Rezy s citrónovou plnkou lemon curd (fotorecept)

Autor receptu: havino

Inšpirácia na tieto rezy vznikla s pridaním tohto receptu: TU hneď vtedy som podobné rezy upiekla. Krém je osviežujúci a veľmi lahodný.

Suroviny

Postup

  1. Základom krému je príprava Lemon curd. V iných receptoch sa mieša nad parou, nakoľko sa pridávajú surové vajcia. Kto nemá odvahu a má svätú trpezlivosť, odporúčam miešať zmes do zhustnutia nad parou. Ja trpezlivosť nemám, ale odvaha mi sem tam nechýba, tak už po niekoľký krát ho pripravujem v širokom hrnci so sendvičovým dnom, miešam rýchlosťou blesku. Kúpila som bio citróny, tieto tri mali váhu vyše 500 g. Pred vytlačením som ich postrúhala, následne vytlačila. Do hrnca som dala cukor, maslo, citrónovú šťavu, kôru. Keď sa maslo roztopilo, pridala som rozšľahané celé vajcia a miešala a miešala. Neopustiť miesto od šporáka, aby nevznikla citrónová praženica, ale lahodný krém. Začala som ho variť na stupni 2 sklokeramickej doske. Po každých cca 5 minútach som pridávala teplotu. Keď som videla, že už praženica nehrozí, zmes hustla, pridala som teplotu opäť a končila som na 9 tke. Miešame pokiaľ krém nebude vyzerať, ako puding. Keď sa bude rysovať a robiť cestička, odstavíme a dáme vychladnúť. Je tam maslo, chladnutím stuhne na krémovú konzistenciu.
  2. Takto vyzeral môj pred odstavením a následným chladnutím.
  3. Pokiaľ krém chladne, pripravíme si piškotu. Použila som už aj čistú bielu, aj kakaovú, teraz som chcela vyskúšať orieškovú. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme vlažnú vodu, orechy, citrónovú kôru, zapracujeme do zmesi. Postupne po lyžiciach pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka a po častiach tuhý vyšľahaný sneh z bielkov. Dáme piecť, použila som tortovú formu priemer 24 cm. Piekla som s ventilátorom na 180 C.
  4. Piškótu necháme vychladnúť. Následne prekrojíme, potrieme džemom podľa chuti. Ja som ten na foto dostala, ako darček z Egypta, z akého ovocia je, nepoznám, ale chutil výborne a hlavne farbou mi zapasoval. Prvú polovicu piškóty potretú džemom vložíme späť do formy a potrieme krémom. Dala som väčšiu časť krému. Prikryjeme druhým plátom, ktorý tiež potrieme džemom a na to navrstvíme ostatnú časť krému.
  5. Na krém so smotanou si nachystáme želatínu za studena. Kedže ho ideme dať len polovicu, tak podla návodu, polovicu obsahu sáčku zamiešame intenzívnejšie v pol deci vody, miešaním želatína naberie na objeme, napučí a začneme pridávať na prvý krát len lyžicu pochúťkovej smotany, alebo tvarohu. Rýchlejšie zamiešame želatínu s lyžicou, dvoma smotany a do zmiešanej už smelo môžme pridať bez toho, aby sa spravili hrčky ďalšie množstvo smotany. Do zmiešanej smotany so želatínou primiešame lemon curd. Na posledných fotkách je vidieť jeho konzistenciu po vychladnutí. Tu si môžte krém dosladiť práškovým cukrom podľa vlastnej chuti. Polovicou želatíny som sa istila, aby mi pri krájaní neutekal krém, spevnila ho.
  6. Potrieme aj vrchnú časť koláča a dáme do chladničky stuhnúť. Povrch posypeme plátkami mandlí, alebo mletými orieškami, podľa chuti. Fotka s mandľami chýba, jednoducho som zabudla odfotiť. Krém je výraznej citrónovej chuti, nie je presladený, zjemnený pochúťkovou smotanou. Už som použila aj roztierateľný tvaroh a chuť dá sa povedať tá istá.
  7. Tu som krém použila v jednej vrstve, také jednohubky.