Tlačenkový prívarok
Tlačenkový prívarok

Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. marca 2020

Dlho sa venujem švábskym obyvateľom žijúcich na maďarskom území. Sú to Nemci, ktorých násilím presídlili do Maďarska. Páči sa mi ich kuchyňa, kde využijú všetko, čo si dochovali a dopestovali a hlavne, vedia si vážiť jedlo. Ich jedlá sú jednoduché a tvorili ich z toho čo špajza ponúkla. Takýmto jedlom je aj tento prívarok - dip z bravčovej tlačenky. Keď už na jar bolo dosť možností na čerstvé jedlá z ďateliny, šalátu a na pôjde sa hojdal posledný kúsok tlačenky, pripravili z nej vynikajúce jedlo.

4
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
100 g domáca
1 ks
200 ml domáca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som suroviny. Do celého jedla som nepridala soľ ani korenie, lebo tlačenka je dobre ochutená.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu som nakrájala na malé kocky a cibuľu na tenké mesiačiky.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bravčovú tlačenku som nakrájala na kocky. Pokiaľ je tlačenka plnená do bravčového žalúdka, použije sa do tohto jedla aj koža, teda obal v čom je plnená. Ja som ju mala moderne v umelom črievku.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Údenú slaninu som vytopila

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tuku zo slaniny som opiekla cibuľu.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som na kocky nakrájanú tlačenku a iba som všetko tepelne spojila malú chvíľu, lebo iste viete, že sa hneď rozpadne.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som paradajkovú šťavu a iba 3 minúty nechala prejsť varom.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové jedlo. Švábske gazdinky podávali toto jedlo s domácim chlebom. Vlastne ho pripravovali hlavne na raňajky, keď sa išlo na pole. Ale často ho podávali aj s pečenými a varenými zemiakmi ako rýchlu večeru. Mne veľmi chutilo s chlebom.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prajem vám dobrú chuť.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V januári 2019 som sa prihlásila v Maďarsku na stránke Cookpad do súťaže o Zlatú zásteru. Podmienkou bolo pridať každý týždeň jeden alebo dva recepty s fotopostupom. Súťaž som úspešne dokončila a včera som Zlatú zásteru s mojim menom dostala.

    Schwartlitunget alebo Tlačenkový prívarok (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@yogicek (12.3.2020 17:46)
Nie iba Nemci boli presídlení, ale aj ľudia zo Slovenska a teda je tam veľa dedín,kde žijú Slováci, ale všetci si museli pomaďarčiť svoje mená, aby tam mohli žiť.Čo sa týka tohto etnika, prišli tam len s batôžkom a teda sa museli o seba postarať.Domy majú zvláštnu architektúru, ktorá nikde inde nie je, len tam kde žijú Švábi.Tieto domy majú rozdelené na časť kde bývajú a na časť, kde si uskladnili potraviny a teda aj mäso zo zabíjačky.V každom prípade tieto tlačenky boli vyúdené a rozhodne ich mali zavesené v studenej časti domu teda v komore.Len tak mohla takto dlho vydržať.Ešte dodám, že keď tieto jedlá vznikali, bolo iné počasie ako dnes.Sú to ľudia súdržní a i dnes ,keď je všetko celkom inak si navzájom pomáhajú,aj keď generácia, ktorá si ešte z tých čias niečo pamätá pomaly vymiera.Videla som na štrúdľovom festivale, ako sa zvŕtali tieto už 80 r. babky a perfekcionalistky okolo pečenia a varenia.Ovládajú kumšt varenia a pečenia dokonale.Majú môj obdiv.
Ďakujem pekne za komentár.
Jak znám svého bratra, byl by tímto receptem unešený. On je tlačenkový ve všech podobách. Netradiční recept, pěkné fotečky. Milá Izi, blahopřeji ke krásnému ocenění - zástěre s tvojím menom! Jsi nesmírně šikovná!
@kvakac (13.3.2020 10:17)

Ja som tiež tlačenkoholka, no pripravujem si ju už sama..keď sme ešte zabíjali 2x ročne asistovala som mäsiarovi a tak viem ako na to..dochutím si podľa seba tak akurát..verím, že ak si pripravíš toto jedlo, bude chutiť..ďakujem za komentár..