Rýchla jaternicová kaša fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. marca 2014
Rýchla jaternicová kaša (fotorecept)
Foto: pusta

Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez Zobraziť celý popisOchladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila. Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny, pľúcok, pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou, cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
250 g
200 g
100 g
50 g
1 strúčik
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy som zomlela bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou a pridala som soľ. Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti som orestovala pokrájanú cibuľu do žlta a nechala som ju úplne vychladnúť.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso s podhrdlinou som okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som prelisovaný cesnak.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som majoránku...

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a orestovanú vychladnutú cibuľu,...

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vychladnutú dusenú ryžu,...

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pomletú bravčovú pečeň a...

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som spolu dobe premiešalla.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pekáčik som vyliala masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba masť.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naplnila som ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladila som povrch,...

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...na povrch ktorej som ešte dala domácu bravčovú masť.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým povrch nebol pekne do červeno-hneda.

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba. Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou. Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca :-) Dobrú chuť!!!

    Rýchla jaternicová kaša (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radost
@pusta
môj muž by takú -z tohto jedla - radosť mal ..že pochlapsky by ťa veru vystískal..môžno by pýtal aj dva razy..chuť tejto kaše mu ani zlé pivo nepokazí...:-)))
pusta
@radost moja, potešila si ma :-)
veru, aj moji chlapi ma za toto chlapsky vystískali s láskou ako sa patrí a pili svoj vychladený orosený Pilsner Urquell potokom, smädilo ich riadne, lebo si dali dupľu DDD
a ja som mala z toho radosť :-)
dakujem.
nadasky
Prečo ste to mlela surové? Ved všetok materiál uvarím pomeliem,pridám uvarenú ryžu koreniny zamiešam a hotovo .Môžete si odložit aj do plenej papriky ,alebo do čriev a dáte do mraziaka. Ale OK. aj tak sa dá. prajem Pekný deň.
pusta
@nadasky , súhlasím s tebou, však som napísala, že prečo som to mlela surové, chceli to rýchlo :-) a na moje vlastné prekvapenie moji chlapi boli spokojní :DDD
tiež som napísala hned v úvode receptu, ako sa to správne má robiť, len si to pekne prečítaj :-)
dakujem a tiež ti prajem Pekný deň :-)
nadasky
OK čítal som to,len ma to prekvapilo že si to tak laicky robila aj tie chute sa nezviažu a potom chýba ovar. Ale ak chutí tak je to OK.
pusta
@nadasky , súhlasím, jasne, že máš pravdu, ak robím klasicky, tak v tom vývare, kde sa to varilo /ovar a ostatné/, varím aj ryžu :-)
to vieš, ako chceli moji chlapi, teda rýchlo, tak aj mali a chutilo im.
preto som to nazvala "Rýchla"... :-)
nadasky
Milá pusta ,mňa to len prekvapilo že si to tak robila ,ked som pozeral Tvoje recepty a ich postupy sú perfektné ,dokonca niektoré som robil. Všetko dobré.
pusta
jo, a ešte pridávam niečo ovarového vývaru i do kaše samotnej. pravda, ak robím klasicky :-), tak ako sa robiť má!
pusta
milý@nadsky , to ma nesmierne teší, je to pre mňa veľká pocta :-)
úprimne ti dakujem za toľké uznanie.
safran
joj, ale som dostala chuť! :-) zostanem však verná pohánke s krúpami, iba koreninami sa budem snažiť vykúzliť čo najvernejšiu ilúziu, čo už?
