Šalát z čerstvého špenátu

martina34 - fotkamartina34, 28. mája 2010
Šalát z čerstvého špenátu
Foto: martina34

Konečne niečo v záhrade narástlo a blato preschlo. Špenátové lístky už lákajú, tiež reďkovky a šalát.

10 minút
príprava

Suroviny

1 balenie




Postup

  1. 1

    Množstvo som nepísala, záleží od vás, koľko špenátu a ostatnej zeleniny dáte, či to bude príloha alebo hlavné jedlo a podľa toho aj koreniny. Lístky špenátu si dobre umyjeme a tiež aj reďkovku. Lístky natrháme na drobné kúsky, nerežeme ich nožom. Nakrájame reďkovky, škrabkou na zemiaky si nastrúhame mrkvu na jemné plátky. Môžeme pridať napríklad červenú papriku hrubostennú alebo aj inú zeleninku. Pridáme zostrihanú žeruchu a na kocky pokrájané údené tofu. Trochu posolíme, posypeme šalátovým korením a pridáme šťavu z citróna. Dobre premiešame a šalátik je hotový.

Diskusia k receptu

martina34
Žerucha je druh zelenino-koreniny. Pestujem si ju doma hlavne v zimných mesiacoch. V obchode si kúpim semienka a potom sejem na vatu navlhčenú vodou. V poslednej dobe robím ako @nelajsia , používam odličovacie tampóny a keď jeden obstrihám, zasejem ďalší, naraz mávam tri kruhy, aby bolo vždy do šalátu alebo do iných jedál. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovú, karotenoidy, vápnik.... strihám ju, keď má cca 3-5 cm. Má dlhšiu bielu stonku a na konci drobné zelené lístky. Chutí skoro ako cibuľka mladá, len trochu korenisto. Určite odporúčam.
gittka
martinka kam ty na to chodíš?tvoje recepty volajú skús ma.a ja veru skúsim...
martina34
inšpiruje ma čo mám v záhrade, na okne, v chladničke, v komore, potom pokukám varechu, knižky - delenú stravu, kuknem, čo hovorí ujo Bukovský v jeho knižkách a potom vlastná fantázia... :-) veru skúš, neoľutuješ, aj rodinke chutí :-)
katka2
Tento šalátik som dnes chutnala bol perfektný..možem len odporučit všetkým.
marienka44
Co obsahuje salatove korenie? Ako sa naklicuje zerucha na tamponoch? Mam ich vela a ja robim tiez na vate, skusila by som. Dakujem. :)
martina34
Šalátové korenie obsahuje soľ, sušené paradajky, papriku, cesnak, rozmarín, bazalku, čierne korenie, petržlenovú vňať, všetko sušené a rozdrvené na kúsky. Ja kupujem od Vitany, majú ho v Bille.
Žeruchu sejem na navlhčené vatové kruhy - tanpóny, presne tak ako aj na vatu, rozdiel je len v tom, že sa s tým ľahšie manipuluje. Keď potrebujem, zoberiem jeden krúžok a rovno ho ostrihám do čoho potrebujem. Krúžky mávam poukladané v kuchyni na okne na malom tanieriku.
marienka44
Dakujem za vycerpavjucu odpoved. Ako hrube tie tampony odtrhnut zo zkladneho balenia?
martina34
To sú tampóny také krúžky s priemerom cca 6-7 cm a hrubé cca 3-4 mm. Predávajú sa v takých igelitových vreckách naukladané do valca. Majú ich aj v Lidli a v ktorejkoľvek drogérii.
bozulka
@martinka už si v súkromnej KK a pár kapiek oliv.olejíčka?Mne sa zdá,že ho tam máš...Za nápad s tamponmi ďakujem,nejako mi to u nelaisie ušlo.
martina34
@bozulka , tentokrát som olivový olej nedala, mokro je z citrónovej šťavy, viem je zdravý, ale neolejujem vždy. Ostatní si ho môžu tam pridať. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia