Rýchla jaternicová kaša (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, už nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila. Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny, pľúcok, pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou, cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy som zomlela bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou a pridala som soľ. Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok.
  2. Na masti som orestovala pokrájanú cibuľu do žlta a nechala som ju úplne vychladnúť.
  3. Mäso s podhrdlinou som okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som prelisovaný cesnak.
  4. Pridala som majoránku...
  5. ...a orestovanú vychladnutú cibuľu,...
  6. ...vychladnutú dusenú ryžu,...
  7. ...pomletú bravčovú pečeň a...
  8. ...všetko som spolu dobe premiešalla.
  9. Pekáčik som vyliala masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba masť.
  10. Naplnila som ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladila som povrch,...
  11. ...na povrch ktorej som ešte dala domácu bravčovú masť.
  12. Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým povrch nebol pekne do červeno-hneda.
  13. Podávala som horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba. Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou. Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca :-) Dobrú chuť!!!