Foto: eviana
Keď je chuť na maškrtenie a času málo - tak bodne možno aj tento rýchly zákusok - moja dnešná improvizácia :) Upozorňujem, že je to Zobraziť celý popisKeď je chuť na maškrtenie a času málo - tak bodne možno aj tento rýchly zákusok - moja dnešná improvizácia :) Upozorňujem, že je to prudko dospelácky zákusok, pre deti treba prispôsobiť a alkohol nahradiť napr. ovocnou šťavou :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Biskvit: | |
4-5 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
6 PL |
|
1 bal |
|
Likérová punčovina: | |
1/3 časť upečeného |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
15-20 ks |
|
2 PL |
|
2/3 z množstva |
|
2 dl |
|
1/2 dl |
|
Šlahačkový krém: | |
200 ml |
|
1/3 z množstva |
|
1 dl |
|
Karamelový puding: | |
2 ks |
|
5 dl |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Celé vajcia dáme do mixéra, pridáme práškový aj vanilkový cukor a necháme mixovať cca 5-8 minút do hustej peny.
-
2
Pripravíme si múku a prášok do pečiva. Zmiešame ich dohromady - tak predídeme nerovnomernému zmiešaniu v ceste, hrudkám z prášku a následne veľkým nepravidelným bublinám v ceste. Pri pečení som zistila, že múk mám síce niekoľko druhov, ale klasickú bielu pšeničnú polohrubú, z ktorej zvyknem piecť biskvity doma nemám, tak som skombinovala hladkú so semolinou. Ale v rozpise surovín píšem klasickú polohrubú múku pšeničnú, ktorú by som pôvodne použila keby som ju doma mala. Kto používa špeciálne múky, si prispôsobí ľahko podľa svojich skúseností a vedomostí.
-
3
Do vymiešanej peny zo žĺtok a cukru po lyžiciach pridávame múku s práškom.
-
4
...rozmiešané cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech - plech je klasický veľký - rozmerov cca 40x28. Ja pre istotu zvyknem aj papier trošku potrieť tukom a posypať múkou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na cca 8-10 minút (podľa typu rúry) - klasický horný aj dolný ohrev.
-
5
...po upečení prevrátime a ešte z horúceho stiahneme papier - osvedčilo sa mi, že vtedy sa stiahne najlepšie.
-
6
Z biskvitu cca 1/3 odrežeme. Zvyšné 2/3 preložíme na menší plech. Túto časť (1/3) rozfranforcujeme na kúsky.
-
7
...pridáme namrvené - len medzi prstami som polámala - bebe keksy (alebo iné keksíky, či piškóty)
-
8
...pridáme orechy, kakao...pridala som neskôr do hmoty aj nasekané višne v rume - samozrejme domáce :) Namiesto višní možno použiť hrozienka alebo brusnice namočené v rume (aj ten potom pokojne použiť do plnky :))
-
9
Uvaríme si karamelový puding z dvoch balíkov a pol litra mlieka. Namiesto cukru som pridala karamelové salko, rozmiešala som ho v horúcom mlieku. Z tohto pudingu odoberieme 1/3, do ktorej pridáme karamelový (alebo iný) likér a necháme vychladiť. Zvyšné 2/3 pudingu pridáme k namrvenej zmesi - pokojne aj teplého.
-
10
...prilejeme karamelový likér
-
11
...prilejeme griotku (ak nemáme môžeme použiť zvarený cukrový sirup s trochou rumu) Pre detskú verziu tohto zákuska doporučujem vynechať likér aj griotku a použiť zvarený sirup z vody a cukru, prípadne nejakú ovocnú šťavu :)
-
12
Túto mokrú voňavú zmes rozotrieme na 2/3 biskvitu, ktorý sme si predtým pokvapkali likérom (alt. ovocnou šťavou pre deti) - tento plech cca 30x24 cm.
-
13
...do tuha si vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom šľahačky a opatrne vmiešame odloženú 1/3 vychladeného pudingu s pridaným likérom.
-
14
... rozotrieme na zákusok - pre istotu som spravila "mantinely" z alobalu, pretože tento plech je zaoblený. Dáme vychladiť na min. 2 hodiny do chladničky.
-
15
Nakrájala som na cca štvorce, ozdobila kopčekom šľahačky a "rumbaguľou" (tak hovoríme doma kokosovým rumom plneným guľôčkam v čokoláde :) Raz-dva hotový a naozaj skvelý "dospelácky" zákusok ku káve :)
Rumba gule aha takto vyzerá obal:
Tak rada by som Ti kúsok poslala, keby to slo takto cez web... technika balsaja, kultury net :)
Ďakujem Ti za uznanie, podporu, pomoc, poradenstvo a sak Ty vies :)
Ďakujem :)
Veru prudko návykové sú "rumba gule", súhlasím... tiež vždy aj u nás miznú rýchlosťou svetla... a to sa ešte o pár vždy pobiť musím :)
ja si poprosím, ak môžem, tú rumovú verziu, tú ja najradšej.
a tá dekorácia - žasnem, si ty jedna veľká šikovnica, :-))) tvoja nápaditosť nepozná hraníc (y)
5*****
Karamelový likér možno vložím keď ho budem najbližšie robiť... neboj, nebude to dlho trvať, sme na ňom doma závislí :) Ja ďakujem Tebe :)