Rýchle chrumkavé minirožky

amelie - fotkaamelie, 18. januára 2011
Rýchle chrumkavé minirožky
Foto: amelie

...ak sú v nedeľu obchody zatvorené a do pekárne je ďaleko... Alebo sa nám nechce z domu...

Suroviny

350 g
150 g
260-270 ml
80 g
20 g
7-8 g
1 čl
2 čl
 , hrubá soľ, mak




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín, okrem mlieka a semienok, ktoré dávame navrch rožkov, vypracujeme cesto.

  2. 2

    Ak máme domácu pekáreň, suroviny do nej vkladáme v tomto poradí: teplá voda, roztopené maslo, obidve múky, soľ, cukor (do opačných rohov), droždie. Pekárničku zapneme na program: cesto. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, premiesime, rozdelíme na dve časti a z obidvoch vyvaľkáme 3-5 mm hrubé kruhy. Rozkrojíme ich na trojuholníky (spolu ich bude 32). Na užšej strane trojuholníky nakrojíme asi na 1 cm pozdĺžne, lepšie sa skrúcajú a nerozpadávajú sa.

    Rýchle chrumkavé minirožky - obrázok 2
  3. 3

    Trojuholníčky rolujeme od nakrojeného konca k špičke. Trošku ohneme, aby vznikli malé rožky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu ich necháme ešte chvíľku (20-25 minút) kysnúť na teplom mieste (môžeme ich prikryť utierkou). Potom ich potrieme teplým mliekom a môžeme ich podľa chuti posypať makom, ľanovými alebo sezamovými semienkami či hrubou soľou.

    Rýchle chrumkavé minirožky - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 210 stupňov a na dno dáme nádobu s vodou. Plech s rožkami položíme na prostredný rošt a pri nastavenej teplote pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a rožky dopečieme do zlatista.

    Rýchle chrumkavé minirožky - obrázok 4
  5. 5

    Upečené rožky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Dobrú chuť:-)

    Rýchle chrumkavé minirožky - obrázok 5

Diskusia k receptu

lucylee
Ak nemáme domácu pekáreň, tak si urobíme kvások z vody, droždia a cukru a potom kvások vlejeme do múk, pridáme soľ a roztopené maslo a necháme kysnúť?
mariaklara
Sú veľmi pekné, ja tiež všade dávam celozrnnú alebo špaldovú múku. Ukladám si ich.
tonicka53
pekáreň mám, múky kúpim a ide sa na vec, len nakrajovať ich budem na širšej strane :-)
tonicka53
a sorry, zabudla som pochváliť ako krásne vyzerajú a dík za rcp.
alexdidi
rohlíčky sú krásne, mňa by zaujímalo aj to čo lucylee, či dávať klasicky kysnúť bez pekárne...
lucylee
mňa by ešte zaujímalo, akú funkciu tam plní tá nádoba s vodou a čo sa stane, ak ju tam nedám, má nejaký špeciálny význam?
amelie
dievčence, cesto vykysne aj v teple, bez pekárne, DP vám akurát ušetrí drinu pri miesení. Voda je v rúre preto, lebo ak sa rožky "naparujú", nie sú suché.
andrea77
pekné vyskúšam z fariny bezlepkovej múky s pridaním xantanovej gumy
lucylee
ďakujem @amelie ešte by ma zaujímalo, či môžem použiť ražnú múku namiesto celozrnnej hladkej špaldovej, mám aj celozrnnú pšeničnú a celozrnnú ovsenú, myslíš, že môžem jednu z nich použiť?
amelie
@lucylee , upeč si rožky, aké máš rada:-) Ja sa riadim skôr hustotou a vláčnosťou vymieseného cesta ako druhmi múky. Rôzne druhy múky vsiaknu rôzne množstvo tekutín, mám skúsenosti, že dokonca pri vyššej vlhkosti vzduchu cesto prijme o dosť menej tekutín. Všetko je to vlastne o experimente a o náhode, výsledok často prekvapí. Ale aspoň je nejaká zábava, nie? Rožky sa ti určite podaria:-)
cinkla
Aj ja ich vyskusam a tesim sa na ne . Vdaka !
evia
andrea77 prosím Ťa, čo je xantanová guma?
marienka44
@Amelie ,nesuhlasim s potieranim iba s mliekom. Mam to odskusane.Mlieko vsiakne pocas pecenia dovnutra a posypka po upeceni opadá. Treba potriet aspon 1 bielkom zmiesanym s trochou vody!
marta5
Su nadherne a iste velmi dobre,nedaju sa plnit napriklad makom?Dakujem vopred za odpoved.
amelie
Rožky sú príliš malé na náplň, @marta5 , ale možno by si ich mohla pred zrolovaním natrieť nutelou. My ich jeme s maslom k raňajšej káve:-)
lucylee
@amelie včera som piekla, použila som ovsenú celozrnnú múku a to nebola najšťastnejšia voľba, ako som sa dozvedela, vsiakne do seba vodu. Chuťovo sú výborné, ale sú trošku tvrdé, čo je asi spôsobené tou nešťastnou múkou. Nabudúce vyskúšam s inou.
amelie
@lucylee , je mi to ľúto... Ak múka vsakuje veľ tekutiny, zvýšim množstvo tuku. Ovsenná múka je super, skús pridať trochu masla.
olinka12
Verešky celozrnná múka je sama o sebe ťažká vždy ju treba miešať. Ale tieto rohlíčky sa aj mne páčia určite ich vyskúšam. Ukladám do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia