"Rožkatý" jablkový koláč fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 3. februára 2014

Tvarom a plnkou som sa nechala inšpirovať na jednom ruskom webe.

Suroviny

Cesto:
400 g
120 ml
2 PL
2 ks
1 ks
25 g
25 g
18 g
Plnka:
100 g
50 g
50 g
50 g
100 ml
1 PL
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny.

  2. 2

    Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas kysnutia ho minimálne dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.

  3. 3

    Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 10 rovnakých častí - tieto moje mohli mať cca 90 - 100 g.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Potom pridáme mak, mleté orechy a necháme chvíľku prejsť varom. Odstavíme z ohňa a pridáme hrozienka a um. Dobre vymiešame.

  5. 5

    Postupne každú časť vyvaľkáme do oválu - doska sa nemusí podsypávať s cestom sa dobre pracuje

  6. 6

    Do stredu natrieme makovú plnku

  7. 7

    Z dlhšej strany začneme rolovať

  8. 8

    Až vytvoríme tenší valček

  9. 9

    Jablká ošúpeme - mne stačili dve väčšie. Nakrájame na prúžky. Poukladáme v rade za sebou na vytvorený valček

  10. 10

    A pomaličky rolujeme - ide to dobre -pomáhame si tak, že prstom pritláčame jabĺčka do cesta

  11. 11

    A tu už vidíme prvý "rožkatý" koláčik

  12. 12

    Postupne takto vytvoríme všetkých desať častí. Zoberieme formu na pečenie torty - moja má priemer 26 cm, vymastíme ju maslom a postupne do nej naukladáme všetky koláčiky. Stredy môžeme posypať škoricou a vrchy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme hrubozrnným cukrom.

  13. 13

    Dáme do vyhriatej rúry a pečiem na 180 C cca 30 minút. Ten čas pečenie je orientačný, každá rúra pečie inak. Doporučujem v polovici pečenia vrch zakryť alobalom. Ja som to urobila neskôr a doplatila som na to, vrchy niektorých jabĺčok nepekne zhnedli.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
@medovnicek , musím pochváliť krásnu čistú prácu s makom a cestom. To ja keď náhodou robím niečo s makom, cesto je od neho komplet ufúľané. Napríklad ten valček na fotke č.8 by v mojom podaní nikdy nebol taký krásny biely :-)
Wow, žasnem nad kreativitou ľudí, ktorí vymýšľajú také nádherné a navyše jedlé veci. Krásne vydarený koláčik, o chutnosti niet pochýb.
Ja som tak rada,že som otvorila tento super recept!Unudene tu hľadám,hľadám,čo by ma zaujalo...a toť:utešený koláčik s veľmi zaujímavým spracovaním,a ešte k tomu výborná kombinácia,mak+jablká v kysnutom ceste.Ďakujem,že si sa podelila,@medovnicek ,chválim,*****,KK
ja sa s tebou nehrám @medovni ček, toto sa robí ?? :-) smejem sa, dúfam, že si pochopila, ešte nemám makovo slivkový od teba vyskúšaný a už zas si šuľkala spôsobom, aký Ti je vlastný, umeleckým, šikovným, krásnym na oko, aj na jazyk určite podľa surovín

Pridaj komentár k receptu: