"Rožkatý" jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Tvarom a plnkou som sa nechala inšpirovať na jednom ruskom webe.

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny.
  2. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas kysnutia ho minimálne dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.
  3. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 10 rovnakých častí - tieto moje mohli mať cca 90 - 100 g.
  4. Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Potom pridáme mak, mleté orechy a necháme chvíľku prejsť varom. Odstavíme z ohňa a pridáme hrozienka a um. Dobre vymiešame.
  5. Postupne každú časť vyvaľkáme do oválu - doska sa nemusí podsypávať s cestom sa dobre pracuje
  6. Do stredu natrieme makovú plnku
  7. Z dlhšej strany začneme rolovať
  8. Až vytvoríme tenší valček
  9. Jablká ošúpeme - mne stačili dve väčšie. Nakrájame na prúžky. Poukladáme v rade za sebou na vytvorený valček
  10. A pomaličky rolujeme - ide to dobre -pomáhame si tak, že prstom pritláčame jabĺčka do cesta
  11. A tu už vidíme prvý "rožkatý" koláčik
  12. Postupne takto vytvoríme všetkých desať častí. Zoberieme formu na pečenie torty - moja má priemer 26 cm, vymastíme ju maslom a postupne do nej naukladáme všetky koláčiky. Stredy môžeme posypať škoricou a vrchy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme hrubozrnným cukrom.
  13. Dáme do vyhriatej rúry a pečiem na 180 C cca 30 minút. Ten čas pečenie je orientačný, každá rúra pečie inak. Doporučujem v polovici pečenia vrch zakryť alobalom. Ja som to urobila neskôr a doplatila som na to, vrchy niektorých jabĺčok nepekne zhnedli.