Šafranové risotto

natascha - fotkanatascha, 21. októbra 2012
Šafranové risotto
Foto: natascha

Nieco, co by mal kazdy skusit, a porovnat si, ako chuti skutocne rizoto, nie to zlahcene, ktore sa robieva z uvarenej ryze. Mozem ubezpecit, Zobraziť celý popisNieco, co by mal kazdy skusit, a porovnat si, ako chuti skutocne rizoto, nie to zlahcene, ktore sa robieva z uvarenej ryze. Mozem ubezpecit, ze chut je uplne ina. Mnamka.

25 minút
príprava

Suroviny

cca 230 g
1/2 hrnček
1 l
cca 3/4 hrnček
1/2
1




Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme do sklovita nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme ryžu, ktorá je určená na risotto. (Ja som ju práve nemala, tak som použila ani neviem akú, ale sú druhy, ktore lepsie vsiaknu vodu a udržia si zrnka ryže pevnosť, nebudú rozvarené. Vhodný druh ryže je napríklad carnaroli)

  2. 2

    Keď je cibuľka spražená, pridáme ryžu. Premiešame, tak, aby boli zrnká krásne obalené v oleji. Pražíme, kým nedosiahnú taú priehľadnosť, kým sa nestanú tiež sklovité. Medzitým si pripravíme zeleninový vývar.

  3. 3

    Keď je ryža sklovitá, pridávame pomaly a na viackrát víno. Ryža ho po čase do seba vpije. Ak už je víno vstrebané do ryže, postupne po kúskoch pridávame zeleninový vývar. Ten bude ryža do seba vstrebávať. Keď už budeme mať asi polovicu vývaru spotrebovanú, pridáme šafran. Aj celý sáčok (aspoň ja kupujem šafran, ktorý sa predáva v takých krpatých sáčkoch, je tam cca 0,1g alebo tak nejako). Risotto bude od neho sfarbené do žlta. Pred koncom pridáme šťavu z citróna, môžeme pridať aj postrúhanú kôru. Celé to ochutíme bazalkou. Čo sa času týka, ryža by mala byť hotová do cca 20 min.

  4. 4

    Mali by sme mať na pamäti, že risotto ma mať takú stredne tekutú konzistenciu, nemalo by byť suché. Ani priveľmi riedke - nemá sa liať ako polievka :) Dobrú chuť.

    Šafranové risotto  - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Takhle vari ryzi v Italii a rikaji ji "zluta ryze". Se strouhanym parmezanem na zaver. me s bazalkou. Moji znami pomahali v Italii jedne bohate rodine a krome jineho prave jim varili temer denne na stul tuhle "zlutou ryzi", jak se u nich ji rikalo. Jedla jsem ji a je to opravdu vyborne, doporucuji !
radox1
ta ryza sa vola arborio a prave je v akcii v lidli.prinajhorsom sa da nahradit gulatozrnou,lebo vpije dost tekutny.
prsene tak,na zaver parmezan a maslo.
rajnica
ja mám radšej rizoto a nie premastenú varenú "rissoto".
mijaita
@rajnica mícháš jabka s hruškama - rizoto a rissoto jsem dve naprosto rozdílná jídla. A tvé recepty jsou kde?
mijaita
@radox1 v mem komentu je preklep, nikovi rissoto, ale risotto.
odkud mas rosotto, nevim, ale nazev receptu v italstine zni:
risotto allo zafferano → šafránové rizoto
mijaita
Prispevky bohuzel editovat nelze. Takze NIKOLIV rissoto, ale risotto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia