Šafranové risotto

Autor receptu: natascha

Nieco, co by mal kazdy skusit, a porovnat si, ako chuti skutocne rizoto, nie to zlahcene, ktore sa robieva z uvarenej ryze. Mozem ubezpecit, ze chut je uplne ina. Mnamka.

25 minút
príprava

Postup

  1. Na oleji opražíme do sklovita nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme ryžu, ktorá je určená na risotto. (Ja som ju práve nemala, tak som použila ani neviem akú, ale sú druhy, ktore lepsie vsiaknu vodu a udržia si zrnka ryže pevnosť, nebudú rozvarené. Vhodný druh ryže je napríklad carnaroli)
  2. Keď je cibuľka spražená, pridáme ryžu. Premiešame, tak, aby boli zrnká krásne obalené v oleji. Pražíme, kým nedosiahnú taú priehľadnosť, kým sa nestanú tiež sklovité. Medzitým si pripravíme zeleninový vývar.
  3. Keď je ryža sklovitá, pridávame pomaly a na viackrát víno. Ryža ho po čase do seba vpije. Ak už je víno vstrebané do ryže, postupne po kúskoch pridávame zeleninový vývar. Ten bude ryža do seba vstrebávať. Keď už budeme mať asi polovicu vývaru spotrebovanú, pridáme šafran. Aj celý sáčok (aspoň ja kupujem šafran, ktorý sa predáva v takých krpatých sáčkoch, je tam cca 0,1g alebo tak nejako). Risotto bude od neho sfarbené do žlta. Pred koncom pridáme šťavu z citróna, môžeme pridať aj postrúhanú kôru. Celé to ochutíme bazalkou. Čo sa času týka, ryža by mala byť hotová do cca 20 min.
  4. Mali by sme mať na pamäti, že risotto ma mať takú stredne tekutú konzistenciu, nemalo by byť suché. Ani priveľmi riedke - nemá sa liať ako polievka :) Dobrú chuť.