Tvarom a plnkou som sa nechala inšpirovať na jednom ruskom webe.
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 120 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 18 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Plnka: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas kysnutia ho minimálne dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 10 rovnakých častí - tieto moje mohli mať cca 90 - 100 g.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Potom pridáme mak, mleté orechy a necháme chvíľku prejsť varom. Odstavíme z ohňa a pridáme hrozienka a um. Dobre vymiešame.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Postupne každú časť vyvaľkáme do oválu - doska sa nemusí podsypávať s cestom sa dobre pracuje
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Do stredu natrieme makovú plnku
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Z dlhšej strany začneme rolovať
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Až vytvoríme tenší valček
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Jablká ošúpeme - mne stačili dve väčšie. Nakrájame na prúžky. Poukladáme v rade za sebou na vytvorený valček
                                                     - 
                                                    10
                                                    
A pomaličky rolujeme - ide to dobre -pomáhame si tak, že prstom pritláčame jabĺčka do cesta
                                                     - 
                                                    11
                                                    
A tu už vidíme prvý "rožkatý" koláčik
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Postupne takto vytvoríme všetkých desať častí. Zoberieme formu na pečenie torty - moja má priemer 26 cm, vymastíme ju maslom a postupne do nej naukladáme všetky koláčiky. Stredy môžeme posypať škoricou a vrchy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme hrubozrnným cukrom.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Dáme do vyhriatej rúry a pečiem na 180 C cca 30 minút. Ten čas pečenie je orientačný, každá rúra pečie inak. Doporučujem v polovici pečenia vrch zakryť alobalom. Ja som to urobila neskôr a doplatila som na to, vrchy niektorých jabĺčok nepekne zhnedli.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Tiež rada pečiem koláče z kysnutého cesta.