Rebarborový koláč
Rebarborový koláč

Rebarborová piškóta od maminy

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 3. júna 2021
Rebarborová piškóta od maminy
Foto: Miloš Mikuš
70 minút
príprava

Suroviny

500 g
250 g
250 g
100 g (na zasypanie rebarbory)
4 ks
1/2 šálky
1 bal.
125 ml
125 ml vlažná (do cesta)
štipka
Na posypanie koláča:




Postup

  1. 1

    Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať. Rebarboru ošúpeme, narežeme na menšie kusy a tri minúty blanšírujeme v horúcej vode. Necháme vychladnúť. Zasypeme ju práškovým cukrom, pridáme napučané hrozienka, zmiešame a necháme postáť, kým nepripravíme cesto.

  2. 2

    Cesto: Vyšľaháme hustý sneh z bielkov so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom, potom postupne pridávame vodu a po troche olej. Keď sa cukor rozpustí, striedavo pridávame časti snehu a múky s kypriacim práškom do pečiva a jemne ich zapracujeme do cesta. Vylejeme ho na vymastený, polohrubou múkou vysypaný plech.

  3. 3

    Do rebarbory s hrozienkami pridáme lyžicu múky a zmes rovnomerne rozložíme na cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme dozlatista. Ešte teplý koláč posypeme vanilkovým a práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia