Foto: havino
Poskúšala som veľa ciest na obyčajné rožky, s mliekom, s vajcom, s olejom, bez toho aj onoho. Chutili všetky, ale tieto sú TIE pre Zobraziť celý popisPoskúšala som veľa ciest na obyčajné rožky, s mliekom, s vajcom, s olejom, bez toho aj onoho. Chutili všetky, ale tieto sú TIE pre nás doma pravé ,,orechové", jednoduché, zvonku chrumkavé a striedka nadýchaná. Také tie, čo kedysi stáli 20 halierov, manžel mi hovorí že 30 halierov a to som mladšia a mala by som si pamätať. Recept mám z FB stránky pečempeceň. Kto nemá prístup k tej stránke, možno sa mu recept zíde. Ja si ho ukladám sem aj pre seba a moje deti, alebo nevesty? :-)
Postup
-
1
Preosejeme si múku do nádoby, odporúčam ozaj preosiať pre nadýchanejšiu striedku, pridáme ostatné suroviny, kvások zvlášť nie je potrebné robiť, zmiešame a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť kľudne aj hodinu.
-
2
Cesto si rozdelíme, respektíve kto nemá mierku v oku, ja si radšej vážim, na 80 g bochníčky, ktoré prepracujeme a vytvarujem do guliek.
-
3
Z každej guľky vyváľkame trojuholník a následne od širšieho konca, od spodu, stáčame do tvaru rožka, ktorý potom ešte rukami rozváľkame a natiahneme do dĺžky. Podsypávanie múkou nie je potrebné, cesto je takmer nelepivé. Naopak, mierne prilepenie cesta o podložku je žiadúce pre napnutie cesta pri rolovaní rožka.
-
4
Rožky dáme na plech zrolovanou stranou smerom na plech a necháme kysnúť 40 min, prikryjeme ich, aby nám neobschli.
-
5
Pred koncom kysnutia na plechu, tých 40 min, vyhrejeme rúru na 220 C. Do rúry na dno dáme starší plech, do ktorého po vložení plechu s rožkami frkneme šálku vriacej vody, aby sme vytvorili páru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry postriekame vodou, vložíme do rúry, frkneme vriacu vodu, všetko sa snažíme rýchlo. Rúru zatvoríme a pečieme. Po pečení konkrétne u týchto rožkov to je cca 7 min, pozeráme na to, či sa už rožky podvihli a je zafarbená kôrka, plech na ktorý sme kvôli pare vliali vriacu vodu, vyberieme a dopekáme na stále rovnakej teplote. Na stránke pečempeceň, ich stovky ľudí s pozitívnym ohlasom pečú na 250 C. Ja som zvolila horkovzduch 220 C, ale pečú sa aj na 250C a po celý čas. Nebáť sa, striedka bude upečená.
-
6
Pečiem ich s horkovzduchom na spomínanej teplote 220 C cca 15- 20 min. Sledujeme podľa zafarbenia kôrky.
-
7
Odporúčam, rožky ukladať od seba 4 cm, ja som ich dosť natisla, aj sa ich pár prilepilo o seba, ale zas tri, štyri kusy som na iný plech dávať nechcela, na chuti rožkov ani prilepenie neuberá.
A cena? Páči sa mi ten test pamäti. Tá moja je schopná uchovať úplne nepodstatné informácie, ale presvedčila som sa, ža spoľahlivá. Takže:
rožok vodový 0,25 Kčs
rožok tukový 0,30 Kčs
rožok karlovarský 0,50 Kčs
žemľa vodová 0,25 Kčs
Pre mňa number one žemľa, potom rožok vodový, rožok tukový a karlovarský som v živote dobrovoľne nejedla, pripadal mi príliš mastný. Ale u nás doma boli na raňajky každú nedeľu, tak som sa musela premôcť.
Tánička, recept som si uložila na plochu, aby som ho mala na očiach a nezabudla naň, určite vyskúšam a verím, že to bude ono, ako všetko, čo som robila podľa tvojich receptov. Ďakujem
@braxi dakujem za pripomienku, idem aj hned opraviť v postupe, plech na ktorý sa leje kvôli pare vriaca voda sa po nejakých minútach u týchto rožkov konkrétne som vytiahla po 7 minutách, ked už vidím, že rožky sa podvihli a kôrka sa zafarbuje, ďaľšie minúty sa dopekajú bez plechu pod nimi, ale po celý čas na rovnakej teplote. Pečú ich aj na 250 C po celý čas, ja som zvolila horkovzduch a 220 C. Aj pri chlebíku som tak robila s plechom, pri ňom som mala plech dlhšie, 15 min.
Neviem či budem piecť, za týždeň nezjeme polovicu chleba a pečivo denne polovicu z grahamového rohlíka.
Uložím si receptík, možno pre decká :-) pekný začiatok a s dobrým koncom týždňa, pozdravujem.
@afataga , vyberám spodný plech na vodu, pri všetko mokrom pečení, aby zbytočne neodoberal teplo v dopečení zo spodu pečiva, chleba.
@elba , Teba teda určite poteším, ak sa tu vrátiš ešte, tieto na fotke, sú presne z čisto hladkej špaldovej múky, čiže aj tá striedka je aká je, vidíš na fotke poslednej, nakoľko manžel je diabetik, aspon týmto spôsobom mu chcem dopriať pôžitok z obyčajných rožkov, raz za čas. Prvý, druhý krát som ich piekla z bielej hladkej a zodpovedne hovorím vyzerali presne tak isto, ako tieto na fotke, ja osobne, neviem či je to tým, že už len špaldovú používam, ale nikdy som necítila nejakú orieškovú príchuť, rozdiel od bielej múky, ako píšu niektorí, vôbec žiaden rozdiel, ak teda je použitá hladká biela špaldová a nie celozrnná, to je už o inom samozrejme. Takže, smelo aj s týmto receptom a so špaldou, vidíš výsledok a sama sa presvedčíš. Recept som uviedla s hladkou bielou, z dôvodu, že nie každý je vyznávač špaldovej a už by to neboli tie obyčajné socialistické rožky, nakoľko tak je pôvodný recept a s bielou hladkou ho pečie množstvo ľudí. Ja si pečiem podľa seba už a zo špaldovej už vôbec nemám obavu.
Ďakujem vám všetkým za pochvalné písmenka, ale aj za zaujímavú, spomienkovú diskusiu s úsmevom na tvári, koľko stáli rožky v tej onej dobe. @sovka moja, si Ty hlavička veru, až hanba mi, že si nepamätám. Ale aj @kukulienka ma utvrdila a to si už pamätám, že veru aj po 40 halierov boli. Nech sa vám podaria kto skúsite, ale ľahšie pečenie, ako tieto rožky nepoznám. Len je naozaj dôležité pre ich chuť dodržať teplotu, kropenie a zaparenie rúry.
www.danielarau.sk/nie-je-muka-ako-muka-co-znamenaju-kody-...
Dnes som počula názor, že špalda je rovnako kalorická, ako biela múka, áno, súhlasím, ale vdaka GI je vhodná pre diéty, diabetikov, nakoľko jej GI je 48 v porovnaní s bielou, ktorá má GI 70 a to je to, že diabetikovi nelieta po zjedení špaldového pečiva cukor do nebeských výšin, ako z bielej múky.
múka biela – chlebová má GI 70
múka amarantová má GI 70
múka žitná má GI 61
múka pohánková GI 50
múka špaldová GI 48.
* * * * *
@lacko dakujem pekne
@dogagador , mňa zlákali tiež podľa komentárov a fotiek, nie desiatok, ale stoviek ľudí na FB na tej stránke, reku teda ked socialistické tak skúsim, tam som skutočne nečítala na ne jednu nespokojnú vetu, všetci, aj tí čo si pamätajú na ne, aj nie, si len pochvaľovali. Ja ich akosi neviem porovnať, ale že nám chutia, to áno. Ja si myslím, že aj vtedy sa vyslovene jednoduché cestá na ne zarábali, určite nie maslové, ani s vajcom, ved aj tá cena asi tomu zodpovedala. Teraz čo predávajú, je v nich viac kypridiel a iných gebuzín, ako by patrilo. Človek musí skúsiť. Čerstvé sú chrumkavé s riadnou striedkou, na druhý deň, čo som nedala do mraziaka, už boli gumovejšie. Skús a daj vedieť.
