Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát fotorecept
Foto: Sracz
Jemne upravený variant receptu Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Cookbook“ str. 197. Obľúbili sme si ho hlavne pre jeho nové pohľady Zobraziť celý popisJemne upravený variant receptu Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Cookbook“ str. 197. Obľúbili sme si ho hlavne pre jeho nové pohľady na svet úžitkových rastlín a ich vplyv na zdravú výživu. Rýchlo sme si obaja na nový trend zvykli a zhodne potvrdzujeme priaznivé odrazy na naše „telesné schránky“ ako na vonok, tak aj z vnútra. Prezentovaný šalát je vhodný ako samostatné jedlo i ako príloha nielen pre Váš „figurálny“ vzhľad, ale aj pre dietárov, žaludkárov a žĺčnikárov. Načim iba „vydržať“!
porcie
príprava
na 200-210 °C
Suroviny
500-600 g červená |
|
podľa chuti (môže byť aj morská) |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
2-3 PL |
|
Zálievka: | |
2-3 ks (nemusia byť) |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
120-150 ml |
|
60-75 ml |
|
2-3 strúčikov (nemusí byť) |
|
0,5 ML (nemusí byť) |
|
1-1,5 PL |
|
Postup
-
1
Rúru som nechl vyhriať na 200-210 °C (425 °F); očistil, poumýval a osušil som reďkovky, tentoraz červené guľaté, ale môžete použiť s bársakými farbami a tvarmi, potom som ich
-
2
pokrájal podľa veľkosti na ¼, 1/3, či ½, porozkladal v pekáči, prstami posypal jemne soľou, čerstvo mletým čiernym korením, polial 2-3 PL avokádového oleja. Keby som ho zhodou okolností nemal, použil by som klasický olivový. Pukami premiešal a vložil na 12-14´ do vyhriatej rúry, potom premiešal, pokryl hoblinkami z 2-3 PL masla a vrátil do rúry na ďalších 12-14´.
-
3
Medzitým som si pripravil zálievku z rozotretých ančovičiek, morskej soli, čerstvo mletého čierneho korenia, pretlačených strúčikov cesnaku, pokrájaných petržlenových a mätových lístočkov, trošky výpeku, mletého turmericu (kurkumy) a opečené reďkovky.
-
4
Ňou polial, premiešal, na záver pokvapkal extrapanenským olivovým olejom, ktorý práve bez tepelnej úpravy priaznivo pôsobí na naše zažívacie ústrojenstvo a
-
5
hotový teplý šalát predstavil na stole. Môže sa kontumovať horúci, ale aj s izbovou teplotou. Pečené zemiaky aj v našich kuchyniach predstavujú jednu z tradičných slovenských príloh. Je si však potrebné uvedomiť, že vzhľadom na moderný spôsob života spojený s malou stratou fyzickej energie, patria na „negatívny pól“ našej výživy. Na naše šťastie, reďkovky je možné aj ľahko piecť a ak ich posypete čerstvými bylinkami, ale aj zelinkami, zjemníte maslom alebo olejom, stanú sa perfektnou substitúciou nami obľúbených zemiakov. Ochutnajte a uvidíte!
-
6
Smutný pohľad na riečisko s kaskádou jedného z AZ kanálov, ktoré už dlhé roky, tak ako aj všetky ostatné, nepocítilo slasť tečúcej vody. Domov nad aj pod kaskádou tohoto, si privlastnili rôzne tráviny a vŕbové kroviská.
rada skusam tvoje recepty! A tesim sa na tvoje komentare pod fotkami. Vzdy si predstavujem, ako to asi v tej Amerike mate !! Ako sa tam vari a co vsetko tam v potravinach maju, co tu u nas nie je.
Tento recept s redkovkami je fantasticky. Tu sa v nasich obchodoch objavili opat cervene redkovky, tak ho zajtra vyskusam. Som rada, ze obcas pridas nieco na sposob zdravej stravy a stihlejsiu liniu. Tiez sa snazim udrziavat si hmotnost a casto uz neviem, co vymysliet so zeleniny. Potesim sa, ked recepty tohto typu zaradis castejsie, ked sa podelis o nieco nove, co si vyskusal v kuchyni.