Foto: medovnicek
Tvarom a plnkou som sa nechala inšpirovať na jednom ruskom webe.
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
120 ml |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
25 g |
|
25 g |
|
|
|
18 g |
|
|
|
Plnka: | |
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny.
-
2
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas kysnutia ho minimálne dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.
-
3
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 10 rovnakých častí - tieto moje mohli mať cca 90 - 100 g.
-
4
Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Potom pridáme mak, mleté orechy a necháme chvíľku prejsť varom. Odstavíme z ohňa a pridáme hrozienka a um. Dobre vymiešame.
-
5
Postupne každú časť vyvaľkáme do oválu - doska sa nemusí podsypávať s cestom sa dobre pracuje
-
6
Do stredu natrieme makovú plnku
-
7
Z dlhšej strany začneme rolovať
-
8
Až vytvoríme tenší valček
-
9
Jablká ošúpeme - mne stačili dve väčšie. Nakrájame na prúžky. Poukladáme v rade za sebou na vytvorený valček
-
10
A pomaličky rolujeme - ide to dobre -pomáhame si tak, že prstom pritláčame jabĺčka do cesta
-
11
A tu už vidíme prvý "rožkatý" koláčik
-
12
Postupne takto vytvoríme všetkých desať častí. Zoberieme formu na pečenie torty - moja má priemer 26 cm, vymastíme ju maslom a postupne do nej naukladáme všetky koláčiky. Stredy môžeme posypať škoricou a vrchy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme hrubozrnným cukrom.
-
13
Dáme do vyhriatej rúry a pečiem na 180 C cca 30 minút. Ten čas pečenie je orientačný, každá rúra pečie inak. Doporučujem v polovici pečenia vrch zakryť alobalom. Ja som to urobila neskôr a doplatila som na to, vrchy niektorých jabĺčok nepekne zhnedli.
Tiež rada pečiem koláče z kysnutého cesta.