Obyčajné rožky fotorecept

havino - fotkahavino, 10. januára 2016
Obyčajné rožky (fotorecept)
Foto: havino

Poskúšala som veľa ciest na obyčajné rožky, s mliekom, s vajcom, s olejom, bez toho aj onoho. Chutili všetky, ale tieto sú TIE pre nás doma pravé ,,orechové", jednoduché, zvonku chrumkavé a striedka nadýchaná. Také tie, čo kedysi stáli 20 halierov, manžel mi hovorí že 30 halierov a to som mladšia a mala by som si pamätať. Recept mám z FB stránky pečempeceň. Kto nemá prístup k tej stránke, možno sa mu recept zíde. Ja si ho ukladám sem aj pre seba a moje deti, alebo nevesty? :-)

Suroviny

500 g
30 g
20 g
2 ČL
270 ml
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Preosejeme si múku do nádoby, odporúčam ozaj preosiať pre nadýchanejšiu striedku, pridáme ostatné suroviny, kvások zvlášť nie je potrebné robiť, zmiešame a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť kľudne aj hodinu.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si rozdelíme, respektíve kto nemá mierku v oku, ja si radšej vážim, na 80 g bochníčky, ktoré prepracujeme a vytvarujem do guliek.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z každej guľky vyváľkame trojuholník a následne od širšieho konca, od spodu, stáčame do tvaru rožka, ktorý potom ešte rukami rozváľkame a natiahneme do dĺžky. Podsypávanie múkou nie je potrebné, cesto je takmer nelepivé. Naopak, mierne prilepenie cesta o podložku je žiadúce pre napnutie cesta pri rolovaní rožka.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožky dáme na plech zrolovanou stranou smerom na plech a necháme kysnúť 40 min, prikryjeme ich, aby nám neobschli.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred koncom kysnutia na plechu, tých 40 min, vyhrejeme rúru na 220 C. Do rúry na dno dáme starší plech, do ktorého po vložení plechu s rožkami frkneme šálku vriacej vody, aby sme vytvorili páru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry postriekame vodou, vložíme do rúry, frkneme vriacu vodu, všetko sa snažíme rýchlo. Rúru zatvoríme a pečieme. Po pečení konkrétne u týchto rožkov to je cca 7 min, pozeráme na to, či sa už rožky podvihli a je zafarbená kôrka, plech na ktorý sme kvôli pare vliali vriacu vodu, vyberieme a dopekáme na stále rovnakej teplote. Na stránke pečempeceň, ich stovky ľudí s pozitívnym ohlasom pečú na 250 C. Ja som zvolila horkovzduch 220 C, ale pečú sa aj na 250C a po celý čas. Nebáť sa, striedka bude upečená.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečiem ich s horkovzduchom na spomínanej teplote 220 C cca 15- 20 min. Sledujeme podľa zafarbenia kôrky.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odporúčam, rožky ukladať od seba 4 cm, ja som ich dosť natisla, aj sa ich pár prilepilo o seba, ale zas tri, štyri kusy som na iný plech dávať nechcela, na chuti rožkov ani prilepenie neuberá.

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tánička, ty vieš človeku tak pekne napísať, až sa mu tvoje písmenká dotknú duše a veľmi ju potešia. Si jeden z najsrdečnejších ľudí akých poznám (hoci len virtuálne) a ja ťa vždy rada čítam, aj keď nepíšeš práve mne, lebo z tvojich slov cítiť ľudskosť, dobrosrdečnosť a prajnosť. To je už často vzácne a ja si to veľmi vážim.
Obyčajné rožky? Tie, o ktorých snívam a viem, že ich už nikde nekúpim? Také tie dobré, ktoré mali vrch chrumkavý a striedku mäkkú, chuť výbornú? Skrátka také, že nikomu ani len nenapadlo, aby ich piekol doma, lebo veď načo? Boli všade, boli lacné.
A cena? Páči sa mi ten test pamäti. Tá moja je schopná uchovať úplne nepodstatné informácie, ale presvedčila som sa, ža spoľahlivá. Takže:
rožok vodový 0,25 Kčs
rožok tukový 0,30 Kčs
rožok karlovarský 0,50 Kčs
žemľa vodová 0,25 Kčs
Pre mňa number one žemľa, potom rožok vodový, rožok tukový a karlovarský som v živote dobrovoľne nejedla, pripadal mi príliš mastný. Ale u nás doma boli na raňajky každú nedeľu, tak som sa musela premôcť.
Tánička, recept som si uložila na plochu, aby som ho mala na očiach a nezabudla naň, určite vyskúšam a verím, že to bude ono, ako všetko, čo som robila podľa tvojich receptov. Ďakujem
ešte pridávam, koho by zaujalo, pre mňa veľmi poučný článok o múkach.

 www.danielarau.sk/nie-je-muka-ako-muka-co-znamenaju-kody-...



Dnes som počula názor, že špalda je rovnako kalorická, ako biela múka, áno, súhlasím, ale vdaka GI je vhodná pre diéty, diabetikov, nakoľko jej GI je 48 v porovnaní s bielou, ktorá má GI 70 a to je to, že diabetikovi nelieta po zjedení špaldového pečiva cukor do nebeských výšin, ako z bielej múky.

múka biela – chlebová má GI 70
múka amarantová má GI 70
múka žitná má GI 61
múka pohánková GI 50
múka špaldová GI 48.