Foto: babkamt
Zaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila 50 ml oleja za 2 PL masti. O Zobraziť celý popisZaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila 50 ml oleja za 2 PL masti. O recept sa s vami podelím.
na 190 °C
Postup
-
1
Múku s 1,5 ČL soli som osiala. Zo 150 ml vlažného mlieka, 1 ČL cukru a polovičky kocky droždia som nechala vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s 2 PL kopcom domácej bravčovej masti. Pridala som 200 ml vlažnej vody.
-
2
Masu som dobre premiešala, 10 minút som ju nechala na kuchynskej linke odpočinúť.
-
3
Potom som dobre vypracovala cesto. Na misku som natiahla novú igelitovú tašku.
-
4
Počkala som, kým cesto zdvojnásobilo svoj objem.
-
5
O tom, že cesto bolo dobre vypracované svedčia tzv. pľuzgiere.
-
6
Cesto som rozdelila na osem častí. Sformovala som rožky .Ešte som ich na podložke trochu vyšúľala do dĺžky.
-
7
Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom. Nechala som ich 20 minút podkysnúť.
-
8
Ku koncu kysnutia na plechu som vyhriala rúru na 190 stupňov. Piekla som ich asi 14 minút. Pred vložením do rúry som ich natrela vodou.
-
9
Upečené rožky som trochu natrela vodou. Upečené som preložila na mriežku, aby vychladli. Najhoršie na pečení rožkov je čakanie, kým vychladnú, aby sa dali ochutnať.
-
10
Cesto bolo ako páperko. Doporučujem vyskúšať.
Ja som sa ku kapustnici ani nedostala. Natlačila som sa pečivom. Musela som iochutnať z oboch:-)
Súhlasím so všetkým, čo si napísala. @Evanaaa Cesto nie je lepivé. Určite sa dajú múky kombinovať. Tie prvé rožky sú trochu tuhšie. Hoci nie sú zlé, predsa len o chlp vedú tieto rožky. V predchádzajúcej vete som odpovedala aj @Radost .
Chuťovo sú výborné. Všimni si, že moje rožky sú dáke kostrbaté. Ale na chuti im to neuberá. @Marianne ďakujem za nahliadnutie a komentár.
varecha.pravda.sk/recepty/obycajne-rozky-fotorecept/62064...
Máš pravdu. Tuhšie cesto lepšie drží tvar. Ale po nakysnutí a upečení sa rožky pekne zaoblili. Vidíš, dobre, že si pripomenula tvoje rožky. Vyskúšam ich.
Takže aj ty máš rovnaký problém ako ja:-) Doba, ktorú musíme vydržať, kým pečivo vychladne:-) Cesto si vylepšila semienkami - chválim. Ďakujem za vyskúšanie. Odozva ma potešila. Teší ma, že ich budeš piecť aj v budúcnosti. To je znakom, že ti chutili.