Rýchly krémeš fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 2. marca 2015
Rýchly krémeš (fotorecept)
Foto: tatranka

Mám rada inovované koláčiky a zákusky. Jedným z nich je aj tento krémeš. Odlišuje sa len krájaním a je ohromné, že s nim niet veľa práce a žiadne omrvinky ako to pri krémešoch býva. Mám sama v mojich receptoch tri druhy krémešov, no teraz vedie prim tento recept.

12
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 200-180 °C

Suroviny

500 g
1 l
5 PL
2 bal.
3 PL
2 ks
250 ml
1 bal.
50 g na polevu
30 g
štipka
1 PL do snehu
2 PL do čoko polevy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Vyváľame na veľkosť 24x32 cm. Popicháme ho vidličkou. Na opačnej strane plechu,upečieme celý plát. Druhý plát rozdelíme na 8 cm štvorce, tie nepopicháme a upečieme tiež na opačnej strane plechu. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 - 0C a pri vložení cesta do vyhriatej trúby, teplotu stiahneme na 170-180 stupňov. Keď je cesto pekné nafúknuté a chytá farbu do hneda, vyberieme. Trvá to 18-20 minút. Treba sledovať! Takto máme základ krémešu. Plnka: v pol litri mlieka vyšľaháme žĺtka,cukor,puding a štipku soli. Dobre našlahanú zmes, dáme variť. Keď zmes začne hustnúť, pridáme druhú polovicu mlieka. Stále miešame, aby sa nám nevytvorili hrčky a aby nám puding neprihorel. Takto uvaríme kašu-plnku. Po uvarení ju stiahneme z plameňa a dáme chladnúť. Medzi tým si vyšľaháme sneh z dvoch bielok, do ktorého pridáme štipku soli a lyžicu kryštálového cukru-postupne. Keď je sneh pekný tuhý, lesklý, pridáme ho do teplej kaše. Vymiešame. Letný krém vylejeme na celý plát upečeného cesta. Rovnomerne rozotrieme zrovnáme. Necháme schladiť. Vychladenú šľahačku spolu s balíčkom stužovača na šľahačku, vyšľaháme do tuha. Nanesieme na studený krém, na schladený koláč. Na šľahačku poukladáme upečené štvorce. Nechávame asi 2mm medzierky. Štvorce nám pokryjú celý koláč. Mali by sme mať 12 štvorcov, veľkých 8 cm. Polejeme čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli, / vár.čokoláda,Cera,2 lyžice mlieka. / A potom už nakrájame krémeš ostrým nožom. Veľmi sa mi páči takto spracovaný krémeš.

    Rýchly krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom už len zasadnúť ku kávičke a pochutnať si na krásnom krémeši. Nech sa vám vydarí recept tak ako mne, aby ste boli spokojné.

