebo postrúhaná čokoláda |
|
Postup
-
1
Čokoládu polámeme a nad parou ju v kastróliku rozpustíme. Necháme vychladnúť.
-
2
Oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme s cukrom.
-
3
Pridáme 5 PL višňovej šťavy, čokoládu
-
4
a rozpustené a vychladnuté maslo.
-
5
Zmiešame múku, soľ, PDP a pomleté orechy.
-
6
Dotuha vyšľaháme sneh z bielkov. Do žĺtkovej zmesi striedavo pridávame sypkú múkovú zmes a zľahka vmiešavame vyšľahané bielky.
- 7
Na dno tortovej formy si pricvakneme papier na pečenie. Boky som nevymastila a nevysypala, čo sa mi osvedčilo, lebo piškót mi neodskočil od formy. Po upečení som ho tenkým nožom oddelila od steny formy.
- 8
Korpus necháme vychladnúť. Vychladnutý prevrátime hore dnom a priečne rozrežeme na tri časti.
- 9
Šľahačku vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a ztužovačom.
- 10
Spodný diel natrieme časťou šľahačky. Z ocedených višní si 12 odložíme. Polovicu zvyšku poukladáme na šľahačku a povtláčame do nej. Ak sa nám to celkom nedá, môžeme višne aj rozpoliť.
- 11
Priložíme stredný diel , mierne pritlačíme a pokvapkáme polovicou višňovej šťavy určenej na plnku. Opäť natrieme časťou šľahačky a naukladáme zbytok višní. Priložíme vrchný diel korpusu.
- 12
Poskladaný korpus pokvapkáme zvyškom šťavy a natrieme šľahačkou. Ozdobíme šľahačkovými ružičkami, višňami a čokoládovými hoblinkami.
- 13
Výsledkom je svieža, šťavnatá, nepresladená torta.
- 7
Ešte chcem dodať - je to zvláštne, ale až pri tejto torte som prvý raz robila čokoládové hobliny. Po druhý raz rozotriem roztopenú čokoládu tenšie a hoblinky budú krajšie. Človek sa stále učí.
O mesiac bude mat moja najmladsia vnucka narodeniny (6), tak
ju urcite upeciem.
Dakujem za napad..:))))))
My si tu na Vareche všetci tykáme, je to taký zvyk, preto, prosím, tykaj aj ty mne.
Ja som piekla túto tortu vo forme o priemere 24 cm. Vo finále torta nie je veľká, pri rodinnom posedení sa aj zje. Jedna možnosť je, že si primerane k veľkosti torty zvýšiš dávku všetkých surovín a mám na mysli aj višne, aby ich nebolo málo. Druhá možnosť je, že si od susedy požičiaš 24 cm formu. Áno, múky je 50 g polohrubej a 50 g hladkej špeciálky.
Ak sa ju rozhodneš upiecť, určite budeš spokojná, lebo torta nie je náročná a, ako som spomenula pri recepte, je ľahká a šťavnatá. Daj vedieť, ako sa vydarila.
@marijanka712 , ďakujem za za gratuláciu, potešila. Dávam ti úplne za pravdu, torta je ľahká ako na prípravu, tak aj na trávenie a na chuť, pri všetkej skromnosti, je fakt výborná.
@angiek , keď je to oceľová niť, tak je to isto na princípe kuchynskej nite, ako som opísala v predchádzajúcom komentári. Môže to byť dobrá vec.
Hoblinky som robila prvý raz (aj sa to okúňam priznať pri mojom veku) a tak nie celkom sú podľa mojich predstáv. Treba si to natrénovať. Robila som ich takto: Čokoládu som si rozpustila vo vodnom kúpeli. Nemusí jej byť veľa. V tenkej vrstve som ju rozotrela na hladkej ploche (napr. na obrátenom plechu na pečenie). Treba ju rozotrieť ozaj na tenko. Keď stuhne, špachtľou (to mám špeciálnu kuchynskú pomôcku :-)) potom zoškrabujem čokoládu do ruličiek - hobliniek. Nech sa ti darí, držím ti palce.
Ja by som toľko receptov chcela a vedela sem pridať, ale neviem, či budem vedieť pridať foto ( bez neho to nie je ono ) a okrem toho, doma sa PC veľmi nevenujem. Keď mám trochu čas, radšej si vezmem do ruky knihu.
S tým fotením máš pravdu. Pekná fotka viac namotá, ako neviem aký kvalitný recept bez fotky.
Určite môžeš spraviť ako rezy. Tortová forma sa nepožíva každý deň a ani každý mesiac, ale je dobre ju mať poruke. Nepoznám tvoje rodinné pomery, ale sem-tam je oslava a torta tomu dá slávnostnú pečať. A veľmi vďačné sú najmä deti, im sa to ináč ráta, ako zákusok. Nech už upečieš čokoľvek, nech sa ti vydarí!
Prajem tebe a celej tvojej rodine krásne Vianoce.
Aj ja mam taký krajac a neviem s tym pracovat. Ako prestavit ten drôtik, ked sa kraja dalsie poschodie?
Vygúglila som, ze Želírfix 2:1 existuje len 25 g balenie, jedine dia je 20 g. Aký si pouzila do slahacky?
Dokonca som teraz nasla aj doma v špajzi 2 sácky od Dr. Oetkera Gelfix Super 3:1 a Gelfix Extra 2:1 od Dr. Oetkera, oba sú 25 g balenie. 20 g balenie, ako píšeš, neexistuje. Želírfix 2:1 25 g balenie je od firmy Labeta.
Takže je treeba dávkovať radsej na lyžice, ako radí cukrárka?
Ďakujem za odpoveď, pekný deň všetkým.
@Betyna8 , myslíš konkrétne tento recept, že sa zle pečie a prihára? Mám ho prevzatý z internetu, takže môže byť aj na iných stránkach. Ja môžem hovoriť len zo svojej skúsenosti. Keď sa pozrieš na postup práce bod 8 tak isto uznáš, že je pekne upečený. Keby sa mi piekol zle, tak by som ho tu nepridala. Je ale pravda, že každá rúra je iná a niektorá vie pekne potrápiť. To si už každá gazdiná svoju rúru pozná a treba aj priebežne postup pečenia sledovať, kontrolovať. Preto tých 48 min. pečenia je orientačná doba. Čo sa týka priemeru formy 24 cm, nuž, je to malá torta, dvakrát sa prekrajuje, zasa by si ju mala o trošku nižšiu. Ako som už písala v komentári, mohla by si zvýšiť dávku ostatných prísad a to vrátane višní.
@Marienka44 , Ursula Ti neodpovedala a ja nemám skúsenosti s krájačom ani so želfixom. Chcela som želfix vyskúšať, ale som si nes
Vyskusaj, @marienka. Ma to este jeden benefit, korpus sa v strede nevyduje.