väčšina chlapov by, verím tomu, utiekla od môjho tanieru ku tomuto :-)
pusta
milá@safran , mnohí nemilujú jaternicovú kašu práve s ryžou, majú ju radšej s krúpami, tak prečo nie pohánka?
myslím, že aj tak bude vynikajúca :-
poteší ma, ak ju vyskúšaš aj v tvojej pohánkovej verzii. :-)
dakujem :-)
amelie
tu je teraz taká zima, že by sme si tvoju jaternicovú kašu s potešením dali, akurát nám na ňu chýbajú suroviny:-.))) doma ju robím s krúpami a bez pľúc.
eviana
Skvelé jedlo, sto rokov som nejedla, kamarátkina mamina to zvykla aj do konzerv či pohárov zavárať... keď bolo málo času a veľký hlad, stačilo ohriať, mňam :)
pusta
@amelie , prepáč, eraz momentálne si v Narbonne? aj tam je chladno?
túto jaternicovú kašu tiež robím bez pľúc, ale my s ryžou.
už som jedla aj s krúpami a tiež vynikajúce :-)
verím, že budú aj suroviny, spravíš a pochutnáš - pochutnáte si aj Vy, či tam alebo tu?
dakujem za uznanie :-)
pusta
@eviana , tiež sme ho dlho nemali, chlapi moji si spomenuli, tak som im spravila rýchlu jaternicovú kašu a veľmi im chutila.
my sme zavárali do konzerv, ale aj pohárov kedysi aj priamo náplň do jaterníc - vynikajúca vec v lete, tiež tlačenku a iné dobroty.
teší ma, že sa ti receptík páči :-)
dakujem.
elysa
ja som to 150 rokov nejedla, naposledy moji rodičia zabíjali pred 11 rokmi, nenapadlo by ma robiť v panelákovej kuchyni :))) 5*
seecso
niečo podobné som robil, keď mi ostalo mleté mäso zo živánskej síce som tam nedal pečeň a som bol prekvapený že to chutí lepšie ako jaternice, ktoré som kúpil ako domáce......
vyskúšam tento recept, lebo môj to bolo len aby mi to mäso neostalo len tak nevyužité
seecso
...som to domotal nie živánska ale koložvárska nejak si to pletiem....
pusta
@saesco , viem si predstaviť mletú živánsku na posúchu alebo ak dáš na pizza, neviem si však predstaviť chuť koložvárskej ako jaternicovú kašu - myslím chuť bez pečene /+ navyše kapusta/. nuž ale ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát :-)
držím ti palce!!!
1x seecso
pusta
@elysa , tiež sme veľa rokov nemali, ale teraz v tej zime, ked sa ochladilo, tak fantasticky chutila, že koketujem s myšlienkou urobiť pravú klasickú jaternicovú kašu - teda najprv varené všetko v ovare, potom pomleté a až potom upečené :-)))))
no, my sme zabíjali pred 4 rokmi naposledy, ale ver mi, že aj v panelákovej kuchyni sa dá :-) nie všetko naraz ako na zabíjačke, ale po častiach ako ide sezona a na čo je práve chuť :-)))))
dakujem za uznanie a 5*
amelie
@pusta , zase sme sa zobudili do vetra a dažďa:-( ale všetko má aj svoje výhody: ráno po odlive si donášame z pláže mušle, ustrice a couteaux (neviem slovenský názov, sú to úzke dlhé "ulitníky"). V tomto období sú plody mora svieže, pevné a krásne voňajú morskou vodou:-)
evanaaa
Tak takúto kašu by som si dala a možno by neohrdol ani môj muž, pre istotu si ju uložím.....len sa pýtam, tá podhrdlina - lalok musí byť surová, taká už hotová z obchodu nie? Lebo neviem, či by som surovú zohnala, ale už som aj takú mala,ano, lebo som ju vtedy varila. Ale skúsim u súkromníka.
pusta
@evanaaa , pokiaľ možno, v tomto recepte by mala byť bravčová podhrdlina určite surová - preto "rýchla" jaternicová kaša :-)
dostať kúpiť u mäsiara, keby nie poslúži aj surová slanina alebo mastnejší bôčik.
nie som si istá, či v obchode nepredávajú náhodou iba "paprikový lalok", ktorý sa varí zo surovej podhrdliny a potom sa výrazne ocesnakuje a opaprikuje - to už by nebolo to pravé orechové.
verím, že by tvojmu mužovi chutilo, iste aj tebe :-)
dakujem za pochvalu.
lusinkab
Hahaha tak to je ale super napad :) velmi si ma nim potesila
pusta
@lucynka , som rada, že sa ti tento nápad páči a potešila som ťa.
dakujem.
babcia
Túto rýchlu kašu urobím majstrom ktorí budú prerábať mamine kúpeľňu.Ďakujem za tip.
kacenka205
Dá sa nahradiť bravčové mäso nejakým hydinovým mäsom? Morčacie stehno, napr.?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia