Foto: cesminaz
Výborný závin, ktoreho cesto je síce s droždím, ale netreba ho davat nakysnut :-) takze ho budete mat raz-dva hotový ;-P
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
100 g (alebo margarín) |
|
1 ks |
|
42 g (1 kocka) |
|
250 ml vlažné |
|
1 KL |
|
Maková plnka: | |
250 g mletý |
|
3 PlL |
|
50 ml |
|
Kokosová plnka: | |
300 ml |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
25 ml |
|
3 PL (pekmez) |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravime plnku, kedze s cesto môžme hned po vypracovani plniť. Pomlela som 250 g maku, do ktoreho som dala 3 poriadne kopcovite PL marhuloveho lekvaru, 1/2 dl oleja a premiesala. Cukor nebol treba :-) Popri makovej plnke, som pripravila aj kokosovu :-) 3 dl kokosu som dala zovret (chvilku povarit kym nespuchne) s 1,5 dl mliekom,1 dl cukrom a 1/4 dl olejom. Nasledne nechala trocha vychladnut a pridala 3 PL pekmezu - hroznovej melasy.
-
2
Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame lyzicou. Pridame spustene maslo, olej, bielok vajca a kvasok z 2,5 dl vlazneho mlieka + 1 kl cukor +4 2g droždie. Dobre spracujeme, dostaneme polotuhe (viac mäkké než tuhé) mastnejsie cesto.
-
3
Vyklopime ho na pomucenu dosku a rozdelime na 3 rovnake casti. Najprv cesto roztapkame rukou a potom ho vyvalkame do tvaru obdlznika hrubky 5 mm. Moje cesto malo velkost 30x23 cm :-)
-
4
Natrieme bohato plnkou, ktoru si od oka rozdelme, aby nam stacila na 2 zaviny. Zavin zlahka stocime. To iste som spravila aj s kokosovym.
-
5
Zaviny ulozime na plech s peciacim papierom, natrieme so žltkom vajca, do ktoreho sme dali par kvapiek vody. Vidličkou počiarkáme vrch koláča, aby vyzeral po upeceni krajsie :-) Pichneme zopar krat do zavinov šparatkom a hned dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na 30 minut. Pre istotu si to treba sledovat, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)
-
6
Záviny mi síce popraskali, ale mne to nevadi a na chuti to jednoznačne tiež nemení :-) Natierat ich netreba ničím, kedze podla mojej skusenosti ostanu rovnake či natrete, alebo nenatrete :-)
-
7
Koláče chutia vyborne s oboma plnkami. Toto cesto nie je mäkkučke ako vata, je trocha ine, ale velmi dobre, nieje vôbec suche.B y som dokonca povedala, ze na druhý den je koláč este chutnejší ;-) Ku káve a čaju, alebo poháru mlieka je vynikajúci ;-P
Děkuji, už tomu rozumím, roste ti doma malý gurmán, nebo gurmet?! haha že ho moc zdravím, má chlupatý jazýček, stejně jako já! Krásný den přeji!
Dneska je voľný deň, tak treba niečo upiecť, roláda vyzerá vyborne, idem ju vyskúšať :-)
skus ak chces, je to rychlovka, no a ze popraskali? no je tam toho, ved nejdu na vystavu, ale do brucha a tomu je to fuk
Pekný večer!