Foto: martina34
Jednoduchý svieži koláčik :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
120 g |
|
120 g |
|
1/2 balíčka |
|
4 PL |
|
Ryžová plnka: | |
400 g |
|
1 l |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
Želatína: | |
podľa potreby |
|
2 dcl |
|
4 dcl |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 balíčky |
|
Postup
-
1
Najskôr si upečieme piškótu. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, predhrejeme si rúru na pečenie na 180 stupňov. V miske si vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého postupne všľahávame cukor a žĺtky. Pomaly vmiešame aj múku zmiešanú s PDP a pridáme aj po lyžiciach vodu. Pripravenú hmotu rovnomerne vylejeme na vystlaný plech a pečieme. Po upečení necháme piškótu poriadne vychladnúť.
-
2
Zatiaľ si uvaríme ryžovú plnku. Ryžu si poriadne umyjeme a dáme do nádoby, v ktorej zvykneme variť ryžu. Dáme štipku soli, ktorú som v rozpise zabudla spomenúť, cukor a mlieko a varíme do vtedy, kým ryža nie je úplne mäkká. Ak by nám bolo málo mlieka, môžeme pridať, aby masa nebola tuhá. Keď je ryža mäkká, vsypeme Zlatý klas, poriadne premiešame a už len chvíľu varíme, kým nezhustne. Odstavíme na chladné miesto a premiešavame, kým nie je kaša vlažná. Potom ju rovnomerne navrstvíme na vychladnutú piškótu.
-
3
Na ryžovú plnku naukladáme čerstvé maliny a kým si urobíme želatínu, koláčik dáme vychladiť do chladničky.
-
4
Želatínu by sme mali pripravovať podľa toho, akú máme. Ja som mala želatínu v sáčkoch, sypanú, použila som dva balíčky, jeden síce bol na 0,5 l tekutiny, dva na liter, no pre istotu som dala len 6 dcl tekutiny, keďže nemám dobré skúsenosti. Vodu som si dala variť do kanvice a keď mi vychladla na cca 60 stupňov, zatiaľ som si rozmiešala želatínu v sirupe spolu s cukrom a kyselinou citrónovou, potom som ju zaliala tou vodou, bola pekne číra a úplne sa rozpustila. Nedala som ju hneď na koláč, nechala som ju poriadne vychladnúť za občasného miešania.
-
5
Síce nevypadá ako od cukrárky, na kraje radšej želatínu nedávam, lebo mi vždy stečie, ale chutí parádne.
Diskusia k receptu