Foto: evusik
Keď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto Zobraziť celý popisKeď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto ako robila moja mama. Uvarená ryža sa zmiešala s poduseným mäsom a zeleninou.... Talianske risotto je ale hlavne o ryži, teda aspoň ja to tak vidím, dôležité je dodržať postup a potom si už len vybrať - buď sa prísne držať receptu alebo si do risotta dať to čo mi chutí... ja väčšinou volím ten druhý postup a vždy si pochutím :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
na prípravu risotta potrebujeme kvalitnú taliansku ryžu špeciálne určenú na risotto a tou je napr. ryža Arborio, ktorú u nás bežne dostať kúpiť v obchodných reťazcoch... parmazán - určite je najlepší ale nie každý má naň peniaze, dobré sú aj mnohé naše tvrdé syry, skúste syry Liptov, ja som bola doteraz vždy spokojná.... vývar - ja si mrazím vývar do zásoby, keď chcem ozaj dobré risotto použijem ten môj domáci, keď sa ponáhľam použijem kocku zeleninového bujónu - aj tak sa dá... no a ešte dobré vínko, ktoré použijeme na prípravu, pohárik si dáme počas prípravy a pohárik na záver :-)
-
2
na olivovom oleji speníme na drobučko nakrájanú cibuľku, najlepšie šalotku a pridáme ryžu. Ryžu za žiadnych okolností neoplachujeme :-) no-no-no! nech vás to ani nenapadne, všetko to dobré by ste spláchli do umývadla :-(
-
3
ryžu krátko orestujeme, prilejeme víno a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol. Potom už len miešame a prilievame vývar, vždy po troche. Miešame pokiaľ si ryža vývar nevypije a zas dolejme... a sledujeme ako nám risotto krásne krémovatie :-)
-
4
keď je ryža skoro hotová pridáme cuketu a baby karotku, alebo akúkoľvek inú zeleninu, alebo tento bod celkom preskočíme a spravíme si risotto len so syrom :-) ešte podlejeme vývarom a necháme dôjsť pod pokrievkou, ale nezabudneme kontrolovať aby sa nám to neprichytilo. Na záver osolíme, okoreníme...
-
5
posypeme veľkou hrsťou nastrúhaného syra a hrudkou masla a zamiešame
-
6
pridáme bylinky
-
7
a ja som si ešte na vrch dala dupľu syra :-)
@margaretka28 ja som tiež cuketová, hlavne teraz keď ich mám plnú záhradu :-)
@izabella929 dúfam, že si pochutíš...
čo sa týka prípravy risotta už sa mi stalo, že mi povedali, že také rozvarené rizoto im nechutí, že som to ja pokazila a rozvarila ryžu, alebo že som ju neopláchla... skrátka niekto nepochopí, že správne risotto je práve takéto (aj keď toto moje nie je žiaden originál) a ja to neriešim, každý nech si je čo mu chutí :-)
dnes si idem urobiť cukinové s hráškom...tak som pozerala inšipirácie:)
@radox1 na varení je výborné to, že každý si spraví podľa svojej chuti, no nie? :-)