Risotto s cuketou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Keď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto ako robila moja mama. Uvarená ryža sa zmiešala s poduseným mäsom a zeleninou....
Talianske risotto je ale hlavne o ryži, teda aspoň ja to tak vidím, dôležité je dodržať postup a potom si už len vybrať - buď sa prísne držať receptu alebo si do risotta dať to čo mi chutí... ja väčšinou volím ten druhý postup a vždy si pochutím :-)
5 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- na prípravu risotta potrebujeme kvalitnú taliansku ryžu špeciálne určenú na risotto a tou je napr. ryža Arborio, ktorú u nás bežne dostať kúpiť v obchodných reťazcoch... parmazán - určite je najlepší ale nie každý má naň peniaze, dobré sú aj mnohé naše tvrdé syry, skúste syry Liptov, ja som bola doteraz vždy spokojná.... vývar - ja si mrazím vývar do zásoby, keď chcem ozaj dobré risotto použijem ten môj domáci, keď sa ponáhľam použijem kocku zeleninového bujónu - aj tak sa dá... no a ešte dobré vínko, ktoré použijeme na prípravu, pohárik si dáme počas prípravy a pohárik na záver :-)
- na olivovom oleji speníme na drobučko nakrájanú cibuľku, najlepšie šalotku a pridáme ryžu. Ryžu za žiadnych okolností neoplachujeme :-) no-no-no! nech vás to ani nenapadne, všetko to dobré by ste spláchli do umývadla :-(
- ryžu krátko orestujeme, prilejeme víno a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol. Potom už len miešame a prilievame vývar, vždy po troche. Miešame pokiaľ si ryža vývar nevypije a zas dolejme... a sledujeme ako nám risotto krásne krémovatie :-)
- keď je ryža skoro hotová pridáme cuketu a baby karotku, alebo akúkoľvek inú zeleninu, alebo tento bod celkom preskočíme a spravíme si risotto len so syrom :-) ešte podlejeme vývarom a necháme dôjsť pod pokrievkou, ale nezabudneme kontrolovať aby sa nám to neprichytilo. Na záver osolíme, okoreníme...
- posypeme veľkou hrsťou nastrúhaného syra a hrudkou masla a zamiešame
- pridáme bylinky
- a ja som si ešte na vrch dala dupľu syra :-)