@Darinka , dakujem ♥ vyskúšaj, verím, že budeš spokojná
@zuzkalitvanyova , dakujem a nech chutia a padnú na úžitok
@sarka27 , nie je krajšej odozvy, ako spokojnosť, naozaj ma veľmi teší, vážim si to, dať si námahu a napísať spätne komentár, nech ste spokojní a nech sú vám po chuti aj naďalej
@babinaena , teší ma veľmi, že sa podarili
@elba , som rada, že si sa nebála špaldovej, zatočenie je najmenšia chyba, hlavne, že chutia
@tanicena , toto sú najkrajšie správy po pridaní receptu, aj ked by jedna bola, dakujem za odozvu a nech vám chutí, čo vám chýbalo, teším sa
ocividne nie iba chlebom je clovek zivy, aj rozky su k stastiu potrebne, take lupacie :-)))
krasne ich mate :-)
@nugetka , som potešená a veľmi, nech vám doma chutia
škoda , že sa nedá pridať koment priamo vo výsledkoch, tiež by som prijala hneď uviesť autora ku každému ďaľšiemu receptu ktorí postúpil . Tak isto by som v komentároch k receptom pridala hned aj autora. Pekný víkend Táni, aj pri práci s pomocníkom :-)
@katarinka moja, dakujem, ja som tam dnes písala dva krát a kedže mi vypadava net v poslednej dobe, som, že mi asi komentár nezobralo, že net padol, napísala druhý, kukala na novo a žiaden komentár tam tiež, dakujem si milá
varecha.pravda.sk/sutaze/top-15-najlepsie-recepty-mesiaca...
@kuku , idem do kolien z Teba, z komentára, aj z fotiek a ked niekto napíše, to sú oni!! ja už viem, aj moji doma vedia, ale ked to niekto z odskúšaných napíše o to väčšiu radosť mám, že ako som mala obavu ich tu pridať, nerada pridávam, čo je tu 100 x. Máš ich ukážkové, ani ja takú kôrku nemala. Určite je to v tom pečení, rožky sa nemajú piecť, ako buchty. Oni sú celkovo v tom dni pečenia o.k., ale na druhý deň už gumovejšie, no ale také rožky boli a sú, ved jednoduché cesto. Ja Ti veľmi pekne ďakujem aj za blahoželanie, aj za odskúšanie, obrovskú radosť mám za odporúčanie. Pozdravujem šikovnú bambulku, ved má príklad v mamine. nech vám chutia a daria sa aj nadalej.
:-) !!!!!!
no čo, aj na rezne sú v inej forme (strúhanka) vynikajúce :-)
ďakujem , jedine čo by som vytkla, kliknem v súhrnných komentároch na komentovaný recept, neotvorí sa mi recept, ale len komentáre k receptu, je tam potom odkaz vrátiť sa na recept, čo by som určite zmenila. Ďakujem :-)
@aszabka , dakujem, teším sa, nech vám chutia celej rodinke
@relaxx1 , v prvom rade dakujem za vyskúšanie receptu, chválim snahu upiecť , aj na fotke vyzerajú tvrdo, mne to príde podla fotky, akoby boli vysušené, ani nie sú riadne podvihnuté pečením. odhadujem to na rúru. s potieraním vody tvrdosť rožkov nemôže mať nič spoločné. mne prídu aj na foto, ako kamen. skús na budúce ich piecť, ako si zvyklá aj iné koláče, na tej istej teplote. neexperimentuj s plechom na spodu rúry, ani s vysokou teplotou ako ja píšem, skús ich vyformovať, nechať podkysnúť na plechu cca 20 min a daj piecť, ale rúru si nastav na približne 180 až 200 C. potom daj vedieť, ako to dopadlo , dakujem za fotku, sme tu na to, aby sme si spoločne radili a ocenujem tvoju snahu si poradiť.
Ďakujem za radu vyskúšam ich a určite prispejem skúsenosťou, myslím si že je vôbec zázrak že sa v tej otrasnej rúre upiekli,snáď v novej domácnosti bude lepšia rúra lebo každá dobrá gazdinka ktorá chce v kuchyni zažiariť potrebuje poriadne nástroje :-) šikovná totiž som,pretože sa mi už horko ťažko podarilo kopu iných vecí uvariť/upiecť.
Ďakujem aj za pochvalu,si milá.pekný víkend všetkým.
Havino s tou troubou bude mít pravdu, též mě trouba "škádlí" a někdy se rozpálí víc než obvykle a někdy se jí nechce - to dělají spirály. Chválabohu stále drží od počátku sporáku, tak mají, holky moje, nárok za těch cca 30 let provozu. Osvědčilo se mi dát, když peču chleba, hned na začátku do trouby kastrůlek s vodou. Někde jsem se dočetla, že ta pára je potřebná - aby se tak nevysušil. S pečivem /rohlíky, bulky/ by to mohlo být podobné. Jsi šikulka, trénink dělá závodníka. Ať se ti daří!
