Foto: zuzanka1367
Pre mňa výnimočný deň si zaslúži aj výnimočné jedlo,aspoň som sa o to snažila. Stále mám neuveriteľný rešpekt pre prípravou steaku, bola by škoda Zobraziť celý popisPre mňa výnimočný deň si zaslúži aj výnimočné jedlo,aspoň som sa o to snažila. Stále mám neuveriteľný rešpekt pre prípravou steaku, bola by škoda takej peknej flákoty :) Konštruktívnej kritike a dobrým radám od majstrov steaku sa stále poteším.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Steak vymasírujeme olivovým olejom, ja som mala ochutený chilli, posypeme hrubo mletým čiernym korením a necháme oddýchnuť pri izbovej teplote. Rozpálime panvicu bez tuku a na riadne rozhorúčenú položíme steak, cesnak rozpučíme rukou a prihodíme do panvice. Necháme ho na prvej strane bez toho, aby sme s ním hýbali, nedajbože pichali 2 minúty 30 sekúnd, prevrátime na druhú stranu a opečieme 2 minúty.
-
2
Opečený steak vyberieme hojne osolíme a uložíme zakrytý do tepla odpočinúť a splynúť chute pokiaľ budeme robiť omáčku. Na panvicu, kde sme robili steak pridáme maslo a osmažíme na ňom cibuľu, na cibuľu opatrne nalejeme whisky, ak varíte na plynovom sporáku radšej lejte mimo plameňa, aby neboli pľuzgiere :)
-
3
Prehrejte prilejte smotanu, vývar, alebo výpek a nechajte zredukovať. Pokiaľ sa omáčka zredukuje, vytiahneme oddýchnutý steak a nakrájame na plátky. Do hotovej omáčky vmiešame malý kúsok studeného masla.
-
4
U nás ako príloha boli na masle opečené zemiaky, podľa vlastného uváženia si prílohu zvolíte, akú máte radi, tanier pre podávaním predhrejeme, dáme horúcu omáčku, šťavnatý steak a užijeme si to :)
Chut masa iba deformuje a "presolenim" nici maso a chut! (Nehovoriac, ze sol je "biely jed"...!)...Tragedia! Pustite ju radsej do kuchyne robit omacky..., ale nie nicit nalepsie maso! Ona totiz ani netusi...-(;!
A z toho chudáka si nič nerob, to má z toho, že zrejme nesolí, potom je na nervy :-)
P.S. Niekto sa živí jedlom a niekto "žlčou"...
@zuzanka1367 pekny recept 5*
Možno ešte, ak by mi poradil @duskousko , ten vie dobre skritizovať, ale ešte nič nepridal.....len by som chcela od neho vedieť, ako správne pripraviť tento steak podľa neho, a ako ho jesť, ak sa nesmie krájať, mám si ho vziať do rúk vcelku a trhať zubami?
alebo bez pretlaku, len vino a chilli a mozes aj nejake bylinky
s fazulkami a paradajkou
Ak vám doma zachutilo mäsko s whisky, možno sa ti bude páčiť aj tento recept, u nás už zopárkrát bodoval :-) varecha.pravda.sk/recepty/jahnacie-kotlety-s-whisky-cili-...