Rýchla jaternicová kaša (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale
chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila.
Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny, pľúcok,
pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou,
cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde
ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.
2 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy som zomlela bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou a pridala som soľ.
Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok.
- Na masti som orestovala pokrájanú cibuľu do žlta a nechala som ju úplne vychladnúť.
- Mäso s podhrdlinou som okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som prelisovaný cesnak.
- Pridala som majoránku...
- ...a orestovanú vychladnutú cibuľu,...
- ...vychladnutú dusenú ryžu,...
- ...pomletú bravčovú pečeň a...
- ...všetko som spolu dobe premiešalla.
- Pekáčik som vyliala masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba masť.
- Naplnila som ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladila som povrch,...
- ...na povrch ktorej som ešte dala domácu bravčovú masť.
- Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým povrch nebol pekne do červeno-hneda.
- Podávala som horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba.
Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou.
Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca :-) Dobrú chuť!!!