Rezy s citrónovou plnkou lemon curd fotorecept

havino - fotkahavino, 12. apríla 2015
Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept)
Foto: havino

Inšpirácia na tieto rezy vznikla s pridaním tohto receptu: TU hneď vtedy som podobné rezy upiekla. Krém je osviežujúci Zobraziť celý popisInšpirácia na tieto rezy vznikla s pridaním tohto receptu: TU hneď vtedy som podobné rezy upiekla. Krém je osviežujúci a veľmi lahodný.

Suroviny

Lemon curd:
3 ks väčšie(alebo 4 menšie)
120 g
150 g
4 ks surové
Piškót:
4 ks surové
4 PL
4 PL
4 PL
1 bal.
50 g
1 ČL
podľa chuti
Krém:
250 g (alebo tvaroh jemný)
1/2 bal. za studena




Postup

  1. 1

    Základom krému je príprava Lemon curd. V iných receptoch sa mieša nad parou, nakoľko sa pridávajú surové vajcia. Kto nemá odvahu a má svätú trpezlivosť, odporúčam miešať zmes do zhustnutia nad parou. Ja trpezlivosť nemám, ale odvaha mi sem tam nechýba, tak už po niekoľký krát ho pripravujem v širokom hrnci so sendvičovým dnom, miešam rýchlosťou blesku. Kúpila som bio citróny, tieto tri mali váhu vyše 500 g. Pred vytlačením som ich postrúhala, následne vytlačila. Do hrnca som dala cukor, maslo, citrónovú šťavu, kôru. Keď sa maslo roztopilo, pridala som rozšľahané celé vajcia a miešala a miešala. Neopustiť miesto od šporáka, aby nevznikla citrónová praženica, ale lahodný krém. Začala som ho variť na stupni 2 sklokeramickej doske. Po každých cca 5 minútach som pridávala teplotu. Keď som videla, že už praženica nehrozí, zmes hustla, pridala som teplotu opäť a končila som na 9 tke. Miešame pokiaľ krém nebude vyzerať, ako puding. Keď sa bude rysovať a robiť cestička, odstavíme a dáme vychladnúť. Je tam maslo, chladnutím stuhne na krémovú konzistenciu.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto vyzeral môj pred odstavením a následným chladnutím.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ krém chladne, pripravíme si piškotu. Použila som už aj čistú bielu, aj kakaovú, teraz som chcela vyskúšať orieškovú. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme vlažnú vodu, orechy, citrónovú kôru, zapracujeme do zmesi. Postupne po lyžiciach pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka a po častiach tuhý vyšľahaný sneh z bielkov. Dáme piecť, použila som tortovú formu priemer 24 cm. Piekla som s ventilátorom na 180 C.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piškótu necháme vychladnúť. Následne prekrojíme, potrieme džemom podľa chuti. Ja som ten na foto dostala, ako darček z Egypta, z akého ovocia je, nepoznám, ale chutil výborne a hlavne farbou mi zapasoval. Prvú polovicu piškóty potretú džemom vložíme späť do formy a potrieme krémom. Dala som väčšiu časť krému. Prikryjeme druhým plátom, ktorý tiež potrieme džemom a na to navrstvíme ostatnú časť krému.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na krém so smotanou si nachystáme želatínu za studena. Kedže ho ideme dať len polovicu, tak podla návodu, polovicu obsahu sáčku zamiešame intenzívnejšie v pol deci vody, miešaním želatína naberie na objeme, napučí a začneme pridávať na prvý krát len lyžicu pochúťkovej smotany, alebo tvarohu. Rýchlejšie zamiešame želatínu s lyžicou, dvoma smotany a do zmiešanej už smelo môžme pridať bez toho, aby sa spravili hrčky ďalšie množstvo smotany. Do zmiešanej smotany so želatínou primiešame lemon curd. Na posledných fotkách je vidieť jeho konzistenciu po vychladnutí. Tu si môžte krém dosladiť práškovým cukrom podľa vlastnej chuti. Polovicou želatíny som sa istila, aby mi pri krájaní neutekal krém, spevnila ho.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme aj vrchnú časť koláča a dáme do chladničky stuhnúť. Povrch posypeme plátkami mandlí, alebo mletými orieškami, podľa chuti. Fotka s mandľami chýba, jednoducho som zabudla odfotiť. Krém je výraznej citrónovej chuti, nie je presladený, zjemnený pochúťkovou smotanou. Už som použila aj roztierateľný tvaroh a chuť dá sa povedať tá istá.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu som krém použila v jednej vrstve, také jednohubky.

    Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kukulienka71
@havino , zasa som to čítala ako nejakú detektívku, ako aj postup na prípravu ghee od teba:-)), výborne si to zvládla, nielen tortu ale aj celkovo popis, tiež som ten typ, že trpezlivosť mi niekedy chýba ale odvaha nie, tak sa budem hrať aj ja dúfam niekedy s týmto receptom. 5*, KK, foto úplne dokonalé, priam umelecké;-)
mesiar50
Spravila si pekné rezy Tánička a ich chuť musí byť fascinujúca.
havino
@dzejsik dakujem za komentár
@kukulienka , dakujem pekne, :-) ved to aj je v tom duchu, ako výroba ghee, len miešať treba viac, ako robot, o dušu, ale výsledok, nedajboh olíznuť, naozaj skús, predstav si na pare vajcia s cukrom a v nich citron a veľa citrónu
@Lacko , dakujem veľmi pekne, ved to, na foto sa tá chuť nedá cítiť, len podla surovín
kecemis
Tak takuto dobrotu som mal naposledy, ked este moja mamina vypekala. Bol to jej oblubeny zakusok. Fotka je tak krasna, ze sa mi pri pohlade nanu zakusok uplne rozplinul v ustach.
havino
@Mirko , ešte tu lášujem, pomaly odchádzam, idem vypnúť a včul čítam tvoj krásny komentár, až ma dojal, dakujem
izabella929
@havino , prekrásna práca a veľmi chutné rezy...)už som niečo podobné piekla, takže viem, že táto je fantastická...
tassiedevil
skvelá kombinácia surovín...pekný a chutný osviežujúci koláčik.. rozhodne zaslúži 5*
ancicka
osviežujúcu koláčik si pripravila,viem si tu chuť predstaviť.Možno raz sa odhodlám urobiť tiež,ja trpezlivosti zasa mám dostatok,takže mi nič nebrámi,že?!kk
zuzanka1367
Tak ja tej trpezlivosti na rozdávanie nemám, sama mám málo :), ale na toto sa podľa tvojho receptu odhodlám, pekné!!!
katka78
Veľmi dobre vyzerajúce rezy, verím že aj svieže a chutné! Už podľa surovín a postupu viem, že by som kúskom-dvoma nepohrdla :-)
aleana
Krásne, láka vyskúšať ☺ rozmýšľam dať do lemon curdu Mascarpone. ..
marta5
Nádherné a iste veľmi chutné.Určite vyskúšam-ten citronový krém je iste perfektný.
havino
@katar ínka, dakujem, je to najcitronovejší krém, aký som kedy jedla
@aleana , ja som tiež na ten účel kúpila mascarpone, ale som si to potom nakoniec rozmyslela, že menej tukov, ale ak skúsiš, len dobré musí byť, už by som ale želatínu nedávala, dakujem za nahliadnutie
@marta5 , citronovo smotanový, jemný, dakujem veľmi pekne
kukulienka71
@havino , ty mi pripravuješ najnapínavejšie chvíle v kuchyni:-D psychicky aj fyzicky som bola pripravená na prípravu lemon curdu podľa teba, myslela som, že to bude trvať dlho, ale nie, bolo to za chvíľku, len som fakt miešala o dušu:-)), po vychladnutí som pridala hustý tučný tvaroh


a potom som tým krémom plnila keksy ako Bebe, naozaj osviežujúca chuť, echt citrónové, mňam!


1x havino
havino
toľká krása @kukulienka a Tvoja šikovnosť. Je to riziko, veľké riziko, miešať o dušu na ohni, aby nebola citrónová praženička :-), ale si to perfektne zvládla, ved čo Ty nezvládneš,však že? som rada, teší ma to a hlavne, že chutil curd, ako nám. No takto určite aj ja natriem medzi BB, bohovský nápad, aj to pekne vyzerá. Už len na okraj, som na dnes piekla makové rožky a kokosový od tatranky a mladší, že a ten citrónový nemáme?? no ako keby sa robil na počkanie:-) V lete si lemon curd narobím do zásoby, dá sa s ním čarovať, či keksy, či piškoty, či piškot a chuť skvelá vždy. Ďakujem opäť za prekvapenie a za krásne foto.
violeta
Chutná torta, @havino , zaujímavá chuť, použila som jemný tvaroh a trocha smotanovej nátierky, želatinu nebolo vôbec treba, torta drží perfektne tvar, krému bolo tak veľa, že som dorobila ešte jeden korpus...Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia