Risotto s cuketou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. augusta 2012
Risotto s cuketou (fotorecept)
Foto: evusik

Keď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto ako robila moja mama. Uvarená ryža sa zmiešala s poduseným mäsom a zeleninou.... Talianske risotto je ale hlavne o ryži, teda aspoň ja to tak vidím, dôležité je dodržať postup a potom si už len vybrať - buď sa prísne držať receptu alebo si do risotta dať to čo mi chutí... ja väčšinou volím ten druhý postup a vždy si pochutím :-)

5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na prípravu risotta potrebujeme kvalitnú taliansku ryžu špeciálne určenú na risotto a tou je napr. ryža Arborio, ktorú u nás bežne dostať kúpiť v obchodných reťazcoch... parmazán - určite je najlepší ale nie každý má naň peniaze, dobré sú aj mnohé naše tvrdé syry, skúste syry Liptov, ja som bola doteraz vždy spokojná.... vývar - ja si mrazím vývar do zásoby, keď chcem ozaj dobré risotto použijem ten môj domáci, keď sa ponáhľam použijem kocku zeleninového bujónu - aj tak sa dá... no a ešte dobré vínko, ktoré použijeme na prípravu, pohárik si dáme počas prípravy a pohárik na záver :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na olivovom oleji speníme na drobučko nakrájanú cibuľku, najlepšie šalotku a pridáme ryžu. Ryžu za žiadnych okolností neoplachujeme :-) no-no-no! nech vás to ani nenapadne, všetko to dobré by ste spláchli do umývadla :-(

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ryžu krátko orestujeme, prilejeme víno a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol. Potom už len miešame a prilievame vývar, vždy po troche. Miešame pokiaľ si ryža vývar nevypije a zas dolejme... a sledujeme ako nám risotto krásne krémovatie :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď je ryža skoro hotová pridáme cuketu a baby karotku, alebo akúkoľvek inú zeleninu, alebo tento bod celkom preskočíme a spravíme si risotto len so syrom :-) ešte podlejeme vývarom a necháme dôjsť pod pokrievkou, ale nezabudneme kontrolovať aby sa nám to neprichytilo. Na záver osolíme, okoreníme...

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypeme veľkou hrsťou nastrúhaného syra a hrudkou masla a zamiešame

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme bylinky

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a ja som si ešte na vrch dala dupľu syra :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@2010 to máš tak, od malička sme boli zvyknutí na ryžu so zeleninou a hovorili sme tomu rizoto... v pondelok mama uvarila hrniec ryže, mäso z nedeľnej polievky udusila na cibuľke, pridala varenú zeleninu, všetko zmiešala s ryžou a výdatný obed doplnený kyslou uhorkou bol na stole... zvyk je železná košeľa, dodnes tomuto jedlu hovoríme rizoto a ja osobne ho mám ohromne rada....
čo sa týka prípravy risotta už sa mi stalo, že mi povedali, že také rozvarené rizoto im nechutí, že som to ja pokazila a rozvarila ryžu, alebo že som ju neopláchla... skrátka niekto nepochopí, že správne risotto je práve takéto (aj keď toto moje nie je žiaden originál) a ja to neriešim, každý nech si je čo mu chutí :-)
nádhera.-))) tak toto robím určite zajtra.-))))milujem rizozo akékoľvek, ale toto ma oslovilo.-)