Plechový hrnček s vodou dávam do rúry vždy, keď pečiem kysnuté.
Keď robím rožky,sendvič, alebo iné pečivo, ktoré chcem mať s mäkkou kôrkou, tesne pred vložením do rúry ho nepotieram, ale striekam rozprašovačom tak, že na plechu ostávajú mláčky.
Po upečení dám na rošt, prikryjem utierkou a tak nechám vychladnúť.
Takéto pečivo ľúbi aj moja momentálne značne bezzubá slečna :-)
Čo sa týka plochých rožkov, môže byť problém v tom, že si ich nechala dlhšie kysnúť. Nečakala si náhodou príliš dlho na vyhriatie rúry? Presne to sa mi totiž raz stalo u rodičov. Doma mám rúru vyhriatu za cca 10 minút, podľa toho si načasujem kysnutie, no u rodičov na starej to trvalo aj cez pol hodinu, rožky dlho čakali a to spôsobilo, že sa už potom pri pečení rozliali viac do strán, neboli pekné guľaté, ale plochšie. Jednoducho cesto už bolo po dlhom kysnutí príliš povoľné, preto rožky nenabehli na výšku, ale sa rozliali do bokov. To je moja skúsenosť a názor, možno pomôže. Veľa zdaru v ďalšom pečení! :-)
@relaxx1 ak sa ešte vrátiš k receptu, tak aj ja zopakujem, ako dievčatá píšu, mne už včera večer nemyslelo, ako by malo, únava, ale plech s vodou na dne rúry, práve že pomáha aby nebola kôrka tvrdá, ani tým pierkom si nič nepokazila. To, že sa nepodvihli ako mali, je naozaj tým, že kapánek prekysli, ako @katka píše, pretože keby neprekysli a rúra ti pečie na plné pecky, podvihnú sa určite a by skôr prihoreli a podľa farby nie sú prihoreté, nechaj ich na plechu podkysnúť menej, pretože aj teplo teraz bolo, takže tých 40 min čo ja píšem je dosť, nechaj radšej 20 min pokiaľ si pečenie v rúre nevychytáš, no a rúru nastav radšej menej, tých 180 až 200 C, nemám šajnu, ked nastavíš na 180 C, ako silno ti aj tak pečie. držím palce. ono ked je rúra na nič, vie potrápiť, aj cesto môže byť ukážkové, ale ked sa neupečú ako sa majú, nepoteší to človeka. daj vedieť potom, budeme hľadať chybu a pomáhať, aby si bola spokojná.
@Obor123 , dakujem, potešila som sa komentáru, že recept a ani chuť nesklamala
Práve som dojedla gumové niečo z obchodu - vraj rožok, pche, a hľadám nasr....dená ako brok dobrý recept, a tu hneď prvý, a najlepší. Zajtra pečiem, potom sa pochválim.
No teda Tánička @Bubaya ,to ma teší, tak aj Tebe v prvom rade, všetko naj k meninám, želajme si spoločne, nech máme rodiny zdravé a my budeme šťastné. Verím, že sa Ti podaria, nedá sa u Teba inak, ved si ostrieľaná v kuchyni. S tými gumákmi sa to nedá porovnať, ja nekúpila pečivo, chleba, no bude to 5 rokov tento rok už veru.
Myslím si,že vyšli celkom dobre.Už som sa ich bála nechávať dlhšie,aby mi zas nezhoreli.Vďaka za super rožky.
