Foto: nikola166
Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia rebarbory a maku môže byť taká výborná :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ks |
|
na špičku noža |
|
štipka |
|
3/4 kocky |
|
1 ks |
|
Maková plnka: | |
1/2 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
2 PL |
|
2 hrnčeky |
|
|
|
4 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
Okrem toho: | |
1 hrnček |
|
3 PL |
|
Poleva: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
4 PL |
|
|
Postup
-
1
Očistenú rebarboru nakrájame na kúsky, zmiešame s cukrom a necháme cez noc pustiť šťavu. Na druhý deň necháme rebarboru odkvapkať a šťavu odložíme.
-
2
Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme maslo a vajce. Všetky prísady rýchlo spracujeme na cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu odpočinúť v chlade. ( hrnček = 250 ml )
-
3
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vložíme ho do formy ( vymazanej, múkou vysypanej ). Cesto zaťažíme strukovinou a predpečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
-
4
Mlieko, smotanu, maslo a citrónovú kôru necháme zovrieť.
-
5
Pridáme mletý mak a cukor a varíme asi 10 minút.
-
6
Do vychladnutej makovej plnky vmiešame rozšľahané žĺtky a tuhý sneh z bielkov.
-
7
Na cesto poukladáme rebarboru.
-
8
Navrch rozotrieme makovú plnku a dopekáme ešte asi 50 minút.
-
9
Po vychladnutí koláč potrieme polevou a ozdobíme čokoládou. Kto chce, polevu môže úplne vynechať a koláčik poliať iba čokoládou. Je výborný !! :)) Zmizne za pár minút.
Diskusia k receptu