Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami fotorecept
Foto: sracz
Príklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, Zobraziť celý popisPríklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, @michsamant, @hubata, @klaura, @sovka62, @evusik, @matata, @hannah22, … a iné, ako aj iní! Sem tam i ja, z lenivosti, zhreším! Mladučké cuketky, s jemnou chuťou, som použil na prípravu varenej ryže – inak – a keďže moja krajšia ½ je zo zásady „mäsožravec“ – tak som k tejto prílohe kúpil hotové „ryľované“ kurátenko, namiesto toho, aby som jej ho upiekol!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2÷3 PL |
|
2÷3 ks veľká |
|
800÷1000 ml (hovädzí) |
|
200÷250 ml |
|
300÷400 ml |
|
555÷777 g zelená i žltá (zucchini) |
|
2 ks čerstvý |
|
podľa chuti g (vegeta) |
|
podľa chuti g |
|
250 ml |
|
2 ks zrelé |
|
Postup
-
1
tak, ako pred každým varením, aj tentoraz som pripravil príslušnú zostavu ingrediencií!
-
2
pod tečúcou horúcou vodou som dôkladne umyl ~ 400 ml podlhovastej ryže; ďalej - do väčšieho hrnca nastrúhal dve veľké šalotky (je možné ich nahradiť červenou cibuľou, čo mám taktiež odskúšané na všeobecnú spokojnosť), prilial som pár PL ololeja a chvíľočku porestoval.
-
3
keď šalotka získala sklovitú farbu, zalila som ju ~ 500 ml hovädzieho vývaru (ostal mi po predchádzajúcej polievke) a asi ¼ litrom polosladkého vína,
-
4
potom som postrúhal kôru z dvoch zrelých citrónov a šťavu z jedného z nich som prilial do variaceho sa tekutého základu.
-
5
než základ prevrel, pokrájal som umyté mladé cukinky pozdĺžne na ½ a tieto ďalej na tip-top kúsky; natrhal lístočky umytého čerstvého petržlenu, ktorý si počká až pride naň rad.
-
6
asi po 3´, keď "prebublal" tekutý základ, presypal som doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešal a po ďalších ~ 6´ som pridal pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z dvoch citrónov a celú zostavu dochutil 1 ČL vegety (kto ju nemá rád, môže pridať patričné množstvo soli) a čerstvým MČK; jemne premiešal a nechal vzápätí opäť päť minút povariť.
-
7
voľný čas som využil na hrubé pokrájanie lístkov čerstvého petržlenu (takto získa intenzívnejšiu arómu) a zrelého avokáda, ktoré budem pridávať do jednotlivých porcií; aj kúpené grilované kuriatko, v pozadí, trpezlivo čaká na svoje "antré".
-
8
pretože to stav ryže vyžadoval, podlial som ju ďalším ~ 300 ml vývaru a vsypal pokrájanú petržlenovú vňať (trošku som nechal na posyp jednotlivých porcií); zamiešal a dovaril.
-
9
a hotovo!
-
10
tak a toto je porcia pre jej „jasnosť najsamkrajšejšiu a najsamlepšejšiu“ t. j. moje druhé sladké JA!
-
11
a takto som si naservíroval pre seba - ľem tak bez ňičeho - uisťujem Vás, že aj bez mäska je to ONO; možno takáto porcia niekoho inšpiruje aj na časy pôstnych dní – BARS FAJNE – PRUDKO JEDLÉ !!! Dobrú chuť i Vám!
šikovného mužíčka má veru tá tvoja polovička ... :)))