Ryžový nákyp
Autor receptu: peterpo
Základný recept na ryžový nákyp ako ho robím ja. Príprava síce trvá nejaký čas, ale výsledok sa podarí stále.
4-5 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- V mlieku ochutenom soľou a vanilkou za stáleho miešania uvaríme ryžu, kým z toho nevznikne kaša. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
- Vymiešame do penista margarín (Palmarín), žĺtky a práškový cukor. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Margarín vmiešame so ryžovej hmoty a nakoniec jemne vmiešame sneh.
- Plech na pečenie vymastíme margarínom a vysypeme hrubou múkou (krupicou). Vylejeme tam polovicu ryžovej hmoty, poukladáme ovocie z kompótu, dáme druhú polovicu ryžovej hmoty, navrch poukladáme druhú polovicu kompótu a v horúcej rúre (cca 180stupnov) pečieme asi 60 min, kým nezačne povrch jemne hnednúť.
Necháme vychladnúť na nižšiu teplotu, posypeme práškovým cukrom a podávame na tanieri na ktorom je naliaty sirup z kompótu.