Rýchly závin fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. novembra 2016
Rýchly závin (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný závin, ktoreho cesto je síce s droždím, ale netreba ho davat nakysnut :-) takze ho budete mat raz-dva hotový ;-P

30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
100 g
50 ml
100 g (alebo margarín)
1 ks
42 g (1 kocka)
250 ml vlažné
1 KL
Maková plnka:
250 g mletý
3 PlL
50 ml
Kokosová plnka:
300 ml
150 ml
100 ml
25 ml
3 PL (pekmez)
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravime plnku, kedze s cesto môžme hned po vypracovani plniť. Pomlela som 250 g maku, do ktoreho som dala 3 poriadne kopcovite PL marhuloveho lekvaru, 1/2 dl oleja a premiesala. Cukor nebol treba :-) Popri makovej plnke, som pripravila aj kokosovu :-) 3 dl kokosu som dala zovret (chvilku povarit kym nespuchne) s 1,5 dl mliekom,1 dl cukrom a 1/4 dl olejom. Nasledne nechala trocha vychladnut a pridala 3 PL pekmezu - hroznovej melasy.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame lyzicou. Pridame spustene maslo, olej, bielok vajca a kvasok z 2,5 dl vlazneho mlieka + 1 kl cukor +4 2g droždie. Dobre spracujeme, dostaneme polotuhe (viac mäkké než tuhé) mastnejsie cesto.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyklopime ho na pomucenu dosku a rozdelime na 3 rovnake casti. Najprv cesto roztapkame rukou a potom ho vyvalkame do tvaru obdlznika hrubky 5 mm. Moje cesto malo velkost 30x23 cm :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme bohato plnkou, ktoru si od oka rozdelme, aby nam stacila na 2 zaviny. Zavin zlahka stocime. To iste som spravila aj s kokosovym.

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zaviny ulozime na plech s peciacim papierom, natrieme so žltkom vajca, do ktoreho sme dali par kvapiek vody. Vidličkou počiarkáme vrch koláča, aby vyzeral po upeceni krajsie :-) Pichneme zopar krat do zavinov šparatkom a hned dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na 30 minut. Pre istotu si to treba sledovat, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Záviny mi síce popraskali, ale mne to nevadi a na chuti to jednoznačne tiež nemení :-) Natierat ich netreba ničím, kedze podla mojej skusenosti ostanu rovnake či natrete, alebo nenatrete :-)

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče chutia vyborne s oboma plnkami. Toto cesto nie je mäkkučke ako vata, je trocha ine, ale velmi dobre, nieje vôbec suche.B y som dokonca povedala, ze na druhý den je koláč este chutnejší ;-) Ku káve a čaju, alebo poháru mlieka je vynikajúci ;-P

    Rýchly závin (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Haji :-))) no je fakt pravda,ze mu hocico nieje pochuti.Aj tebe prajem pekny zvysok vecera mila @Haji ! @Violeta ja som uz robila takto bez kysnutia aj naslano.Je to sice inaksie cesto,ale tiez velmi dobre :-) @Terinka55 @Enka1 dakujem vam za mile slova :-) a budem len rada,ak vyskusate :-)
Nádhera sama, určo výborná jak maková, tak kokosová náplň, krásná práce, motance výstavní a jak voní! Jsi šikulka! Ani neloudím vzorek, jdu se vyplakat. Krásný den přeji, milá @Cesminaz a díky za fajnový receptík, krásná fota!! Mám dotaz, hroznovou melasu /ani jsem netušila, že existuje/ dáváš kvůli chuti? a nebo má jiný význam?
Aj tento recept vyskúšam, páči sa mi najmä tá kokosová plnka. Takže si z uvedeného množstva mala 3 záviny, pochopila som to dobre? Ja asi urobím po jednom s makom, kokosom a ešte orechový pre manžela.