Ryžový nákyp

peterpo - fotkapeterpo, 10. februára 2013
Ryžový nákyp
Foto: peterpo

Základný recept na ryžový nákyp ako ho robím ja. Príprava síce trvá nejaký čas, ale výsledok sa podarí stále.

4-5
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
1 l
1 ks
štipka
50 g
2 ks
180 g
720 ml




Postup

  1. 1

    V mlieku ochutenom soľou a vanilkou za stáleho miešania uvaríme ryžu, kým z toho nevznikne kaša. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vymiešame do penista margarín (Palmarín), žĺtky a práškový cukor. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Margarín vmiešame so ryžovej hmoty a nakoniec jemne vmiešame sneh.

  3. 3

    Plech na pečenie vymastíme margarínom a vysypeme hrubou múkou (krupicou). Vylejeme tam polovicu ryžovej hmoty, poukladáme ovocie z kompótu, dáme druhú polovicu ryžovej hmoty, navrch poukladáme druhú polovicu kompótu a v horúcej rúre (cca 180stupnov) pečieme asi 60 min, kým nezačne povrch jemne hnednúť. Necháme vychladnúť na nižšiu teplotu, posypeme práškovým cukrom a podávame na tanieri na ktorom je naliaty sirup z kompótu.

Diskusia k receptu

dorenika
a ta ryza ma byt uvarena uplne?nebude potom na kasu ked ju hotovu budem este hodinu piect?
peterpo
No je uvarena az kym je maka. Ak to uz nieje mlieko v ktorom sa vari ryza ale take nieco ako kasa, tak to vypnes. A po peceni to je take akurat :)
brambora
urcite vyskusam... priznam sa, ze vzdy mi chutil ryzovy nakyp zo skolskej jedalne a nikdy som taky nevedela spravit. tak vyskusam tento...
micanela
mozno hlupa otazka: viem nieco podobne stvorit aj ked mi ostala uvarena ryza? ja ryzu nesolim a varim bez tuku v mw rure, takze v tom problem nebude. dakujem.
peterpo
Neskúšal som to, ale je to možné. Ono tá ryža uvarená v mielku je sama o sebe úžasná, uvarená bez mielka možno bude použiteľná, len by som tam asi pridal trochu mlieka aby to nebolo suché. Ale neskúšal som to tak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia