Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou fotorecept
Foto: pusta
Tento jemný, zdravý, ľahký a osviežujúci šalát sme mali na večeru.
porcie
príprava
Suroviny
200 g |
|
150 g gulôčky |
|
150 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 ks menšia |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
Postup
-
1
Najprv som si pokrájala suroviny, zostavenie šalátu je už hračka, červenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...
-
2
....vybrala som guľôčky mini mozarelly z nálevu na tanier,...
-
3
...umyla som valeriánku poľnú a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody,
-
4
...vytlačila som šťavu z citróna,...
-
5
...umyté ďatlové paradajky, tie máme radi pre ich sladkú a osviežujúcu chuť, som pokrájala na polovičky,...
-
6
...do misy som dala valeriánku poľnú, ktorú som jemne osolila,...
-
7
...pridala som pokrájanú červenú cibuľu na tenké mesiačiky a premiešala,...
-
8
...nasledovali pripravené ďatlové paradajky, opäť som všetko premiešala, ...
-
9
...ako posledné som pridala guľôčky mini mozarelly, citrónovú šťavu, olivový olej, všetko som poslednýkrát opatrne premiešala a ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
10
Hotový šalát som podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a s horúcim čajom, mali sme ľahkú zdravú a rýchlu večeru., šalát je veľmi jemný a osviežujúci.
-
11
záber zblízka: Mozarella je vyrábaná v Taliansku v Kampánii z pravého buvolieho mlieka, vyrába sa aj z kravského mlieka, v oboch prípadoch z tzv. točeného tvarohu, ktorý vzniká po pridaní syridla k mlieku, v syrovátke sa usadia malé kúsky z pokrájaného tvarohu, nechajú sa usadnúť, potom sa z nej vytiahne, syr sa mieša vo variacej vode,, kým sa nevytvorí hladká lesklá masa, z nej sa odkrajujú malé kúsky, tvarujú sa do oválu a namáčajú do slaného roztoku, hotová mozarella je snehobiela s tenkou hladkou lesklou kôrkou, má pomerne pružnú poddajnú štruktúru, ľahko sa krája, zrením dosahuje mäkšiu štruktúru a intenzívnejšiu chuť, trasportuje sa v slanom náleve a vákuových obaloch, názov je odvodený od slova "mozzare" = odrezať, pretože syr je formovaný nožom, originálny druh syra je z buvolieho mlieka sa nazýva "Mozzarella di Bufalla Campana", z kravského mlieka je to "Fior di latte = mliečny kvet, vyrába sa mozerella zmiešaná z oboch druhov mlieka a predáva sa aj "affumicata" = údený, pod názvom "Provola" s nazlátlo-hnedou farbou, je výraznejšej chuti, údi sa tradične nad ohňom z miestnych druhov dreva, Mozarella sa formuje do tvaru klasických gúľ, tiež "ciliegine" = čerešničiek, "nodiny" = uzlíky a na desiatky dalších tvarov, používa sa na pizzu, na cestoviny, mäso, do šalátov, a inde, najznámejší je šalát "Capresse".
dakujem za pochvalu.
s rukolou som ešte nerobila, určite skúsim :-)
dakujem za skvelý tip.
je to to isté.
dakujem za uznanie, milú pochvalu, uloženie do kk a za 5*
to ja dakujem tebe :-)
tento šalát je skutočne super :-)
dakujem za pochvalu.
som rada, že sa ti aj môj šalát páči :-)
dakujem ti za skvelé hodnotenie receptu, za pochvalu, za uloženie do kk
a za 5*
my doma tiež musíme mať cibuľu takmer všade ako ty:-)))
len smelo vyskúšaj s tou cibuľou, veľmi k sebe ide s mozarellou.
mini mozarelle sme tiež prišli na chuť.
poteší ma, ak vyskúšaš, ešte viac, ak mi napíšeš :-)
dakujem ti za peknú pochvalu receptu a aj cibuľáku, potešila si ma.
dakujem ti za pochvalu.
som rada, že aj ty tento šalát miluješ :-)
srdečne dakujem za tvoju pochvalu, potešila ma.