Foto: evusik
keď neviem čo variť, alebo mám chuť na niečo jednoduché a rýchle urobím si risotto...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
na prípravu samotného risotta potrebujeme olej, ryžu, vývar a bylinky, napr. estragón alebo tymián... ja momentálne používam BIO zeleninový bujón, ktorý je vraj vhodný aj pre malé deti... no neviem, pri prvom použití som bola nemilo prekvapená aký veľmi slaný je tento bujón, tak ho používam len pri varení pre nás dospelých a už ho asi viac nekúpim
-
2
do vyššieho hrnčeka dáme trochu oleja, pridáme ryžu, bylinky dobre premiešame a hneď prilejeme trochu vývaru, keď ryža vypije vývar, znovu dolejeme a stále premiešavame, vývar prilievame stále v dostatočnom množstve, premiešavame až pokiaľ nie je ryža mäkká tak akurát... nesolila som, práve preto, že vývar bol slaný až až...
-
3
a pripravíme si zeleninu...špargľu najskôr očistíme pomocou škrabky, odrežeme drevnaté konce a špargľu nakrájame na asi 3cm kúsky... v panvici zohrejeme trochu oleja z naložených paradajok a na tomto oleji orestujeme špargľu spolu s nakrájanými šampiňónmi, môžeme podliať troškou vývaru a prikryté podusiť, ale iba krátko, asi 10 minút
-
4
odstavíme z ohňa, pridáme nakrájané sušené paradajky... ak nemáme sušené, pridáme čerstvé ošúpané paradajky tie ale krátko orestujeme, pridáme ešte petržlenovú vňať, čerstvý estragón alebo tymián a dobre premiešame
-
5
do hotovej ryže pridáme kúsok masla a za hrsť nastrúhaného parmezánu a zamiešame
-
6
ryžu pridáme k zelenine a premiešame
-
7
a môžeme podávať... posypeme ešte parmezánom a dobrú chuť!
@safran ja mám asi najradšej tekvicové risotto, hlavne preto, že milujem Hokaido...
@kukulienka71 ďakujem... teraz sa dobre fotí lebo svieti slniečko a je dobré svetlo :-)
@frezia68 veď práve preto aj ja rada robím risotto, že si ho vždy môžem prispôsobiť svojim chutiam a stavu chladničky :-)
@bozulka na balkóne mi tak krásne kvitne pažítka, tak pri nej sedávam a teším sa s kvietkov a dnes som mala na návšteve aj dvoch čmeliačikov