Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia rebarbory a maku môže byť taká výborná :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| na špičku noža | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 3/4 kocky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Maková plnka: | |
| 1/2 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 hrnčeky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Okrem toho: | |
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Poleva: | |
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Očistenú rebarboru nakrájame na kúsky, zmiešame s cukrom a necháme cez noc pustiť šťavu. Na druhý deň necháme rebarboru odkvapkať a šťavu odložíme.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme maslo a vajce. Všetky prísady rýchlo spracujeme na cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu odpočinúť v chlade. ( hrnček = 250 ml )
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vložíme ho do formy ( vymazanej, múkou vysypanej ). Cesto zaťažíme strukovinou a predpečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Mlieko, smotanu, maslo a citrónovú kôru necháme zovrieť.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Pridáme mletý mak a cukor a varíme asi 10 minút.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Do vychladnutej makovej plnky vmiešame rozšľahané žĺtky a tuhý sneh z bielkov.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Na cesto poukladáme rebarboru.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Navrch rozotrieme makovú plnku a dopekáme ešte asi 50 minút.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Po vychladnutí koláč potrieme polevou a ozdobíme čokoládou. Kto chce, polevu môže úplne vynechať a koláčik poliať iba čokoládou. Je výborný !! :)) Zmizne za pár minút.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu