Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta fotorecept
Foto: gordonko
Jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov... No tentokrát som zmenil plnku.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Studené lístkové cesto rozbalíme a narežeme na pásiky asi 2,5 - 3 cm široké, mne vyšlo 15 pásikov. Nedávno som čítal, že pásik lístkového cesta sa má na trubičku natáčať od spodu, asi na tom niečo je, tie budú krajšie ako tie moje, hlavne natáčať tak, aby sa jedna otočka prekrývala stou druhou aspoň 3 mm cesto sa spojí a nebudú tam diery, cez ktoré nám bude vytekať krém. Položíme na plech s papierom na pečenie - kupované lístkové cesto je balené v papieri na pečenie.
-
2
Rúru rozohrejeme na 200 °C a po vložení plechu stiahneme teplotu na180 °C, pečieme od 15 do 25 minút, ja som dal 20 a boli super. Ešte teplé som opatrne vzal do utierky a kombinačkami povyťahoval kovové rúrky von... chlapi no... baby vezmú pinzetu, aby sa nepopálili.
-
3
Nie raz sa mi dostali do rúk šamróny staršie a tá bielková pena bola sopľavá, také už nechcem, preto som špekuloval nad rastlinnou šľahačkou alebo pudingom. Poradili mi puding vraj je lepší a tak som skúsil.
-
4
Bolo mi poradené 500 ml mlieka, bolo mi to čudné, lebo na puding sa dávalo 400 ml, ak sa nemýlim, ale dal som, že maslo to zahustí... Nestalo sa tak a tak som riedky krém zahustil ďalším pudingom, tentoraz som dal Olé puding za studena a krém bol OK. Takže zohrejeme si 300 ml mlieka, v ňom rozpustíme 4 PL cukru. V miske rozmiešame trochu odobratého mlieka a pudingový prášok, zmes potom vlejeme k zohrievajúcemu sa mlieku a uvaríme hustý puding. Keď je vlažný, pridáme 120 g masla izbovej teploty. Ja som mal maslo studené a tak som ho tam postrúhal. Vyšľaháme mixérom. Podľa chuti môžeme dosladiť práškovým cukrom.
-
5
Vychladnutý krém dáme do vrecúška a plníme do vychladnutých šamrónov. Hotové poprášime práškovým cukrom a máme hotovo. Priznám sa, chýbala mi v kréme chuť rumu - nabudúce ho dám. DOBRÚ CHUŤ
Také si mi narobil chute,že zajtra si kúpim lístkové cesto a skúsim i z takého. Na Velkú noc budú ručná práca.
Len minulé leto som prišla na to, odkiaľ je ten názov, vždy som si myslela, že z maďarčiny, ale nie. Boli sme v Rakúsku v Melku a tam nad jedným obchodíkom veľký obrázok šamrole a nápis Schaumrollen. Vtedy som to pochopila - penová trubička. Názov je z nemčiny. Píšem to len tak, ak by to niekoho zaujalo.
ĎAKUJEM za komentár aj radu .Skusil by som aj ,,Tvoje,, lístkové cesto ,hádam zvládnem zjesť 70 šamronov ,alebo sa podelím.To čo píšeš o gramáži ,stým som sa nikdy netrápil zopár gramou hore dole ,alebo ako náš Jurko Jánošík meriam ,, od buka do buka ,,
ĎAKUJEM za komentár
varecha.pravda.sk/magazin/krok-za-krokom-8-overenych-rad-...
Ale ved' nemusíš robit' z 1/2 kg tuku. možeš z polovice. To len ja, že u nás sú "" trubičkožrúti,"" tak musím urobit' viac ,aby sa na každého ušlo. Alebo z jednej časti (mám to rozdelené na 4) tej poslednej, urobím slané tyčinky. A tá moja gramáž, to bolo prirovnanie. Lebo nech robím ,čo robím, s pudingom si ja neviem poradit', ::: cesto už je doma:::
Článok som prečítala, ale myslím,že naozaj je jedno odkial začínaš motat'. Ak budeš robit', skús obe varianty, čo sa ti bude viac páčit'. A ešte k tomu prekladu 2 mm. No neskúšala som kupované cesto, ale z mojho by to nešlo. Ja mám niekedy aj 7-8 mm a ešte sa mi urobia medzery. Podla toho, ako som dobré urobila cesto. Kolko naskočí.
Rada by som aj rcp pridala,len musím príst' na to, ako. Aby som len :::neblafovala.