Sadlové hrebienky plnené tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dostala som domáce sadlo a včera 2 kg domáceho tvarohu. Takže bolo rozhodnuté sadlovníky.

65
porcií
120 minút
príprava
3x20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto som robila z jeden a pol dávky. Sadlo som pred mletím namočila do studenej vody na 1 hod. to preto, lebo sa ľahšie odstránia blany. Potom som sadlo pomlela na elektrickom mlynčeku.
  2. Pokračovala som najprv so sadlom, lebo musí do chladničky. Odobrala som z múky 250 g a pridala som ju do sadla a tiež 3 PL octu. Sadlo s múkou a octom som dobre vyšľahala vidličkou.
  3. Dôkladne prepracované sadlo som dala do chladničky na pol hodinu.
  4. Kým sa sadlo chladilo, pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som soľ, žľtky, smotanu, víno, cukor. Keby bolo cesto ešte trvrdé, môžte pridať vlažnú vodu. Ja som pridala trošku smotany.
  5. Keďže bolo múky veľa na moje ruky, tak som cesto rozdelila na polovicu, aby som ho vládala dobre vypracovať. Cesto som premiesovala 20 min. Vtedy je kvalitné, keď sa robia bublinky. Takto vypracované cesto som uložila do chladničky na 15 min.
  6. Pokiaľ sa sadlo a cesto chladilo, pripravila som si plnky. Mala som obavu, že budem mať málo tvarohovej plnky, tak som pomlela aj mak a zmiešala som ho so slivkovým lekvárom.
  7. Vybrala som polovicu cesta z chladničky a rozvaľkala som ho na koleso. Potrela som ho polovicou sadla
  8. a prekladala najprv z hora do stredu, potom z dola do stredu
  9. Z ľava doprava a z prava do ľava.Takto pripravené cesto som uložila do chladničky na 20 min.
  10. Vybrala som druhé cesto a toto som tiež rozvaľkala do kruhu a potrela polovicou sadla.
  11. Ale toto cesto so zrolovala do valca.Uložila do chladničky na 20 min.
  12. Vybrala som prvé cesto, rozvaľkala som ho a potrela druhou polovicou sadla. A preložila zo spodu do stredu, od vrchu do stredu z ľava dom prava a z prava do ľava a dala do chladničky opäť na 20 min.
  13. Vybrala som rolované cesto, rozvaľkala som ho na šírku.
  14. Zrolovala som ho opačne z pravej strany.Uložila do chladničky na 20 min.
  15. Tretí krát som už cestá nenatierala. Len som rozvaľkala a preložila opačne. Pri každej manipulácii prekladaní som cesto nepritlačila, iba jemne položila jednotlivé zhyby. Tretí krát preložené cesto.
  16. Tretí krát rolované cesto.
  17. A takto vyzerá v reze ako sa krásne lístkuje.
  18. Cesto som rozvaľkala a jednotlivé kusy nakrájala na obdĺžniky horúcim nožom. Nože sa mi hrejú na plyne počas krájania.
  19. Vždy keď pečiem podobné cesto, je potrebné ho natierať vajcom na pracovnej doske a potom ukladať na plech, krásne naskočí pri pečení.
  20. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. Upečené som posypala práškovým cukrom. Robila som rožky i batôžky. Z tejto dávky som mala 65 ks sadlovníkov.
  21. Prajem vám dobrú chuť.