    Rýchly krémeš (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

60 komentárov k receptu
@tatranka , máš nádherné fotky, čistučké, lákavé, vkusné... Tie vankúšiky sú podarené, chcela si ich tak mať, aby zákusok krajšie vynikol? zvyknem vrchné diely pred pečením popichať vidličkou, aby sa nenafúkli, a keď zabudnem, tak po upečení zaťažím vrch, aby spľasol.
@kukulienka neuveríš,ale to vrchné,nepopichané cesto som urobila naozaj ako zámer.Tak sú krásne vysoké.Stačí na tanieriku len lyžičkou pritlačiť a vzduch bokmi vyfučí a je krémeš taký ako obyčajne býva.No mne sa páčila práve tá vežiaková výška na ňom.
@tassidevil ,tvoj komentárik je pre mňa veľká pochvala.Ďakujem.
@mirop len smelo do receptu.Cesto si kúp,/ tak ako aj ja/,puding uvariť vieš,pomeráš a rozkrájaš cesto,upečieš.A ak aj šľahačku nedáš,koláčik bude aj tak chutiť.Ver,je to rýchly zákusok.
@tatranka tak tá vežiaková výška je perfektná... krásne ako vždy, kedysi som aj ja také pekávala, ale teraz nemám komu... všetci sa chcú super zdravo stravovať a sladké do toho akosi nezapadá, občas mi s tým lezú na nervy ale čo už... ja by som si veru jeden dala...
@kukulienka71 takže si ma prekukla.Už ma poznáš.To je dobre!
@bamkamt netráp sa a ďakujem.
S tými sladkosťami to mám v rodine postupne tak ako ty.Pomaly a isto všetci prechádzajú na zdravé stravovanie a naopak už nie ja im núkam svoje recepty,ale oni mne svoje, z d r a v é !!! Ja by som to ešte akosi zvládala,no manžel sa už prerobiť na ich nôtu nedá.
@evusik toto patrí tebe odpoveď.S tými sladkosťami to mám v rodine postupne tak ako ty.Pomaly a isto všetci prechádzajú na zdravé stravovanie a naopak už nie ja im núkam svoje recepty,ale oni mne svoje, z d r a v é !!! Ja by som to ešte akosi zvládala,no manžel sa už prerobiť na ich nôtu nedá.
Krasny kremes ,konecne kremes bez tuku,ako ma byt.Prava receptura. Skoda,ze vcukrarni najdeme kremes celkom chutovo umely.krasna praca zasluzi si 5*****
Mamina včera ked sme prišli na návštevu mala presnw taky vežičkov velmi bol dobry aj krásny ukladam ja som naposledy do plnky dala trošku masla a nakoniec mi tam vadilo skusim podla teba /prekrásne fotky/ chcem sa spytat do as 5 šlahačiek si dala iba 1stužovač? Mne sa zda málo ale asi to stači - bála by som sa že sa mi to bude roztekat pekny den prajem
Ejha, ja milujem kremese a tento tvoj je kraaaasny a iste aj chutny. Hned ukladam a mozno uz aj zajtra vyskusam, uz sa nemozem dockat. Laka ma aj to, ze recept je sikovny, prakticky. Dievcence, (aj chlapci;) uz tu nedavajte take dobre veci, ja len ukladam a skusam....sak to je aj nebezpecne, ide leto, kedy to zhodim?
@dara2112 ,tam je jeden obrovský omyl. Hoci píšem 1šľahačka,25O ml,nevšimla som si,že tam naskočila aj tá jednotka,takže omylom vzniklo číslo 125O./ To je samozrejme hlúposť ! / ďakujem za upozornenie a už to idem opraviť.
Tvoj krémeš sa mi páči celý, koľký je. Aj tá plnka bez masla, aj cesto a konečný výsledok je super. Určite ho urobím, vďaka za recept:-)
Ďakujem vám,že vás upútal tento rýchly krémeš.A že je naozaj rýchly,pochopíte,ak ho budete spracúvať.
Tešíma tiež,že ste mi pochválili aj fotografiu.Sama za seba viem,že aj obal ako sa vraví predáva. Teraz na starosť som si našla záľubu k zaujímavým a pekným fotografiam. Keďže mám vnúčatá dospelé a už nemám koho fotiť,trochu dbám na to,aby to čo som navarila a upiekla s láskou aj dobre vyzeralo.
Ďakujem.
parádny krémeš, len čo je pravda, si šikuľka :) Zaujalo ma varenie plnky, nemôžem uvariť puding rovno z celého litra mlieka? Má nejaký zvláštny význam pridávať druhú polovicu mlieka neskôr? Hrubá múka ide predpokladám do pudingu. Krémeše robievam často, sú u nás obľúbené. Mám jednoduchý krém - voda, cukor, Gustin, Zlatý klas a ako horúci puding sa to vmieša do bielkového snehu zo 7 bielkov. Ale rada vyskúšam aj Tvoj rcp. Krásne fotky, ale to u Teba vždy :)
dala by som si, krém ja už len takto bez masla @tatranka a vrchné cesto už tiež nestláčam s plechom, aj tak sa mi to nepodarilo, aj ked som popichala, aj tak sa mi vydulo, nechávam už tak



