Rýchly závin (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborný závin, ktoreho cesto je
síce s droždím, ale netreba ho
davat nakysnut :-) takze ho
budete mat raz-dva hotový ;-P
Postup
- Najprv si pripravime plnku, kedze s cesto môžme hned po vypracovani plniť. Pomlela som 250 g maku, do ktoreho som dala 3 poriadne kopcovite PL marhuloveho lekvaru, 1/2 dl oleja a premiesala. Cukor nebol treba :-) Popri makovej plnke, som pripravila aj kokosovu :-) 3 dl kokosu som dala zovret (chvilku povarit kym nespuchne) s 1,5 dl mliekom,1 dl cukrom a 1/4 dl olejom. Nasledne nechala trocha vychladnut a pridala 3 PL pekmezu - hroznovej melasy.
- Do jednej misky dame muku, cukor, sol a premiesame lyzicou. Pridame spustene maslo, olej, bielok vajca a kvasok z 2,5 dl vlazneho mlieka + 1 kl cukor +4 2g droždie. Dobre spracujeme, dostaneme polotuhe (viac mäkké než tuhé) mastnejsie cesto.
- Vyklopime ho na pomucenu dosku a rozdelime na 3 rovnake casti. Najprv cesto roztapkame rukou a potom ho vyvalkame do tvaru obdlznika hrubky 5 mm. Moje cesto malo velkost 30x23 cm :-)
- Natrieme bohato plnkou, ktoru si od oka rozdelme, aby nam stacila na 2 zaviny. Zavin zlahka stocime. To iste som spravila aj s kokosovym.
- Zaviny ulozime na plech s peciacim papierom, natrieme so žltkom vajca, do ktoreho sme dali par kvapiek vody. Vidličkou počiarkáme vrch koláča, aby vyzeral po upeceni krajsie :-) Pichneme zopar krat do zavinov šparatkom a hned dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na 30 minut. Pre istotu si to treba sledovat, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)
- Záviny mi síce popraskali, ale mne to nevadi a na chuti to jednoznačne tiež nemení :-) Natierat ich netreba ničím, kedze podla mojej skusenosti ostanu rovnake či natrete, alebo nenatrete :-)
- Koláče chutia vyborne s oboma plnkami. Toto cesto nie je mäkkučke ako vata, je trocha ine, ale velmi dobre, nieje vôbec suche.B y som dokonca povedala, ze na druhý den je koláč este chutnejší ;-) Ku káve a čaju, alebo poháru mlieka je vynikajúci ;-P