Rohlíky plnené orieškovou Nutelou z brioškového cesta fotorecept
Foto: pusta
Briošky samotné sú úžasné pečivo. Ked už na sladko, rozhodla som sa naplniť Nutelou, ale z brioškového cesta som spravila rohlíky, tá kombinácia chutí Zobraziť celý popisBriošky samotné sú úžasné pečivo. Ked už na sladko, rozhodla som sa naplniť Nutelou, ale z brioškového cesta som spravila rohlíky, tá kombinácia chutí fantasticky, cesto je veľmi chutné, ľahučké, nadýchané a lístkovatie a Nutelou sa výborne dopĺňa. Ponúkam recept aj Vám.
porcií
príprava
na 190 ventilátor °C
Suroviny
600 - 650 g v závislosti od jej vlhkosti |
|
100 g |
|
1 štipka |
|
30 g čerstvé |
|
1 CL na posypanie droždia |
|
150 ml vlažná |
|
100 ml vlažné |
|
150 g /Hera |
|
1 ks do cesta |
|
1 ks na potretie |
|
2 PL do vajca na potretie |
|
podľa potreby na náplň |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som cukor, soľ a premiešala. Spravila som do nej jamku a rozklepla do nej jedno vajce.
-
2
Namrvila som tam droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom.
-
3
Droždie som zaliala vlažným mliekom, vlažnou vodou a pridala som pokrájané maslo. Kvások vykysol asi za 15 minút.
-
4
Všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké, pružné, mäkké cesto - asi 20 minút.
-
5
Nechala som ho prikryté utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 a 1/2 hodiny.
-
6
Cesto som ešte raz dôkladne prepracovala rukami a rozdelila som ho na 3 približne rovnaké časti. Netreba cesto na doske posypávať múkou, lebo vôbec nelepí, veľmi dobre sa s ním pracuje.
-
7
Každú časť som spracovala na guľatý bochník.
-
8
Každý bochník som rozvaľkala do kruhu na hrúbku asi 2 -3 mm.
-
9
Nožom som rozdelila kruh na osem častí.
-
10
Vzniklo osem trojuholníkov. Na širší koniec trojuholníka som dala asi 1 CL orieškovej Nutely. Trojuholníky cesta s náplňou som zvinula smerom k špičke do tvaru rohlíka a uložila som ich na plech s pečiacim papierom.
-
11
Potrela som rohlíky rozšľahaným vajcom, do ktorého som pridala mlieko, aby sa pri pečení vajce nespálilo. Rohlíky som nechala po natretí vajcom ešte 30 minút, dala som ich 1dalej od seba, lebo dosť zväčšia svoj objem.
-
12
Piekla som ich v trúbe vyhriatej ba 190 stupňov C s ventilátorom 10 minút. Nechala som ich na mriežke vychladnúť.
-
13
Tu som dala jeden rohlík rozlomený, pekne vidno náplň i ľahkú a nadýchanú štruktúru cesta, ktoré krásne lístkovatie. Sladké cesto výborne harmonizuje s orieškovou Nutelou a nie je presladené. Veľmi sme si včera pochutnali s dobrým citrónovým čajíkom.
-
14
ešte jeden pohľad zhora.
dakujem.
nemala som tolko nutely tak som dala mak, a aj tie boli fajne. Cesto nie je velmi sladke, ale ta nutela,to dokonale vyrovna :)
snažím sa len pracovať poctivo a aby mnou vložené recepty boli seriózne a zrozumiteľne spracované tak, aby sa dali aj spoľahlivo pripraviť každým jedným, komu sa páčia.
som veľmi rada, že sa tak vydarili a aj chutilo.
pre mňa sú zase všetky tvoje recepty zárukou kvality. :-)
dakujem za vyskúšanie, nádherné foto, ktoré si pridala i za úžasné ocenenie.
Len ma zarazila jedna vec... Ak cesto rozdelím na 3 časti, a z každej urobím 8 rožkov, tak je to dokopy 24. A nie 32, ako je uvedené na začiatku receptu 😊