Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. septembra 2018 9:45
Ďalšie recepty »
Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept)Foto: Sracz

Jemne upravený variant receptu Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Cookbook“ str. 197. Obľúbili sme si ho hlavne pre jeho nové pohľady na svet úžitkových rastlín a ich vplyv na zdravú výživu. Rýchlo sme si obaja na nový trend zvykli a zhodne potvrdzujeme priaznivé odrazy na naše „telesné schránky“ ako na vonok, tak aj z vnútra. Prezentovaný šalát je vhodný ako samostatné jedlo i ako príloha nielen pre Váš „figurálny“ vzhľad, ale aj pre dietárov, žaludkárov a žĺčnikárov. Načim iba „vydržať“!

2-4
porcie
15 min
príprava
25-30 min
na 200-210 °C

Suroviny

500-600 g červená
podľa chuti (môže byť aj morská)
podľa chuti
2-3 PL (alebo olivový)
2-3 PL
Zálievka:
2-3 ks (nemusia byť)
podľa potreby
120-150 ml
60-75 ml
2-3 strúčikov (nemusí byť)
0,5 ML (nemusí byť)
1-1,5 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Rúru som nechl vyhriať na 200-210 °C (425 °F); očistil, poumýval a osušil som reďkovky, tentoraz červené guľaté, ale môžete použiť s bársakými farbami a tvarmi, potom som ich

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájal podľa veľkosti na ¼, 1/3, či ½, porozkladal v pekáči, prstami posypal jemne soľou, čerstvo mletým čiernym korením, polial 2-3 PL avokádového oleja. Keby som ho zhodou okolností nemal, použil by som klasický olivový. Pukami premiešal a vložil na 12-14´ do vyhriatej rúry, potom premiešal, pokryl hoblinkami z 2-3 PL masla a vrátil do rúry na ďalších 12-14´.

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som si pripravil zálievku z rozotretých ančovičiek, morskej soli, čerstvo mletého čierneho korenia, pretlačených strúčikov cesnaku, pokrájaných petržlenových a mätových lístočkov, trošky výpeku, mletého turmericu (kurkumy) a opečené reďkovky.

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ňou polial, premiešal, na záver pokvapkal extrapanenským olivovým olejom, ktorý práve bez tepelnej úpravy priaznivo pôsobí na naše zažívacie ústrojenstvo a

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotový teplý šalát predstavil na stole. Môže sa kontumovať horúci, ale aj s izbovou teplotou. Pečené zemiaky aj v našich kuchyniach predstavujú jednu z tradičných slovenských príloh. Je si však potrebné uvedomiť, že vzhľadom na moderný spôsob života spojený s malou stratou fyzickej energie, patria na „negatívny pól“ našej výživy. Na naše šťastie, reďkovky je možné aj ľahko piecť a ak ich posypete čerstvými bylinkami, ale aj zelinkami, zjemníte maslom alebo olejom, stanú sa perfektnou substitúciou nami obľúbených zemiakov. Ochutnajte a uvidíte!

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Smutný pohľad na riečisko s kaskádou jedného z AZ kanálov, ktoré už dlhé roky, tak ako aj všetky ostatné, nepocítilo slasť tečúcej vody. Domov nad aj pod kaskádou tohoto, si privlastnili rôzne tráviny a vŕbové kroviská.

    Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist