Rýchle likérové rezy (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Keď je chuť na maškrtenie a času málo - tak bodne možno aj tento rýchly zákusok - moja dnešná improvizácia :) Upozorňujem, že je to prudko dospelácky zákusok, pre deti treba prispôsobiť a alkohol nahradiť napr. ovocnou šťavou :)

15-20
porcií
15 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia dáme do mixéra, pridáme práškový aj vanilkový cukor a necháme mixovať cca 5-8 minút do hustej peny.
  2. Pripravíme si múku a prášok do pečiva. Zmiešame ich dohromady - tak predídeme nerovnomernému zmiešaniu v ceste, hrudkám z prášku a následne veľkým nepravidelným bublinám v ceste. Pri pečení som zistila, že múk mám síce niekoľko druhov, ale klasickú bielu pšeničnú polohrubú, z ktorej zvyknem piecť biskvity doma nemám, tak som skombinovala hladkú so semolinou. Ale v rozpise surovín píšem klasickú polohrubú múku pšeničnú, ktorú by som pôvodne použila keby som ju doma mala. Kto používa špeciálne múky, si prispôsobí ľahko podľa svojich skúseností a vedomostí.
  3. Do vymiešanej peny zo žĺtok a cukru po lyžiciach pridávame múku s práškom.
  4. ...rozmiešané cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech - plech je klasický veľký - rozmerov cca 40x28. Ja pre istotu zvyknem aj papier trošku potrieť tukom a posypať múkou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na cca 8-10 minút (podľa typu rúry) - klasický horný aj dolný ohrev.
  5. ...po upečení prevrátime a ešte z horúceho stiahneme papier - osvedčilo sa mi, že vtedy sa stiahne najlepšie.
  6. Z biskvitu cca 1/3 odrežeme. Zvyšné 2/3 preložíme na menší plech. Túto časť (1/3) rozfranforcujeme na kúsky.
  7. ...pridáme namrvené - len medzi prstami som polámala - bebe keksy (alebo iné keksíky, či piškóty)
  8. ...pridáme orechy, kakao...pridala som neskôr do hmoty aj nasekané višne v rume - samozrejme domáce :) Namiesto višní možno použiť hrozienka alebo brusnice namočené v rume (aj ten potom pokojne použiť do plnky :))
  9. Uvaríme si karamelový puding z dvoch balíkov a pol litra mlieka. Namiesto cukru som pridala karamelové salko, rozmiešala som ho v horúcom mlieku. Z tohto pudingu odoberieme 1/3, do ktorej pridáme karamelový (alebo iný) likér a necháme vychladiť. Zvyšné 2/3 pudingu pridáme k namrvenej zmesi - pokojne aj teplého.
  10. ...prilejeme karamelový likér
  11. ...prilejeme griotku (ak nemáme môžeme použiť zvarený cukrový sirup s trochou rumu) Pre detskú verziu tohto zákuska doporučujem vynechať likér aj griotku a použiť zvarený sirup z vody a cukru, prípadne nejakú ovocnú šťavu :)
  12. Túto mokrú voňavú zmes rozotrieme na 2/3 biskvitu, ktorý sme si predtým pokvapkali likérom (alt. ovocnou šťavou pre deti) - tento plech cca 30x24 cm.
  13. ...do tuha si vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom šľahačky a opatrne vmiešame odloženú 1/3 vychladeného pudingu s pridaným likérom.
  14. ... rozotrieme na zákusok - pre istotu som spravila "mantinely" z alobalu, pretože tento plech je zaoblený. Dáme vychladiť na min. 2 hodiny do chladničky.
  15. Nakrájala som na cca štvorce, ozdobila kopčekom šľahačky a "rumbaguľou" (tak hovoríme doma kokosovým rumom plneným guľôčkam v čokoláde :) Raz-dva hotový a naozaj skvelý "dospelácky" zákusok ku káve :)