Rýchle chlebové žemle

imelia - fotkaimelia, 29. apríla 2014
Rýchle chlebové žemle
Foto: imelia

Nedávno som našla recept na tento chlieb. Upravila som si ho, aby bol vhodný do diéty. Dokonca zachutil aj všetkým doma. Teda spravila som Zobraziť celý popisNedávno som našla recept na tento chlieb. Upravila som si ho, aby bol vhodný do diéty. Dokonca zachutil aj všetkým doma. Teda spravila som ho ako žemle. Nie je nadýchaný ako klasický, skôr tuhý a hlavne rýchly a lacný.

6
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g (akákoľvek)
250 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame s PDP a soľou, pridáme tvaroh a podľa potreby vodu. Premiešame vidličkou kým sa všetko nespojí. Cesto nesmie byť dokonale vymiesené.

  2. 2

    Na plech vystlaný papierom vytvarujeme guličky v tvare a veľkosti požadovaných žemlí. Posypeme múkou. Môžeme aj nejakými semiačkami - je to podľa chuti.

  3. 3

    Dáme upiecť. 180°C cca 25-30 minút. Výsledné sú trochu ubité, ale mäkké, jednoduché, rýchle, ľahké a lacné. Na obrázku už obložené žemle. :)

Diskusia k receptu

pipnat
niečo pre mňa, dnes urobím, rýchlovka:)
kredenc
Vyskúšal som, fajn! (Ale tvaroh som pretrel cez sitko.)
imelia
niektori pouzivaju aj jogurt biely... ale ja som ich robila do diety a vtedy je tvaroh vhodnejsi :)
nynuna
Vyzkoušela jsem, žemle byly výborné. A tvrdé jsem je neměla. Budu dělat často. Mouku jsem dala hladkou a přidala troch celozrnné :)
imelia
Dnes som zistila, že vydržia dlho čerstvé. Robila som ich v sobotu, dnes je streda a stále sú rovnaké. Skladujem ich v uzavretej krabici.
safran
@imelia , o akú diétu ide? poprosím: aký je rozdiel v tej diéte medzi tvarohom a jogurtom? v obsahu tuku, či ako?
imelia
obsah sacharidov, ale pokial nedrzite extremne diety ako napr. ja som mala pred sutazou, nemusite to riesit. tvaroh ma viac bielkovin a menej sacharidov a tukov
mezi
Poznam jednuduchsie, rychlejsie, bez prace. 500g hocako namiesanej muky (raz, cierna, celozrna, hladka, ...), 1 drozfie, 4 lyzice oleja, 250-300ml studenej vody, vymiesat v miske, odtial na doske nozom na tretiny a na tretiny. Vsetkych 9 zagulatit, Noznicami nastrihnem do kriza, na celu noc idu do chladnicky, tam maju cas kysnut si velmi pomaly. Rano kym sa osprchujete sa upecu spolu s fozohrievanim sa rury. Vydrzia 6 dni, ak ich rano nezjete este teple vsetky. Ak je doma lan, sezam, slnecnica, kus kus, par orechov, mak, cokolvek tak rovno do cesta s tym.
mezi
Nedopisal som, ze prichystane na plechu do chladni ky su za jednu reklamu neskoro vecer
evanaaa
Páčia sa mi, niečo podobné sem dala aj @boise , ale tie sú aj s opraženou cibuľkou, aj ich mám uložené, ukladám si aj tieto do KK.
evanaaa
Pozerám aj tie od @mezi - píše, že sú jednoduchšie a rýchlejšie, ale ak porovnávam, už na pohľad vidno, že nie sú. Ale nemyslím tým, že nie sú dobré ale určite sú rýchlejšie tieto nekysnuté a aj jednoduchšie.
denyany
Dnes som ich piekla. Použila som múku grahamovú, chlebovú a špaldovú, z každej po 100g. Je to ozaj rýchlovka a žemle sú výborné. Vďaka za super recept!:-)
elluska
Super žemličky. Sú rýchlo hotové a vynikajúce. A pre mňa dôležité že neobsahujú droždie. Konečne som našla pečivo ktoré môžem jesť a nemám po ňom žalúdočné ťažkosti.
katka78
Tieto vyskúšam, kamarátka nesmie kvasnice, resp. nič kysnuté, či kvasené, určite jej spravím radosť.
katka78
@imelia ďakujem pekne za recept, žemle sú chutné a veľmi chrumkavé. Vyšlo mi ich presne 6, ale piekla som ich trošku dlhšie ako sa uvádza, cca 40minút. Kamarátka bola nimi nadšená, zase má ďalšiu chutnú alternatívu klasického chleba, resp. pečiva. Ešte raz ďakujem :-)


tiginko
skús namiesto múky nejaké otruby @imelia , robím si podobný chlieb a miešam špaldové, ovsené a ražné otruby, prekvapí ťa, že ich môžeš plne použiť namiesto múky. Inak @katka78 tie žemle máš nádherné, vyzerajú inak ako pôvodný recept, ako sa ti to podarilo, čím si ich vylepšila?
1x radost
katka78
Ďakujem @tiginko :-) Tvar som nechala taký kostrbatý, neutľapkávala som ich, asi preto nie sú také pekne guľaté ako má @imelia. Rozdiel farby bude v tom, že ja navrch nedávam múku (ani na chleby, skôr ju po upečení kefou odstránim, nerada žujem suchú múku) a asi aj blesk urobil svoje, fotila som večer. Lebo čo sa týka surovín, nič som nemenila a fotku som tiež neupravovala. Múku som dala chlebovú ražnú+bielu a tvaroh obyčajný, trochu hrudkový bol, aj som tam tie hrudky nechala - to budú tie tmavšie bodky.



Nabudúce skúsim aj ja s otrubami, už sa teším, lebo aj mne veľmi chutili. Jednu som si odložila, aká bude na druhý deň a stále je chrumkavá, hoci už nie až tak veľmi ako včera krátko po upečení.
1x radost
katka78
@babkamt PDP som dala polovicu, niekde vyššie sa to spomína aj v komentári. Pekný deň všetkým :-)
abul
Upiekla som - výborné žemle. Použila som Cottage nízkotučný /nemala som tvaroh/. Budem striedať muky a podľa rady @tiginko aj otruby. Ďakujem za recept.
tiginko
aj ja som ich vyskúšala, skombinovala som špaldovú celozrnnú múku, ovsené a ražné otruby, pridala som lyžicu kvalitného za studena lisovaného repkového oleja a čerstvý tymián. Povrch som nemúčila a piekla som 40min na 175 stupňov. Výsledkom je 6 naozaj výborných žemlí. Ďakujem za recept

imelia
Cez víkend som ich robila zas. Skombinovala som pol na pol ryžovú múku a ovsené otruby. Povrch som nemúčila, zabudla som ale v podstate som neriešila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia