Foto: pusta
Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez Zobraziť celý popisOchladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila. Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny, pľúcok, pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou, cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misy som zomlela bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou a pridala som soľ. Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok.
-
2
Na masti som orestovala pokrájanú cibuľu do žlta a nechala som ju úplne vychladnúť.
-
3
Mäso s podhrdlinou som okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som prelisovaný cesnak.
-
4
Pridala som majoránku...
-
5
...a orestovanú vychladnutú cibuľu,...
-
6
...vychladnutú dusenú ryžu,...
-
7
...pomletú bravčovú pečeň a...
-
8
...všetko som spolu dobe premiešalla.
-
9
Pekáčik som vyliala masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba masť.
-
10
Naplnila som ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladila som povrch,...
-
11
...na povrch ktorej som ešte dala domácu bravčovú masť.
-
12
Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým povrch nebol pekne do červeno-hneda.
-
13
Podávala som horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba. Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou. Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca :-) Dobrú chuť!!!
môj muž by takú -z tohto jedla - radosť mal ..že pochlapsky by ťa veru vystískal..môžno by pýtal aj dva razy..chuť tejto kaše mu ani zlé pivo nepokazí...:-)))
veru, aj moji chlapi ma za toto chlapsky vystískali s láskou ako sa patrí a pili svoj vychladený orosený Pilsner Urquell potokom, smädilo ich riadne, lebo si dali dupľu DDD
a ja som mala z toho radosť :-)
dakujem.
tiež som napísala hned v úvode receptu, ako sa to správne má robiť, len si to pekne prečítaj :-)
dakujem a tiež ti prajem Pekný deň :-)
to vieš, ako chceli moji chlapi, teda rýchlo, tak aj mali a chutilo im.
preto som to nazvala "Rýchla"... :-)
úprimne ti dakujem za toľké uznanie.
väčšina chlapov by, verím tomu, utiekla od môjho tanieru ku tomuto :-)
myslím, že aj tak bude vynikajúca :-
poteší ma, ak ju vyskúšaš aj v tvojej pohánkovej verzii. :-)
dakujem :-)
túto jaternicovú kašu tiež robím bez pľúc, ale my s ryžou.
už som jedla aj s krúpami a tiež vynikajúce :-)
verím, že budú aj suroviny, spravíš a pochutnáš - pochutnáte si aj Vy, či tam alebo tu?
dakujem za uznanie :-)
my sme zavárali do konzerv, ale aj pohárov kedysi aj priamo náplň do jaterníc - vynikajúca vec v lete, tiež tlačenku a iné dobroty.
teší ma, že sa ti receptík páči :-)
dakujem.
vyskúšam tento recept, lebo môj to bolo len aby mi to mäso neostalo len tak nevyužité
držím ti palce!!!
no, my sme zabíjali pred 4 rokmi naposledy, ale ver mi, že aj v panelákovej kuchyni sa dá :-) nie všetko naraz ako na zabíjačke, ale po častiach ako ide sezona a na čo je práve chuť :-)))))
dakujem za uznanie a 5*
predvčerom vysoko pozitívne hodnotil tento môj recept a veľmi mu chutil :-)
varecha.pravda.sk/recepty/slavky-v-pikantnej-paradajkovo-...
ideme si tiež doplniť zásoby mušlí - ale my o tie chladené aspoň :-)
Prajeme Ti Pekný deň a dobrý zber :-)
dostať kúpiť u mäsiara, keby nie poslúži aj surová slanina alebo mastnejší bôčik.
nie som si istá, či v obchode nepredávajú náhodou iba "paprikový lalok", ktorý sa varí zo surovej podhrdliny a potom sa výrazne ocesnakuje a opaprikuje - to už by nebolo to pravé orechové.
verím, že by tvojmu mužovi chutilo, iste aj tebe :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem.
dakujem.