Sadlové hrebienky plnené tvarohom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. septembra 2016

Dostala som domáce sadlo a včera 2 kg domáceho tvarohu. Takže bolo rozhodnuté sadlovníky.

65
porcií
120 minút
príprava
3x20 minút
na 180 °C

Suroviny

900 g
700 g
1 KL
3 PL
3
1 dl
4 PL
50 g
Plnka tvarohová:
1 kg
z 1 citrónu
3 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto som robila z jeden a pol dávky. Sadlo som pred mletím namočila do studenej vody na 1 hod. to preto, lebo sa ľahšie odstránia blany. Potom som sadlo pomlela na elektrickom mlynčeku.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračovala som najprv so sadlom, lebo musí do chladničky. Odobrala som z múky 250 g a pridala som ju do sadla a tiež 3 PL octu. Sadlo s múkou a octom som dobre vyšľahala vidličkou.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dôkladne prepracované sadlo som dala do chladničky na pol hodinu.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa sadlo chladilo, pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som soľ, žľtky, smotanu, víno, cukor. Keby bolo cesto ešte trvrdé, môžte pridať vlažnú vodu. Ja som pridala trošku smotany.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže bolo múky veľa na moje ruky, tak som cesto rozdelila na polovicu, aby som ho vládala dobre vypracovať. Cesto som premiesovala 20 min. Vtedy je kvalitné, keď sa robia bublinky. Takto vypracované cesto som uložila do chladničky na 15 min.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa sadlo a cesto chladilo, pripravila som si plnky. Mala som obavu, že budem mať málo tvarohovej plnky, tak som pomlela aj mak a zmiešala som ho so slivkovým lekvárom.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vybrala som polovicu cesta z chladničky a rozvaľkala som ho na koleso. Potrela som ho polovicou sadla

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prekladala najprv z hora do stredu, potom z dola do stredu

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z ľava doprava a z prava do ľava.Takto pripravené cesto som uložila do chladničky na 20 min.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vybrala som druhé cesto a toto som tiež rozvaľkala do kruhu a potrela polovicou sadla.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ale toto cesto so zrolovala do valca.Uložila do chladničky na 20 min.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vybrala som prvé cesto, rozvaľkala som ho a potrela druhou polovicou sadla. A preložila zo spodu do stredu, od vrchu do stredu z ľava dom prava a z prava do ľava a dala do chladničky opäť na 20 min.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vybrala som rolované cesto, rozvaľkala som ho na šírku.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zrolovala som ho opačne z pravej strany.Uložila do chladničky na 20 min.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tretí krát som už cestá nenatierala. Len som rozvaľkala a preložila opačne. Pri každej manipulácii prekladaní som cesto nepritlačila, iba jemne položila jednotlivé zhyby. Tretí krát preložené cesto.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tretí krát rolované cesto.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A takto vyzerá v reze ako sa krásne lístkuje.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Cesto som rozvaľkala a jednotlivé kusy nakrájala na obdĺžniky horúcim nožom. Nože sa mi hrejú na plyne počas krájania.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Vždy keď pečiem podobné cesto, je potrebné ho natierať vajcom na pracovnej doske a potom ukladať na plech, krásne naskočí pri pečení.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. Upečené som posypala práškovým cukrom. Robila som rožky i batôžky. Z tejto dávky som mala 65 ks sadlovníkov.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Prajem vám dobrú chuť.

    Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

torticka
To je chutny kolacik. A ku tomu vyborna kavicka v krasnej salocke.
jack
Veľmi dobré si napiekla milá Izka.Také máme radi.
monty469
Sice je to pracnejsie,ale vysledna chut a krehkost stoja za tu namahu. Napiekla si velmi dobre:-)
farbuska
veľmi vydarené pečivo. neviem, či by som mala tú trpezlivosť - a aj na sadlo nemám dodávateľa. ale láka ma zohnať ho a skúsiť. nemyslím, že som už ochutnala sadlovníky a neviem si predstaviť chuť hotového koláčika.
mamatata2
To je kus dobre vykonanej práce, parádne si napiekla a máme rovnaké šáločky, mám ich ako pamiatku na rodičov. Si veľmi , veľmi šikovná.
alena77
Neuveritelná práca. Nádhera. Hneď by som si dala☺ Izka si strašne šikovná.
sracz
Vďačiac aj tomuto Tvojemu rcp, milá Izka, soím opäť o 60 rokov mladší a prežívam prekrásne bezstarostné roky šráca spod Šibenej hory. Ďakujem!
izabella929
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-) Teším sa , že sa vám páčia..
maska10
Uz na pohlad su chutne.Ja nemam pristup k sadlu(jedine k mojmu).Laka ma vyskusat to s cerou,co myslite slo by to?
izabella929
@maska10 , však lístkové cesto môžeš urobiť i s cerou, maslom a iným tukom., lenže chuť nebude taká istá ako so sadlom.Sadlo má svoju špecifickú vôňu i chuť.Ja dostávam tieto domáce produkty od susedkinho ocka, inak by som tiež nemala tento produkt.Ale využila som to, že mi poslal i domáci tvaroh, takže som to skĺbila. Tá chuť je proste delikátna.Ak sa ti podarí zohnať sadlo, alebo vyskúšaš iný tuk, prosím pošli mi správu, ako sa to vydarilo...teším sa už teraz.Vďaka za komentár.-)
marbud
Ahoj. Vypadá to super, ale chci se optat - to sádlo je syrové , nebo vyškvařené? Díky Marcela
evanaaa
@marbud , ak sa Izka nenahnevá, odpoviem ti - to sádlo je surové, ale nie je to slanina, z ktorej s avytápajú škvarky, tam je trochu rozdiel, neviem ale presne, či sádlo je z podbradku, alebo odkiaľ, dúfam, že ma niekto doplní.
oldomachac
velmi, pekny pozdrav, mladej pani ,,,sadlovych kolacik,,, su to fantasticke kolace a ako napisal ,,,sracz,,,, aj mna to vratilo do mojej mladosti, ked bola este moja mama ziva - ta ich pravidelne piekla, boli vyborne, tak ako tie tvoje, dobru chut! doplnok: sadlo - loj, je vnutorny tuk z brucha, nie je teda slanina s kozkou, z nej sa vytapa tzv. lojova mast, nie je tak trvacna, ako vyskvarena mast zo slaniny, preto sa v domacnosti pouzivala prva, az potom zo slaniny a skvarky z nej su tiez horsej kvality, ako skvarky zo slaniny, este nieco - kedysi, ked sa doma zabilo prasa, bolo velmi velke, preto aj loja malo vela, teraz su zabijane praste omnoho lahsie, preto aj loj v nich zanedbatelny, preto aj lojove kolace uz nevidno
oldomachac
velmi, pekny pozdrav, mladej pani ,,,sadlovy kolacik,,, su to fantasticke kolace a ako napisal ,,,sracz,,,, aj mna to vratilo do mojej mladosti, ked bola este moja mama ziva - ta ich pravidelne piekla, boli vyborne, tak ako tie tvoje, dobru chut! doplnok: sadlo - loj, je vnutorny tuk z brucha, nie je teda slanina s kozkou, z nej sa vytapa tzv. lojova mast, nie je tak trvacna, ako vyskvarena mast zo slaniny, preto sa v domacnosti pouzivala prva, az potom zo slaniny a skvarky z nej su tiez horsej kvality, ako skvarky zo slaniny, este nieco - kedysi, ked sa doma zabilo prasa, bolo velmi velke, preto aj loja malo vela, teraz su zabijane praste omnoho lahsie, preto aj loj v nich zanedbatelny, preto aj lojove kolace uz nevidno
izabella929
@marbud ,použiva sa surové sadlo..-)@evanaaa ,samozrejme že sa nehnevám, treba vysvetliť, ale sa jedná o jemné sadlo, ktoré sa nepoužíva na škvarky.-)@oldomachac ,ďakujem za pekný pozdrav a aj za podrobné vysvetlenie a spomienky na maminku.. také spomienky mám i ja, veľa ma naučila a teraz keď mám tento album s receptami iste sa vytešuje z nich z nebíčka.-)@venusa , vďaka za pochvalu.-) Všetkým ďakujem pekne za milé komentáre.-)