Rebarborový koláč s makom (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia rebarbory a maku môže byť taká výborná :)

8
porcií
45 minút
príprava
15+50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú rebarboru nakrájame na kúsky, zmiešame s cukrom a necháme cez noc pustiť šťavu. Na druhý deň necháme rebarboru odkvapkať a šťavu odložíme.
  2. Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme maslo a vajce. Všetky prísady rýchlo spracujeme na cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu odpočinúť v chlade. ( hrnček = 250 ml )
  3. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vložíme ho do formy ( vymazanej, múkou vysypanej ). Cesto zaťažíme strukovinou a predpečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
  4. Mlieko, smotanu, maslo a citrónovú kôru necháme zovrieť.
  5. Pridáme mletý mak a cukor a varíme asi 10 minút.
  6. Do vychladnutej makovej plnky vmiešame rozšľahané žĺtky a tuhý sneh z bielkov.
  7. Na cesto poukladáme rebarboru.
  8. Navrch rozotrieme makovú plnku a dopekáme ešte asi 50 minút.
  9. Po vychladnutí koláč potrieme polevou a ozdobíme čokoládou. Kto chce, polevu môže úplne vynechať a koláčik poliať iba čokoládou. Je výborný !! :)) Zmizne za pár minút.