@Mimane , ja sa Ti najskôr chcem ospravedlniť, ale Tvoj komentár mi vôbec do mailu neprišiel, až teraz ked som išla odpísať @Jack vidím fotku, krásne rožteky na nej, komentár milý, dakujem Ti srdečne, máš ich veľmi pekné, nech recept slúži aj na dalej k spokojnosti, ešte raz ďakujem veľmi pekne za odozvu, vážim si námahu s ňou spojenú
@Jack , no prosím, na parádu rožky, nemusia byť vždy vypečené, máš ich pekné, hlavne, že chutili, to je dôležité, dakujem za fotečky, nech vám padnú na úžitok aj na budúce. no plynová rúra vie prekvapiť, ale ked sa jej príde na chlp, ako si prišla Ty, ide to aj s ňou. Ja som si plynovú chválila na veterníky, v tej rástli, ako huby po daždi, tá ked vykúrila, tak kúrila na plné pecky riadne veru. pozdravujem Ťa a ďakujem
Dakujem velmi krasne za skvely receptik. Nie som ktovieako zdatna v kuchyni, ale ked si moj synator vyziada domace rozky, nemozem ho odmietnut
Rožky som piekla už nespočetne krát. Pár krát sa mi aj nepodarili. Chcem sa preto opýtať, či používaš aj nejakú špeci hladkú múku. Zaznamenala som, že so špaldovky sa mi nezdarili. :o) Ďakujem Mirka
Aj špaldové múky majú svoje muchy. Neverila som, že chyba môže byť v múke, ale bola. Keď pečiem z múky Belbake,, kúpenej v Lidli, tak sa mi všetko podarí. Z PD Sokolce je chlieb vynikajúci, ale ľahké a menšie kúsky sa mi veľmi nedaria, vždy mi hotové cesto klesne. Kamarátka, čo veľa pečie, si chváli dmBio múky z DMky. Skús vymeniť múku, uvidíš.
@Minane , Mirka, teší ma, že recept slúži,
presne, ako píše @Bubaya , tie špaldové múky sú zradné. Ja ich mám doma od rôznych výrobcov a tak ich aj rôzne používam. Z mlyna Sokolce používam do varenia, do pečenia zákuskov, ale na kysnuté ako pečivo, do chleba už len z Lidla. Aj to som teraz naštvaná, lebo sa u nás vytratila z ponuky. Špaldová má menej lepku a zrejme aj, ako ktorá ho má viac, alebo menej, preto pečivo a chlieb mám odskúšené na stovku krát zo špaldovej klesne respektíve nedvihne sa tak, ako by som chcela. kedy si ked som začala s kváskovaním, cca 5 rokov do zadu, som kupovala v Kauflande Biomilu, aj tá bola dobrá, ale už ani tej u nás nie to. a ešte čo je spolahlivá,aspon u mňa je v Tescu od Kuchenmeister, T 630 a T 812 a tie sú tie tiež výborné. Musíš skúšať, nič iné Ti neporadím.
@Bubaya , vdaka, mám ten istý názor a hlavne skúsenosť, ako aj ty.
ďakujem veľmi pekne dievčatá :o) Budem skúšať, alebo ostanem proste u tej múky z ktorej sa mi daria ...
@mariamka , No moja pekná, to je telepatia totok, dva dni do zadu a keby len dva dni som na Teba myslela, dost často robievam Tvoju ryžu s kapustou a kari, tak vtedy vždy si spomneiem, som rada, ze rožky chutili, aka hanba, žiadna hanba, to sa nedá všetko tu vyskúšat a aj pozabudneme, dakujem za fotku, potešilo a srdeçne pozd
Nádherné a naozaj aj chutné chrumkavé vyskúšala som aj ja iba neviem pridať foto
Dobrý deň , áno je úžasný - ja som z tohto množstva urobila 11 rožkov , no ako som čítala komentáre tak som skúsila znížiť teplotu na 180 - 200 pri dopečení som zvýšila na 200 pre farbu sú úžasné
veľmi ma teší, že recept padol vhod, s kupovanými sa nedajú porovnať, vieme čo upečieme, čo do cesta dáme a čo jeme
super, potešila fotka aj komentár
prvé a super vydarené, teší ma, nech chutia a padnú na úžitok aj na buduce
Upečené na obr.
Som spokojná s receptom, jeden som po vychladnutí zjedla, bol chrumkavý a dobre dochutený. Takže za recept 1*
iným tukom-olej,maslo..no chuť bude iná..masť najlepšia
sušené môžeš
Ja som dala perlivú vodu a nechala som dlhšie kysnúť.
Dakujem za publikaciu.
( Ja som dala na plech iba misku s vodou, nenalievala som vodu na plech ako je uvedené v recepte, už som si totižto kvôli tomu zničila plech a odvtedy to nerobím :-((
tiež som ich mala dosť tvrdé a to som ich vybrala po 17 min. (7+10), piekla som na 220 teplých vzduchom, takže asi ich treba vybrať ešte skôr alebo piecť na menej stupňoch
Ja som takto robila kysnuté oškvarkovo-zemiakove pagače, nechal som v chlaničke cez noc vymiesené, ráno som prekladala a nechala pred pečením pokysnuť, boli chutnejšie ako čerstvo zamiesene