Tatranka, aj ja sa chcem spýtať...múka ide do plnky, alebo na rozvalkanie cesta...recept je úžasný a krásne nafotený, gratulujem!
Dala som 5 hviezdičiek.Perfektný krémeš. Ja som ho nerobievala často, lebo recept ktorý som mala bol dosť zložitý, ale tento je výborný, vyskúšam.
@braxi múka ide do plnky-mlieka na zahustenie .
@havino tvoje krémeše sú veľmi pekné.Aj mne vyhovuje plnka bez nadstavovania maslom,alebo iným tukom.
@luss44 určite môžeš.No všetky plnky ktoré sa varia,rozrábam v studenom mlieku v menšom množstve.A keďže je tu dosť sýpkych ingrediencii / puding,cukor,múka / lepšie si ich rozrobiť vopred a tak uvariť.Jeden z mojich receptov obsahuje presne tú receptúru o ktorej píšeš.Myslím,že tam ešte mám aj rum,alebo rumovú príchuť.Je to tiež chutný krémeš,len viac práce.
@vierik teší ma to.
@ancicka od teba pochvala teší.
@gubics len skús,určite budeš spokojná.
@terina , @klukodvody , @jarunka , @zuzanka1367 ,@stacy77777 , @zitar ďakujem za komentáriky,ktoré mi urobili radosť aj pripomienky,na ktoré som sa snažila zodpovedať.
@tatranka - Vaše nádherné a chutné recepty obdivujem stále. Určite čoskoro vyskúšam - blíži sa Veľká Noc. Krémeš som dávno nepiekla a tento je ukážkový. Ukladám si ho.
@martyka14 @sonulienka @klaudia968 ďakujem za komentárik.
@medovn íček aj mne sa tá výška páči.A nech ona neľaká.Stačí pritlačiť opakom lyžičky,alebo vidličky,vzduch vyfučí a koláčik sa dá pekne za radom zjesť.
Aj ja som uvažovala / ale ako ho budeme jesť ? / xixixi ide to celkom dobre a s chutným zákuskom si vždy poradíme...
@marta5 Ďakujem,treba vyskúsať.
Takýto krémeš si dám za 1 či 2 v hocakej cukrárni a nebudem sa s ním babrať doma. Voda, riad, elektrina, papier na pečenie, jar,... To skutočne Vás tu baví kupovať 40 - 50 centové lístkové cesto, doplnené navyše kypriacimi práškami, aby sa "bohato" nadulo. ktoré vajce v podstate nevidelo, a zo svojich 400g má 300g nezdravého tuku v sebe. Keď už robím krémeš doma, tak niečo čo stojí za to, zdravotne, chutne. Lístkové cesto zásadne doma zo smotanového masla. Vznikne cesto, ktoré sa naozaj lístkuje a nepráši na omrvinky. A krém určite bez škrobu, bez pudingu. To si rovno môžete uvariť puding do pohára a priložiť k tomu piškótu, rovnaký efekt. Sladké, mastné, bez chute, napchaté škrobom.
@mezi mrzí ma,že som ťa nenalákala na svoj krémeš.No vyber si niečo iné a chutné z mojich vareškárskych receptov.Možno ti niektorý recept vyhovie.Vieš,ono je to tak,koľko ľudí,toľko chutí.
@paploska si milá,ďakujem za komentárik.
@pusta1 vieš tu na Vareche je to fajn.Ja sa tu učím už 5 rokov,preto že som toľko na Vareche a stále na niečo múdre a nové prídem.Koľko krát je to práve mladá gazdinka,ktorá ma v mojich kulinárskych kúskoch posunie do predu. A ja za to Vareche a jej ohromnej stránke ďakujem.
Upiekla som, ale nevydarila sa plnka, liter mlieka je vela, vznikla mi z toho taka pekna dzaba. Ale zjedlo sa, na chuti sa nepokazilo nic.
Mnam,uplne ze super receptik,celkom jednoducha priprava,ale ten efekt,no proste spica.Urcite ho najblizsie vyskusam,dufam,ze ho budem mat aspon spolovice taky perfektny ako ho mas ty.Krasna praca,dakujem za supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer receptik.
Super, super, super, 3 x super @Tatranka ! Vidno že tvojim koníčkom je varenie a pečenie a že pri práci aj rozmýšľaš a toto je krásny výsledok. Ušetríš si robotu a výsledok je totožný, ba pri tomto koláčiku ešte krajší ako je originál. Perfektné je aj to že si to nenecháš pre seba, ale sa s nami podelíš a môžeme si ho uložiť do našich KK. Ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: