Foto: figovnik
príprava
Postup
-
1
Potrebujeme: olivový olej, 1 šálku rizota (arborio), 1 šálku bieleho vína suchého, 2 šálky kuracieho vývaru (alebo zeleninového), 1 malú cibuľku alebo šalotku, pravý šafrán 0,1 g, 2 PL masla, trochu mletého bieleho korenia, soľ.
- 2
Postup: V hlbokej panvici si rozpálime olivový olej, pridáme cibuľku/šalotku na jemno pokrájanú. Po 3-4 minútach prisypeme rizoto. Zamiešame aby sa všetky zrnká dobre obalili olejom, trošku pražíme asi 3-4 minúty. Zalejeme vínom, premiešame. Po chvíľke (asi 5 minút) prilejeme pol šálky vývaru. Premiešame a zakrýjeme pokrývkou.
- 3
Do pohárika si dáme asi deci vody a vsypeme šafrán, necháme ho lúhovať asi 10-15 minút. Medzi tým znova premiešame rizoto, znova zalejeme pol deci vývarom a zase zakryjeme. Po 5 minútach znova premiešame a znova prilejeme pol šálky vývaru. Treba sledovať to, že prilevame vždy len toľko koľko naraz dokáže vsiaknúť rizoto. Znova prikryjeme. Po 5 minútach prilejeme posledný vývar. Znova premiešame. Potom vlejeme šafrán aj s kvetom, celé znova poriadne premiešame.
- 4
Celé toto by malo trvať aspoň 25-30 minút. Hlavne pomaly a na malom až strednom ohni. Zrniečká rizota by mali jemnučké mäkučké. Nakoniec osolíme a okoreníme mletým bielym korením. Na vrch nastrúhame piliny parmezánu. Dobrú chuť …
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu