Rebarborová piškóta od maminy
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 3. júna 2021
Foto: Miloš Mikuš
príprava
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
100 g (na zasypanie rebarbory) |
|
4 ks |
|
1/2 šálky |
|
1 bal. |
|
125 ml |
|
125 ml vlažná (do cesta) |
|
štipka |
|
Na posypanie koláča: | |
|
|
|
Postup
-
1
Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať. Rebarboru ošúpeme, narežeme na menšie kusy a tri minúty blanšírujeme v horúcej vode. Necháme vychladnúť. Zasypeme ju práškovým cukrom, pridáme napučané hrozienka, zmiešame a necháme postáť, kým nepripravíme cesto.
- 2
Cesto: Vyšľaháme hustý sneh z bielkov so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom, potom postupne pridávame vodu a po troche olej. Keď sa cukor rozpustí, striedavo pridávame časti snehu a múky s kypriacim práškom do pečiva a jemne ich zapracujeme do cesta. Vylejeme ho na vymastený, polohrubou múkou vysypaný plech.
- 3
Do rebarbory s hrozienkami pridáme lyžicu múky a zmes rovnomerne rozložíme na cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme dozlatista. Ešte teplý koláč posypeme vanilkovým a práškovým cukrom.
Tiež rebarborový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu