Foto: tatranka
Mám rada inovované koláčiky a zákusky. Jedným z nich je aj tento krémeš. Odlišuje sa len krájaním a je ohromné, že s nim niet Zobraziť celý popisMám rada inovované koláčiky a zákusky. Jedným z nich je aj tento krémeš. Odlišuje sa len krájaním a je ohromné, že s nim niet veľa práce a žiadne omrvinky ako to pri krémešoch býva. Mám sama v mojich receptoch tri druhy krémešov, no teraz vedie prim tento recept.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
500 g |
|
1 l |
|
5 PL |
|
2 bal. |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
1 bal. |
|
50 g na polevu |
|
30 g |
|
štipka |
|
1 PL do snehu |
|
2 PL do čoko polevy |
|
Postup
-
1
Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Vyváľame na veľkosť 24x32 cm. Popicháme ho vidličkou. Na opačnej strane plechu,upečieme celý plát. Druhý plát rozdelíme na 8 cm štvorce, tie nepopicháme a upečieme tiež na opačnej strane plechu. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 - 0C a pri vložení cesta do vyhriatej trúby, teplotu stiahneme na 170-180 stupňov. Keď je cesto pekné nafúknuté a chytá farbu do hneda, vyberieme. Trvá to 18-20 minút. Treba sledovať! Takto máme základ krémešu. Plnka: v pol litri mlieka vyšľaháme žĺtka,cukor,puding a štipku soli. Dobre našlahanú zmes, dáme variť. Keď zmes začne hustnúť, pridáme druhú polovicu mlieka. Stále miešame, aby sa nám nevytvorili hrčky a aby nám puding neprihorel. Takto uvaríme kašu-plnku. Po uvarení ju stiahneme z plameňa a dáme chladnúť. Medzi tým si vyšľaháme sneh z dvoch bielok, do ktorého pridáme štipku soli a lyžicu kryštálového cukru-postupne. Keď je sneh pekný tuhý, lesklý, pridáme ho do teplej kaše. Vymiešame. Letný krém vylejeme na celý plát upečeného cesta. Rovnomerne rozotrieme zrovnáme. Necháme schladiť. Vychladenú šľahačku spolu s balíčkom stužovača na šľahačku, vyšľaháme do tuha. Nanesieme na studený krém, na schladený koláč. Na šľahačku poukladáme upečené štvorce. Nechávame asi 2mm medzierky. Štvorce nám pokryjú celý koláč. Mali by sme mať 12 štvorcov, veľkých 8 cm. Polejeme čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli, / vár.čokoláda,Cera,2 lyžice mlieka. / A potom už nakrájame krémeš ostrým nožom. Veľmi sa mi páči takto spracovaný krémeš.
-
2
Potom už len zasadnúť ku kávičke a pochutnať si na krásnom krémeši. Nech sa vám vydarí recept tak ako mne, aby ste boli spokojné.
@tassidevil ,tvoj komentárik je pre mňa veľká pochvala.Ďakujem.
@mirop len smelo do receptu.Cesto si kúp,/ tak ako aj ja/,puding uvariť vieš,pomeráš a rozkrájaš cesto,upečieš.A ak aj šľahačku nedáš,koláčik bude aj tak chutiť.Ver,je to rýchly zákusok.
@bamkamt netráp sa a ďakujem.
S tými sladkosťami to mám v rodine postupne tak ako ty.Pomaly a isto všetci prechádzajú na zdravé stravovanie a naopak už nie ja im núkam svoje recepty,ale oni mne svoje, z d r a v é !!! Ja by som to ešte akosi zvládala,no manžel sa už prerobiť na ich nôtu nedá.
Tešíma tiež,že ste mi pochválili aj fotografiu.Sama za seba viem,že aj obal ako sa vraví predáva. Teraz na starosť som si našla záľubu k zaujímavým a pekným fotografiam. Keďže mám vnúčatá dospelé a už nemám koho fotiť,trochu dbám na to,aby to čo som navarila a upiekla s láskou aj dobre vyzeralo.
Ďakujem.
@havino tvoje krémeše sú veľmi pekné.Aj mne vyhovuje plnka bez nadstavovania maslom,alebo iným tukom.
@luss44 určite môžeš.No všetky plnky ktoré sa varia,rozrábam v studenom mlieku v menšom množstve.A keďže je tu dosť sýpkych ingrediencii / puding,cukor,múka / lepšie si ich rozrobiť vopred a tak uvariť.Jeden z mojich receptov obsahuje presne tú receptúru o ktorej píšeš.Myslím,že tam ešte mám aj rum,alebo rumovú príchuť.Je to tiež chutný krémeš,len viac práce.
@vierik teší ma to.
@ancicka od teba pochvala teší.
@gubics len skús,určite budeš spokojná.
@terina , @klukodvody , @jarunka , @zuzanka1367 ,@stacy77777 , @zitar ďakujem za komentáriky,ktoré mi urobili radosť aj pripomienky,na ktoré som sa snažila zodpovedať.
KK.
@medovn íček aj mne sa tá výška páči.A nech ona neľaká.Stačí pritlačiť opakom lyžičky,alebo vidličky,vzduch vyfučí a koláčik sa dá pekne za radom zjesť.
Aj ja som uvažovala / ale ako ho budeme jesť ? / xixixi ide to celkom dobre a s chutným zákuskom si vždy poradíme...
@marta5 Ďakujem,treba vyskúsať.
ty si fantasticky kreatívna, nádherný krémeš, perfektná práca :-) úžasné foto : - )
*****
@paploska si milá,ďakujem za komentárik.
@pusta1 vieš tu na Vareche je to fajn.Ja sa tu učím už 5 rokov,preto že som toľko na Vareche a stále na niečo múdre a nové prídem.Koľko krát je to práve mladá gazdinka,ktorá ma v mojich kulinárskych kúskoch posunie do predu. A ja za to Vareche a jej ohromnej stránke ďakujem.
Ďakujem za to ohromne priateľské konštatovanie a teší ma,že sa ti moje recepty páčia.